Web Analytics

Exclusiv! Dr. Frătoaica dezvăluie rezultatul anchetei epidemiologice de la Spitalul Judeţean: „Dr. Sârboiu s-a infectat de la nişte pacienţi cu dializă”

de | 23.04.2020 13:38 | Dezvăluiri

# „Inițial, când s-au internat acești pacienți, personalul medical nu a avut echipament, acesta a apărut mai târziu. Pe partea cealaltă, nici ei nu l-au purtat corect” # „Nu există pericolul de a se extinde foarte mult focarul și poate fi limitat” # „Mai devreme de 1 mai nu se pune problema deschiderii Secției Chirurgie vasculară” # „Se exagerează mult. Însă, e adevărat, prudența trebuie să fie maximă”

Dr. Gheorghe Frătoaica (foto stânga), noul director medical al Spitalului Județean Argeș, ne-a acordat un interviu în exclusivitate. Acesta ne-a vorbit atât despre punctul de plecare a infecției cu noul coronavirus în spital, cât și de scandalul iscat de faptul că, după ce a intrat în autoizolare, a comunicat cu șefii de secții din Spitalul Județean de pe numărul de WhatsApp al soției sale.

Doctorul Frătoaica este cel care i-a recoltat probele dr. Felix Sârboiu, confirmat ulterior cu coronavirus. După ce colegul său de la Chirurgie vasculară a fost diagnosticat cu Covid-19, dr. Frătoaica a intrat în autoizolare, alături de soția sa.
„Ultima zi de autoizolare este 27, cu 28 (aprilie) îmi reiau activitatea. Nici n-am avut, nici nu avem în acest moment simptomatologie, nici noi, nici familia dr. Sârboiu”, ne-a declarat dr. Frătoaica și a explicat și ce variante de lucru au la dispoziție doctorii care au avut contact cu pacienți confirmați cu COVID-19.
„Noi, la ora actuală, avem o procedură scoasă de Institutul de Igienă, în care personalul medical suspect, care nu e confirmat, dar a luat contact cu o persoană pozitivă, așa cum sunt și eu, conform acestei proceduri, poate rămâne la locul de muncă să lucreze, păstrând un costum de izolare puțin mai mare decât celălalt personal medical și în ziua 6-7 de la constatarea stării lui de suspect, în funcție de rezultatul testării, își poate relua activitatea sau rămâne în continuare până la 14 zile. A doua variantă, care e mai severă, așa s-a aplicat și în cazul meu, cei care sunt contacți cu astfel de pacienți sunt izolați la domiciliu”.
Doctorul Frătoaica ne-a mai mărturisit că mai mulți medici de la SJU au intrat în contact cu dr. Sârboiu, medicul infectat cu coronavirus, dar că testele lor au fost negative. „Au fost mai mulți medici care au intrat în contact cu dr. Sârboiu, printre care și dr. Olariu, cu care a operat de mai multe ori. Oamenii aceștia au făcut investigații cu teste Sanador, care au ieșit negative. Încă din ziua de Paști se știa că sunt negative. Adică, așa s-a întâmplat și în cazul dr. Rob, dr. Galbenu, care a fost anestezist, și în cazul altor medici care au intrat în contact cu acest medic”.
Gheorghe Frătoaica ne-a oferit informații și despre starea de sănătate a familiei dr. Felix Sârboiu. „Vă spun oficial că și soția lui, socrii și copiii, toți sunt sănătoși. Personal, nu știu de ce s-a făcut atâta vâlvă în jurul acestui om. Am văzut afirmații care spuneau că este rebel, că a refuzat. Nimeni nu a refuzat. De exemplu, Institutul Național de Igienă a emis în data de 16 aprilie metodologia și e la vedere pentru toți. Ori n-a citit-o nimeni, ori este răutate multă. În ceea ce o privește pe soția doctorului Sârboiu, ea n-a refuzat. Fiind izolată la domiciliu, poate fi testată de către Sanepid doar. Ea mi-a dat telefoane și m-a întrebat când să se testeze. I-am zis, există 2 proceduri: una, în ziua a 6-7 să fie testată de Sanepid, sau a doua – să nu fie testată deloc și la expirarea termenului de 14 zile, neavând semne de boală, să te integrezi, conform ordinului emis de Institutul de Sănătate Publică. Se exagerează mult. Pe partea cealaltă, prudența trebuie să fie maximă”.

