„Buletin de PDL”. Acesta este filmul pe care liderul PDL-Argeş, Mircea Andrei, l-a regizat şi îl prezintă, cu casa de bani larg deschisă, primarilor din judeţ. Decis să câştige şefia Consiliului Judeţean şi să întrerupă hegemonia politică a PSD în Argeş, Andrei şi-a stabilit ca principală ţintă de atac primarii, pe a căror racolare la PDL a pus mare preţ. Cum aproape două treimi dintre ei sunt membri PSD, senatorul portocaliu a dus în ultima vreme o înverşunată muncă de lămurire, pe grupe şi grupuleţe, spre a-i face pe cât mai mulţi dintre ei să adere în prima fază la Liga primarilor democrat-liberali, ca o primă garanţie că la alegeri, semnatarii adeziunilor vor întoarce macazul definitiv şi vor candida pentru PDL. Chiar dacă pare dificilă la prima vedere, misiunea şefului PDL s-a dovedit mai eficientă decât se aştepta, atâta vreme cât, într-un timp relativ scurt, numărul muşteriilor a crescut constant, iar acum „zestrea” de primari de la PSD, dar şi de la PNL, veniţi să-şi dea „autograful” la Liga primarilor portocalii, a devenit de-a dreptul consistentă. După o anevoioasă muncă de documentare, prin consultarea a numeroase surse, dar şi punând cap la cap informaţii aflate în ultima vreme, vă prezentăm în exclusivitate lista primarilor care au făcut „pactul cu diavolul” şi şi-au trecut numele pe răbojul lui Mircea Andrei şi al PDL. Cu menţiunea că, acolo unde avem date despre motivele care au stat la baza racolării, le vom prezenta în dreptul fiecăruia din cei nominalizaţi.
Facem precizarea că principala armă folosită de Mircea Andrei în ademenirea primarilor către Liga primarilor portocalii a fost vulnerabilitatea acestora. În unele cazuri, vulnerabilitatea financiară, generată de criză. Un primar este dependent de fondurile bugetare, fără de care nu poate face lucrări în localitatea pe care o reprezintă, fapt tradus printr-un pericol major de a nu mai fi ales la viitoarele alegeri, care se apropie. Ispita alocării de bani, prin diverse formule, cu condiţia vopsirii în portocaliu, a fost deci unul din refrenele preferate ale lui Mircea Andrei în faţa multor primari cu care a discutat şi care s-au prins în hora pedelistă. Un alt tip de vulnerabilitate speculată la sânge a fost teama unora de represaliile legii, marota cu DNA-ul fiind un argument foarte convingător în cazul multor aleşi, care au văzut ce-a păţit primarul de Mărăcineni şi nu vor să-i împărtăşească soarta. Aşadar, puterea exemplului a funcţionat de minune şi a reprezentat un excelent „adeziv” folosit de PDL în vederea racolării unor primari mai vulnerabili în cazul demarării unor anchete în ce-i priveşte. Sigur, niciodată nu se va recunoaşte făţiş că acestea au fost armele folosite pentru ademenirea primarilor, dar n-avem mari dubii că aşa stau lucrurile. Acestea fiind spuse, iată lista cu primarii care şi-au făcut „buletin de PDL”.
Primarul din Bascov şi teama de dosare
Gheorghe Stancu, primar PSD Bascov: Este cea mai nouă şi mai spectaculoasă racolare făcută de Mircea Andrei în Liga primarilor democrat-liberali. „Tranzacţia” s-a semnat în urmă cu circa trei săptămâni, iar primarul Stancu a fost prezent chiar şi la o întâlnire oficială cu premierul Emil Boc, de faţă cu Mircea Andrei, în vederea atragerii de fonduri pentru Bascov. „Adălmaşul” s-a băut în aceeaşi zi, la hotelul-restaurant El Greco din Bucureşti, locaţia preferată a senatorului portocaliu, în cadrul unei întâlniri la care au mai participat şi alţi primari PSD. Teama de dosare pare a fi motivul semnării de către primarul Stancu a adeziunii la Liga primarilor PDL. El s-a plâns în repetate rânduri că este ţinta unor anchete pe diverse teme, fapt care i-a netezit calea spre sediul PDL. Din datele noastre, Gheorghe Stancu a fost totuşi corect faţă de PSD, unde şi-a raportat „isprava”, pentru ca Nicolescu să nu audă de la alţii că a sărit pârleazul la portocalii. După cum se stie, primarul Gheorghe Stancu de la Bascov este deja trimis în judecată, împreună cu Marioara Dumitru, supranumită şi „Judecătoarea Casco”, în celebrul dosar al falsificării unei asigurări auto.
