Există viaţă şi după inundaţii: Bascovul dintr-un container

de | 23.10.2014 17:05 | Actualitate

Inundațiile din acest an care au făcut ravagii în comuna Bascov lasă încă amprente printre cetățenii ale căror locuințe au fost grav afectate. Clipele de coșmar pe care le-au trăit aceștia nu pot fi șterse cu buretele, însă locuitorii din satul Schiau luptă în fiecare zi pentru ca viața lor să intre din nou pe făgașul normal. În urma inundațiilor de la sfârșitul lunii iulie, mai multe familii din Bascov au rămas fără un acoperiș deasupra capului. Primarul Gheorghe Stancu a avut reacție rapidă și a adus la trei familii din satul Schiau module mecanice de dormit pe perioada în care aceștia își pot reface casele. Cum perioada rece bate la ușă, iar vremea e din ce în ce mai schimbătoare, am vrut să vedem care e situația familiilor din Bascov greu încercate de viață.

Primăria Bascov ajută la construirea integrală a două case pentru locuitorii care și-au pierdut locuințele

Marin Cănuță este una din persoanele care a rămas pe drumuri după ce apele i-au distrus complet casa. L-am găsit pe acesta și pe fratele său cu treburi în jurul curții, așteptând cu nerăbdare muncitorii ca să-i toarne temelia la noua sa casă ce va fi construită cu ajutorul Primăriei. Timp de câteva luni, acesta a dormit în containerul primit, încălzit doar de un calorifer mic și unde are loc doar un pat și un televizor. Cum pe timp de iarnă este aproape imposibil să locuiești acolo, Primăria Bascov a început construirea unei noi case pentru familia Cănuță.
„Așteptăm să vină să ne toarne temelia. Am înțeles că ne face două camere. În mod cert nu pot să stau iarna în container pentru că e prea frig. E rece și acum, iar la iarnă va fi imposibil. Primarul mi-a spus că va fi gata casa până la sfârșitul anului. Ni s-a promis că vom avea de toate. Ei așa ne-au promis”, ne-a precizat Marin Cănuță. O altă familie a cărei casă a fost grav afectată de inundații este și familia Cristescu. În luna august casa lor a fost surpată pe jumătate, doar că în acest moment, partea dărâmată a fost reconstruită. Ajutat de o mână de prieteni, George Cristescu lucra cu spor la refacerea casei care acum două luni era ruptă pe jumătate. „Am primit de la Primărie toate materialele necesare pentru refacerea casei. Am primit ciment, scândură, BCA, fier, tot ce era necesar. Noi am plătit decât mâna de lucru. Toată vara am stat în container alături de tatăl meu, iar mama și cu surorile mele au stat la bunici, pentru că nu aveam loc atâția. Împreună cu niște prieteni am construit casa. Am făcut totul de la capăt și mă voi muta în ea începând cu anul viitor. Sunt mulțumit că mi s-au dat materiale, acum am unde să stau, nu mai am probleme”, ne-a mărturisit acesta.

„A spus domnul primar că nu ne prinde iarna fără casă!”

Doi adulți și patru copii într-o singură cameră. Aceasta este situația prin care trece de câteva luni familia Ștrulă. Cei 6 membri ai familiei stau cu toții în containerul asigurat de Primărie. În urma inundațiilor au pierdut totul de la casă, până la haine sau chiar încălțăminte. În ciuda problemelor cu care viața i-a pus la încercare, aceștia nu și-au pierdut speranța că soarele „va bate din nou în casa lor”. Într-adevăr ajutorul a venit până la urmă, iar Primăria le va construi o nouă casă. Marin Ștrulă, tatăl copiilor a pierdut în acest an ce a economisit în toată viața. Mai mult, în urma inundațiilor, din cauza șocului puternic pe care l-a suferit când a văzut că propria sa locuință este distrusă de apele învolburate a rămas pentru o scurtă perioadă de timp surd. „În urma inundațiilor, datorită șocului puternic nu mai auzeam nimic. Citeam doar pe buze. Când am văzut că apa ne-a dărâmat casa nu am mai știut ce să fac. Acum mă simt mult mai bine, nu mai am probleme. Sunt bucuros că în cel mai scurt timp vom avea o nouă casă. A spus domnul primar că nu ne prinde iarna fără casă! Acum ne toarnă temelia. Tot ce avem acum avem din donații. De la domn’ primar, de la oameni, de la preotul nostru. Din donații avem tot, haine, mese, aragaz. Ajunsesem și desculți. Nu mai aveam încălțăminte în picioare. Mergând prin apă ne-am trezit și desculți. Se vede cu ochiul liber ce s-a întâmplat aici. Tot ce am avut s-a dus într-un sfert de oră. Vreau să mulțumesc tuturor oamenilor pentru ceea ce au făcut pentru noi”, ne-a spus Marin Ştrulă. Tot ce a mai rămas din fosta lor locuință este un mic loc unde cei şase membri ai familiei se strâng la masă. Dar până la construirea viitoarei lor locuințe, familia Ștrulă va locui în continuare în container, unde de abia au loc două persoane și nicicum patru copii și doi adulți. „Poate ne ajută Dumnezeu să ne mutăm și noi! E foarte greu în containerul ăsta, cu atâtea persoane în el”, a precizat cu lacrimi în ochi, mama copiilor.

„La câteva zile după ce a fost inundația, au început să se crape pereții casei”

Totuși, problemele din Bascov continuă să existe, iar una dintre ele este nedecolmatarea integrală a malurilor, lucru care în viitorul apropiat ar putea crea un nou dezastru în Bascov. O altă problemă semnalată de locuitorii satului Schiau este și lipsa fântânilor potabile. Constanța Dumitrache ne-a arătat în ce stare se află fântâna din care ea și alte 20 de persoane se aprovizionează cu apă. „În jurul fântânii s-a creat o groapă unde se păstrează apă cu frunze, cu mizerie. Trebuie turnat ciment acolo și înlocuite țevile pentru că sunt vechi de peste 40 de ani și apa este ruginită”, a precizat doamna Dumitrache.
Alex Vlaicu

Distribuie!

Articol scris de Jurnalul de Arges

Abonează-te la newsletter!

Trimitem un newsletter pe zi, dimineața, cu știrile din ziua anterioară.

* indicates required

0 Comentarii