Web Analytics

Expoziție și atelierele de desen despre comunism, libertate și drepturi fundamentale, la Memorialul Închisoarea Pitești

de | 1.06.2021 10:02 | Cultură, Actualitate

Pentru prima dată, se deschide la Memorialul Închisoarea Pitești o expoziție dedicată copiilor și adolescenților.

Astăzi, 1 iunie 2021, între orele 16:00 – 18:00, va avea loc deschiderea expoziției “În gura marelui URS”. Copiii și părinții vor putea participa la ateliere de desene și va avea loc și lansarea cărții cu același nume.

 

 

CITEȘTE ȘI: „Clanul” Cotimanis pleacă în turneu cu piesa „Cafeaua domnului ministru”

 

 

 

 

Expoziția și romanul grafic „În gura marelui URS” semnate de ilustratoarea Ana – Maria Lemnaru, sunt inspirate din povestea elevilor închiși de autoritățile comuniste la penitenciarul de minori Târgșor în timpul “reeducării”.
„În gura marelui URS” este un roman grafic pentru cei mici și cei mari deopotrivă, care prezintă povestea documentar-ficțională a 700 de copii care au fost întemnițați între 1949-1951. Povestea este inspirată în mod special din viața lui Ioan Ladea, deținut politic în mai multe perioade din timpul comunismului și pornește de la instaurarea comunismului în România. Ajunși la Închisoarea Târgșor din motive mai degrabă absurde, elevii sunt puși în fața “reeducării”, un process de obținere de informații și compromitere a lor. Copii se împart în două grupuri: de o parte, cei care au acceptat reeducarea și crezul comunist, iar pe cealaltă parte, cei care au refuzat-o. Pe parcursul poveștii, ei descoperă ca nu pot ieși din închisoare decât prin solidaritate și renunțarea la conflict și ură. În tot acest periplu, elevii sunt însoțiți de un personaj surprinzător și sensibil.

 

 

CITEȘTE ȘI: Comisia Europeană confirmă că a primit PNRR-ul României

 

 

 

 

Ilustrațiile din expoziție au menirea de a-i familiariza pe tineri cu subiectul represiunii comuniste, altfel complet absent din cărțile de școală, într-un mod sensibil și familiar.
Întreaga familie se poate bucura de expoziție și atelierele de desen, aflând, în același timp, despre comunism, libertate și drepturi fundamentale.
Ana-Maria Lemnaru este născută în 1993, la Piatra Neamț și este absolventă a Facultății de Arte Vizuale și Design din cadrul Universității Naționale de Arte „George Enescu” Iași , specializarea Grafică.
În decursul timpului a ilustrat literatură și a făcut scurtmetraje de animație. Aspiră să devină un artist care să pună în valoare puterea poveștilor în educație și dezvoltare socială. În viziunea sa, arta este o formă de a oferi realități originale, profunde și valoroase oamenilor din jurul nostru.
Fiind născută în România, Ana a avut prilejul de a reflecta asupra contextului precar politic și social al țării. Prin proiectul pe care îl propune a căutat un mod de a dezvolta mecanisme pentru sedimentarea unui spirit critic și reflexiv, prin recuperarea memoriei traumatice a trecutului recent, scoțând la iveală situații care să ne inspire în realitatea contemporană.

 

A.N

Articol scris de Antoniu Neguț

Distribuie!

0 Comentarii