Edilul din Boteni, vulnerabil la capitolul păduri
Vasile Leau, primar PSD Boteni: Unul dintre primarii care cârcâie de bani, dar şi de belele cu legea. Numele său face obiectul cercetărilor în unele tranzacţii forestiere dubioase, dar a fost implicat până în gât şi în scandalul cu piaţa de gros a Piteştiului, pe care, prin propria fiică şi în asociere cu soţii Iulian şi Cristina Turcu Preda, au pus şaua, mulgând chirii de zeci de mii de euro pe lună. Vine însă scadenţa în justiţie cu abuzurile făcute la piaţa de gros, iar primarul Vasile Leau a căutat să se pună la adăpost în PDL. Racolarea s-a făcut chiar de ziua primarului, acum mai bine de o lună, la care au participat şi soţii Preda, dar şi senatorul Mircea Andrei, venit la „peţit”. Leau şi-a luat angajamente peste angajamente, a semnat adeziunea la Liga primarilor PDL, iar de atunci a fost văzut în mai multe rânduri la sediul portocaliilor. În PSD i se cunoaşte bine situaţia, care a provocat lehamite, impresia generală fiind că Andrei şi-a luat singur un „cartof” cât se poate de fierbinte în palmă.
Primarii din Rucăr şi Dâmbovicioara, ademeniţi cu proiecte
Ionel Dulamă, primar PSD Rucăr, şi Dumitru Secăreanu, primar PSD Dâmbovicioara: I-am menţionat împreună, pentru că s-au alipit la „pachet” în Liga primarilor democrat liberali. Şi sunt printre primii primari PSD care au intrat în anturajul lui Mircea Andrei, participând la diverse reuniuni, inclusiv la „baza” senatorului de la El Greco. Fondurile bugetare par a fi momeala cu care au fost atraşi în banca, pardon, barca portocalie.
Primarul din Budeasa, pofticios la bani
Ion Ştefan, primar PSD Budeasa: Racolarea sa a fost făcută de timpuriu şi tot banii pentru investiţii au fost „cârligul” cu care a fost agăţat. Cedarea n-a avut la bază multă luptă de lămurire, fiind vorba despre un primar foarte pofticios, care n-a putut rezista în faţa delicateselor puterii, chiar dacă, deocamdată, acestea nu i s-au arătat decât în poză. La fel ca primarul de Bascov, Ion Ştefan a informat PSD-ul că a „mâncat cu dulce în post”.
Gavrilescu din Călineşti, naşul lui Frătică de la Bradu
Nicolae Gavrilescu, primar PSD Călineşti: Catalogat ca fiind unul dintre cei mai viguroşi şi fideli primari PSD, iată că n-a trebuit să-i cânte Mircea Andrei de trei ori, că s-a şi vârât în „coteţul” PDL. Explicaţiile ar fi mai multe. În primul rând, criza i-a afectat serios afacerile, iar necazul cu falimentul carmangeriei Agofloris, în care a pierdut mulţi bani, i s-a depus serios la ficat. Bugetul slăbit al comunei, plus teama de eventuale anchete derulate pe ici, pe colo, i-au sporit stresul. Mai mult ca sigur că un rol determinant în atragerea sa la PDL l-a avut primarul de Bradu, Florin Frătică, nimeni altul decât liderul Ligii primarilor PDL, dar şi fin al lui Gavrilescu. Racolarea sa a fost sărbătorită acum vreo lună, alături de alţi primari cooptaţi în lotul portocaliu, la reşedinţa omului de afaceri Ştefan Lăzăroiu, din Mălureni, unde a participat şi Mircea Andrei.
Primarul din Arefu, şantajabil la tranzacţiile forestiere
Gheorghe Stoican, primar PSD Arefu: A aderat la Liga primarilor PDL, aspirat la pachet cu ceilalţi doi primari din nordul judeţului, Dulamă şi Secăreanu. Activând destul de discret în PSD şi mult mai viguros pe linia restituirilor de păduri în zona Vidraru, Stoican şi-a tras o pensulă portocalie relativ recent, când ne-a fost semnalată prezenţa sa la întâlnirea cu premierul Boc, la care a participat şi primarul de Bascov, urmată de o agapă de bun venit la El Greco, unde a primit binecuvântarea lui Mircea Andrei.
