Web Analytics

Exclusivitate. Motivarea prin care Tribunalul Argeş a anulat titlul de proprietate al terenurilor din Trivale cumpărate de magnatul Ivănescu

de | 28.10.2015 22:09 | Dezvăluiri

# Instanța de fond a decis, în decembrie 2014, că titlul pentru 25,69 hectare dintre cele 32,8 cumpărate de Nicolae Ivănescu de la Ileana Brătianu este ilegal.  Marie-Hélène Fabra Brătianu, fiica Ilenei Brătianu, a făcut apel la Tribunalul Argeș  # Suprafața a fost ”mutată” de la Rătești în pădurea Trivale și imediat a fost cumpărată de omul de afaceri Nicolae Ivănescu, care a vândut aproape jumătate din suprafață pentru 2,3 milioane de euro

De mai mulți ani, pe rolul instanțelor din județ este un proces prin care Prefectura Argeș cere anularea titlului de proprietate pentru cele 32,8 hectare „mutate” în pădurea Trivale de la Rătești, acolo unde Ileana Brătianu avea dreptul să le primească. În primă instanță, pe 3 decembrie 2014, Tribunalul Argeș a decis anularea în parte a titlului de proprietate pentru 25,69 hectare. Numai că Marie-Hélène Fabra Brătianu, fiica Ilenei Brătianu, a făcut apel, procesul fiind în continuare pe rol și având următorul termen pe 26 noiembrie.

Reamintim că Ileana Brătianu (între timp decedată) a vândut terenurile omului de afaceri Nicolae Ivănescu, care, la rându-i, le-a înstrăinat în mare parte unor investitori evrei. Profitul lui Ivănescu a fost unul uriaș, dacă avem în vedere că a plătit doar 350.000 lei (circa 80.000 euro) pe cele 32 ha transferate în Trivale și a vândut apoi 15,5 dintre acestea, cu 2.325.000 euro.
Vă prezentăm în continuare, în premieră, cele mai importante detalii din motivarea Tribunalului Argeș în ceea ce privește anularea parțială a titlului de proprietate pentru terenul din Trivale. Vă prezentăm, de asemenea, și motivele de apel ale fiicei Ilenei Brătianu.

Instanța a considerat că organele statului au aplicat greșit legea 

În motivarea deciziei lor, magistrații instanței de fond spun că suprafețele retrocedate în Pădurea Trivale reprezintă proprietate publică și că  ”terenurile, nefiind la dispoziția comisiei locale, nu puteau face obiectul reconstituirii dreptului de proprietate, ceea ce face ca titlul de proprietate cu nr. 88/12.02.2007 emis de Comisia Județeană Argeș pentru stabilirea dreptului de proprietate asupra terenurilor să fie nul parțial”.
Tot instanța precizează că ”niciuna dintre părți nu a contestat concluziile depuse de expertă” legat de faptul că terenul ar fi aparținut statului. Din documente reiese însă că Marie-Hélène Fabra Brătianu a contestat respectivele concluzii.
O concluzie interesantă a judecătorilor: ”Numai în urma unei greșite aplicări a legii de către organele statului s-a emis un titlu de proprietate nelegal (în parte).”
Aceiași magistrați mai spun în hotărârea din 3 decembrie 2014 că ”în ceea ce privește dispozițiile legale invocate de reclamantă și intervenientă, se reține că acestea nu au probat în niciun mod ”scopul ilicit de a spori prin aceasta valoarea terenului primit ca urmare a transferului” ”.

Fiica Ilenei Brătianu susține că Prefectura a prezentat doar o hartă, nu și dovezi ale unui titlu de proprietate aferent respectivei suprafețe

În concluziile depuse de expertă privind statutul terenurilor din pădurea Trivale, aceasta a avut în vedere un extras din 1952 din Amenajamentul fostei Unități de Producție Trivale I în care se menționează că ”pădurea Trivale și Găvana au fost ale statului”. Numai că  Marie-Hélène Fabra Brătianu contestă acest extras, spunând printre altele că nu există nicio dovadă că terenul forestier respectiv face parte din fondul forestier național. În plus, aceasta spune că ar trebui stabilit dacă a existat sau nu un titlu valabil în perioada 1945-1989 în baza căruia terenul din Pădurea Trivale să fi intrat în proprietatea statului, și – cel mai important – reclamanta, adică Prefectura Argeș ”nu exhibă un veritabil titlu de proprietate valabil în temeiul căruia să susțină că bunul respectiv a intrat în proprietatea statului, ci ne prezintă o hartă.”
De altfel, nici până în prezent Prefectura Argeș nu a prezentat un titlu de proprietate privind terenurile din Pădurea Trivale. Și e cât se poate de clar că nu poți pretinde tu ca stat că ai avut niște terenuri doar în baza unei hărți, ce în niciun caz nu este titlu de proprietate.

Marie Helene Fabra Brătianu: „Atât timp cât la data deschiderii succesiunii terenurile nu se mai aflau în patrimoniul mamei mele, acestea nu puteau fi transmise către mine”

Încă un detaliu important: Marie-Hélène Fabra Brătianu demonstrează cât se poate de clar că ea a fost aruncată în acest proces fără niciun temei legal din partea autorităților. Numai că din păcate instanța nu a luat până acum în calcul argumentele cât se poate de justificate ale fiicei Ilenei Brătianu. Iată ce spune aceasta: ”Trebuie să aveți în vedere că suprafața de teren forestier pentru care se solicită anularea titlului de proprietate a fost reconstituită mamei mele care, în timpul vieții acesteia, a înstrăinat-o în totalitate prin trei acte de vânzare-cumpărare. Astfel, la data deschiderii succesiunii mamei mele, terenul respectiv nu se mai afla în patrimoniul acesteia, fiind înstrăinat anterior decesului, prin moștenire nu s-a transmis dreptul de proprietate cu privire la această suprafață de teren așa cum rezultă din cele două certificate de moștenitor. Atât timp cât la data deschiderii succesiunii terenurile nu se mai aflau în patrimoniul mamei mele, acestea nu puteau fi transmise către mine. Nimeni nu poate transmite altuia mai multe drepturi decât are el însuși, astfel consider că nu am niciun drept sau o obligație asupra acestor terenuri. De aceea, soluția pronunțată de instanța de fond de admitere a prezentei acțiuni consider că ar crea o premisă periculoasă de încălcare a securității circuitului civil și ar aduce atingere noțiunii de proprietate astfel cum este apărată prin art. 1 din protocolul I CEDO”.
Se pune astfel firesc întrebarea de ce nu au fost chemați ca părți în proces magnatul Nicolae Ivănescu și evreii care au cumpărat terenurile? Așteptăm un răspuns de la Prefectura Argeș în acest sens.
Denis Grigorescu

Articol scris de Jurnalul de Arges

Distribuie!

0 Comentarii