Fenomene de iarnă pe cursurile de apă din bazinul hidrografic Argeș

de | 20.01.2021 09:52 | Actualitate, Home

Temperaturile cu valori negative au dus la apariția formațiunilor de gheață pe multe cursuri de apă din bazinul hidrografic Argeș. Temperatura minimă înregistrată în data de 19 ianuarie a fost de -15,8 0 C la stația hidrrometrică Râușor-Pod pe râul Bratia.

CITEȘTE ȘI…Prognoza meteo pentru următoarele săptămâni. Cum va fi vremea și când încep să crească temperaturile

“Gheața la mal s-a format pe cele mai multe râuri cu debit scăzut, gheață cristalină și năboi (zăpadă înghețată în albie) se întâlnește pe zone mai restrânse iar pod de gheață continuu s-a format pe râul Arefu județul Argeș. Startul de zăpadă măsoară 30 de cm la barajul Râușor, 26 de cm la barajul Pecineagu,10 cm pe râul Vâlsan la Brădet și pe râul Doamnei la Bahna Rusului. În zilele următoare formațiunile de gheață vor fi în intensificare și extindere pe majoritatea râurilor din zonele de deal și munte.

Măsurătorile realizate la stațiile hidrometrice indică o scădere a nivelurilor apei pe cele mai multe râuri din bazinul hidrografic Argeș-Vedea, tendință care se va menține.

Serviciul Dispecerat și apărare împotriva inundaţiilor, serviciul Hidrologie și toate Sistemele de Gospodărire a Apelor din cadrul ABA Argeș Vedea monitorizează permanent evoluția fenomenelor pe toate cursurile de râu şi în lacurile de acumulare.

  La această dată în principalele lacuri de acumulare din bazinul hidrografic Argeș este stocat un volum de apă de 626 milioane metri cubi (reprezentând 85% din capacitatea de retenție). ABA Argeș-Vedea continuă aplicarea măsurilor pentru timpul friguros care asigură exploatarea în condiții de siguranță a lucrărilor hidrotehnice aflate în administrare: verificarea stării tehnice și funcționale a echipamentelor hidromecanice, a instalațiilor electrice, de automatizare, de încălzire, a surselor de alimentare cu energie electrică, îndepărtarea obstacolele care ar provoca îngrămădiri de sloiuri pe anumite cursuri de apă. Programul pentru timp friguros va fi aplicat pe toată perioada rece”, transmite ABAAV într-un comunicat de presă.

Distribuie!

Articol scris de Antoniu Neguț

Abonează-te la newsletter!

Trimitem un newsletter pe zi, dimineața, cu știrile din ziua anterioară.

* indicates required

0 Comentarii

Înaintează un Comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Ultimele articole

FC Argeș U19, lider în topul FRF
FC Argeș U19, lider în topul FRF

Federația Română de Fotbal a publicat clasamentul celor mai bune echipe din Campionatul Național Under 19 în 2021. Topul este condus de FC Argeș, care anul trecut a jucat finala acestei întreceri, pierdută la loviturile de departajare în fața celor de la Viitorul...