Primarul din Cicăneşti, ademenit cu fonduri pe măsura 3.2.2
Ion Ionescu, primar PSD Cicăneşti: Foarte ciudată şi surprinzătoare prezenţa sa pe listă, câtă vreme era perceput ca unul dintre cei mai devotaţi primari ai PSD, cu rezultate constante peste 70% la alegeri pentru acest partid. Posibile explicaţii ar fi vreo două. Prima ar fi încârduiala sa cu primarul Vasile Leau din Boteni, o mare podoabă care l-a ademenit probabil şi pe nea Ionescu la caşcavalul puterii. Cei doi au ceva tangenţe şi cu oile, deci este posibil să fi funcţionat spiritul de turmă. În plus, la Cicăneşti este în plină derulare un proiect pe măsura 3.2.2. şi nu este exclus ca mirajul banilor oferiţi pentru lucrări să fi fost un alt argument al aderării primarului la Liga portocalie.
Muşeteştiul şi Albeştii de Argeş, în parohia lui Lăzăroiu
Mircea Păuna, primar PSD Muşăteşti, Vasile Sava, primar PSD Albeştii de Argeş: Ambii fac parte din colegiul Curtea de Argeş, acolo unde omul de afaceri Ştefan Lăzăroiu, mâna dreaptă, ba chiar şi stângă a senatorului Andrei, vrea să candideze la deputăţie la alegerile viitoare. Nu este deci deloc exclus ca diligenţele făcute pentru aderarea lor la Liga primarilor portocalii să fi fost făcute de Lăzăroiu, după care Mircea Andrei să-şi dea parafa finală. Tot în banii pentru lucrări trebuie căutată momeala cu care s-a operat.
Primarul din Săpata, la promoţie cu cel de la Merişani
Constantin Stanciu, primar PSD Săpata şi Mihail Dumitrescu, primar PSD Merişani: Nu cunoaştem foarte multe amănunte privind secretul înregimentării lor la Liga primarilor PDL. Au parte de comune sărace, fără prea multe lucrări realizate, aşa încât tot banii promişi la buget pot fi cheia racolării lor.
În pole position pe lista viitoarelor transferuri figurează, printre alţii, şi primarul PSD de Recea, Marin Pană, despre care se spune că, deocamdată, se cam codeşte ca fata mare la măritat.
Primarii PNL din „năvodul” lui Andrei
După cum se vede, PDL a pus presiune în special pe primarii PSD, pentru că PSD este partidul cu care îşi va disputa supremaţia politică în judeţ. Totuşi, au „scăpat” la Liga portocalie şi câţiva primari liberali. Cel mai cunoscut este Bebe Ivan din Băbana, printre primii care au aderat la Liga primarilor democrat liberali. Lui i s-au adăugat şi Nicolae Diaconu, primarul PNL de Aninoasa şi Niculae Vidan, primarul PNL din Ştefan cel Mare. De asemenea, pe lista „transferurilor” figurează şi Nicolae Barbu din Valea Iaşului, ultimul „mohican” PRM, care s-a decis să joace pentru un partid mai zdravăn. Dacă la Aninoasa s-a răspândit un iz de încurcături care ar putea, la o adică, să stârnească interesul unor anchete, în toate celelalte cazuri a funcţionat „reţetarul” promisiunii de bani pentru lucrări. În plus, în cazul primarilor liberali, aderarea la Liga PDL vine şi pe fondul unei nemulţumiri a lor faţă de slăbiciunile arătate de PNL în judeţ, unde nu se simte un reviriment politic, ba dimpotrivă.
Racolarea are două tăişuri
În încheiere, se mai cuvin făcute nişte precizări. Aderarea unui primar la Liga primarilor democrat liberali nu echivalează cu semnarea unei adeziuni la PDL. Adeziune care nici n-ar fi posibilă, câtă vreme legea aleşilor locali impune sancţiunea pierderii funcţiei de primar în cazul trecerii efective la alt partid. Totuşi, aderarea la Liga portocalie este un pas intermediar găsit de liderul PDL Argeş, prin care să dea o formă semi-oficială racolărilor. Să nu uităm, însă, că lumea primarilor este una cât se poate de pestriţă, în care cacealmalele se poartă des, iar caracterul este o floare destul de rară. Deci nu este deloc exclus să fie primari care să fi semnat doar formal pentru Liga portocalie, gândind că vor mai ciupi ceva bani pentru localităţi, ori cu speranţa că umbrela portocalie le va asigura o anumită protecţie în faţa eventualelor anchete. Până una alta, trebuie spus că un primar nu-şi certifică trecerea la PDL decât la momentul alegerilor, în cazul în care va candida oficial sub sigla portocalie. Până atunci, pentru fiecare caz din cele menţionate există o doză mai mare sau mai mică de relativitate. Că nu degeaba politica are mari tangenţe cu cea mai veche meserie din lume.
(Mihai BĂDESCU)
0 Comentarii