Web Analytics

Fermierul din Berevoeşti acuzat de ultraj anul trecut este judecat pentru fapte de corupţie

de | 15.11.2018 13:01 | Actualitate

Anul 2017 s-a evidenţiat în Muscel şi prin câteva cazuri cu poliţişti prinşi la mijloc, situaţiile conflictuale apărute între aceştia şi civili fiind destul de mediatizate. Şi cum să fie altfel, când doar în câteva luni procurorii primiseră spre soluţionare nu mai puţin de zece dosare de ultraj. Poate cel mai cunoscut a fost cazul din Gămăceşti-Berevoeşti, din mai 2017, în care doi poliţişti s-au confruntat cu familia Nechifor, evenimentul atrăgând în zonă şi mascaţii, şi conducerea Inspectoratuluid e Poliţie al Judeţului Argeş. Mai mult, până şi ministrul Administraţiei şi Internelor, Carmen Dan, a aflat despre cele întâmplate, fiind invocată agresarea oamenilor legii, pe de o parte, dar şi comportarea abuzivă, pe de altă parte.

Unul dintre personajele principale ale cazului de atunci, Victor Nechifor, a dat mai multe lupte cu autorităţile, de la contestarea unor amenzi pentru circulaţie la suportarea cererilor de anulare a unor contracte încheiate cu Primăria Berevoeşti. Iar tocmai din cauza arendării unui teren al comunei i s-a tras. Luna trecută, procurorii din cadrul Direcţiei Naţionale Anticorupţie Piteşti au dispus trimiterea sa în judecată pentru săvârşirea infracţiunii de folosire sau prezentare cu rea-credinţă de documente ori declaraţii false, inexacte sau complete pentru obţinerea de fonduri europene prin intermediul Agenţiei de Plăţi şi Intervenţie pentru Agricultură.
În rechizitoriu se suţine faptul că fermierul berevoeştean a solicitat la APIA cereri de sprijin pe suprafaţă aferente campaniilor 2012, 2013, 2014, folosind documente false sau inexacte, pe baza cărora ar fi obţinut subvenţii în sumă totală de 673.640 lei. Luna trecută s-a dispus începerea judecăţii cauzei la Tribunalul Argeş, primul termen a fost fixat pentru finalul acestei luni, iar asupra mai multor bunuri ale lui Victor Nechifor s-a instituit sechestru asigurător.

Executat şi pentru un teren din Albeşti

Nechifor se confruntă în prezent şi cu consecinţele altui caz în care el a folosit un teren în arendă, de data acesta proprietarul fiind o persoană fizică. El a folosit pământul din Albeştii de Muscel al unei bucureştence şi s-a trezit somat de aceasta să îi plătească pentru folosinţa terenului. Cum fermierul nu a reacţionat favorabil, s-a ajuns la instanţă, iar acum la executare silită. Potrivit instanţei, datoria lui Victor Nechifor către Paula Ana Vasiliad este de 5.445 euro (sumă aferentă anului 2015), iar în atenţia executorului a intrat o fâneaţă de 10.000 mp situată în extravilanul comunei Berevoeşti.

15 dosare de ultraj în 2018

Potrivit informaţiilor primite de la Parchetul de pe lângă Judecătoria Câmpulung, în cursul acestui an au fost înregistrate 15 dosare de ultraj. Au fost finalizate 13 asemenea cauze având ca situaţie premisă această infracţiune. Doar în trei cazuri s-a ajuns în instanţă, două dintre ele în urma încheierii de către cei acuzaţi a acordului de recunoaştere a vinovăţiei. În rest, în cinci dosare s-a renunţat la urmărirea penală, considerându-se că nu există interes public pentru cercetarea faptelor, iar în alte cinci magistraţii au emis ordonanţe de clasare din cauza inexistenţei faptei sau a formei de vinovăţie cerută de lege pentru a exista infracţiune.
Cătălin Ion Butoiu

 

Articol scris de Jurnalul de Arges

Distribuie!

0 Comentarii