„Nu se pune problema deschiderii Secţiei Chirurgie vasculară deocamdată”

# Jurnalul de Argeș: Există probabilitatea să se închidă Spitalul Județean Argeș?
Dr. Frătoaica: Nu-i adevărat. Să vă spun și de ce. Într-adevăr, în momentul de față s-au înregistrat niște cazuri. Prezentarea lor este făcută exagerat în presă, în sursele pe care le-am citit și eu, poate că nu peste tot.
La mine n-a fost Paști, au fost convorbiri tot timpul la telefon, cu anchete. În perioada asta de sărbători am reușit să fac anchetele epidemiologice preliminarii, parțial, că nu le-am putut face în totalitate. Am stabilit punctul de plecare a infecției – niște pacienți care au fost cu dializă, internați pe Secția Chirurgie vasculară, pentru că pacienții de dializă, în general, au complicații foarte mari. Ei, pacienții, între ei au fost contacți. Unul dintre ei, l-am identificat, ar avea relații externe, dar ancheta nu pot să o duc mai departe. Realmente, una dintre rude este venită din străinătate, dar nu știu să spun dacă a fost sau nu declarată. Cert este că această persoană a infectat, la rândul ei, un alt pacient cu care a mers în aceeași mașină de dializă. Amândoi pacienții fiind, în final, internați. Încă un pacient este venit din zona Constanța, din perioada când era roșie, și care n-a prezentat semne de boală la momentul internării. Cert este că, din documentele care există, doctorul Sârboiu și asistenta lui șefă au făcut referate către conducere, prin care au solicitat să li se dea echipament, având în vedere că s-au înregistrat mai mulți pacienți cu semne respiratorii, care pot fi suspecți. Nu am văzut nicio reacție pe aceste referate, dar oamenii au mai cerut ceva, să li se suplimenteze echipamentul. Echipamentul dat inițial nu a fost complet; pe partea cealaltă, personalul nu a fost instruit, dar nici nu a existat supraveghere din partea celor abilitați, respectiv doctorița Popa Creola, șefa Serviciului Antiepidemic al Spitalului, de a urmări dacă se respectă niște măsuri. Din cauza faptului că n-au respectat toate măsurile și că n-au avut echipament suficient complet, pacienții internați în secție și personalul s-au infectat. S-au infectat și asistenții, infirmierii și dr. Sârboiu. Nu au avut echipamentul inițial, când s-au internat acești pacienți, echipamentul a apărut mai târziu. Pe partea cealaltă, nici nu l-au purtat corect. Din declarații neoficiale, pentru că oficial n-am putut să iau niciuna, nu era atribuția mea asta, nu s-a purtat nici echipamentul complet, nu s-au purtat capelina, nici masca totdeauna, poate nici mănuși. Cred că s-a luat cu foarte mare ușurință, inițial, această boală. Într-adevăr, potențialul era foarte mare și este, dar, identificând zona de plecare, acum se pot urmări persoanele și contacții de unde sunt și se pot izola în timp util. Deci, în acest moment, focarul poate fi stăpânit. Se cer disciplină, echipament, supraveghere severă din partea conducerii.
# Jurnalul de Argeș: Când se va deschide Secția Chirurgie vasculară?
Dr. Frătoaica: Nu se pune problema deschiderii Secției Chirurgie vasculară deocamdată. În primul rând, există cel puțin o săptămână de aici înainte în care personalul este în izolare (fie că este personal, cum este dr. Sârboiu, internat în spital, fie o parte din personal contacți care se găsesc la domiciliu, care sunt în ziua a 6-7). Deci, mai devreme de 1 mai nu se pune problema deschiderii acestei secții.
# Jurnalul de Argeș: Ce s-a întâmplat cu pacienții Secției Chirurgie vasculară?
Dr. Frătoaica: Au fost externați cei care s-au putut externa, alții au fost preluați de Secția Chirurgie 1, iar pacienții care au devenit pozitivi s-au transferat la Spitalul Câmpulung. În acest moment, nu există pericolul de a se extinde foarte mult focarul și poate fi limitat. Nu exagerez. Ancheta este făcută preliminar. Este adevărat!
# Jurnalul de Argeș: Au fost afectate secțiile Terapie Intensivă și Neurochirurgie ale SJU de COVID-19?
Dr. Frătoaica: Secția Terapie Intensivă este pregătită din capul locului cu un sector de pacienți pozitivi. Dacă cineva face afirmația că la Secția Terapie Intensivă sunt pacienți pozitivi, este adevărat, sunt, pentru că sunt 2 pacienți internați la Terapie, în zona specială. Pacienții respectivi nu sunt internați acolo din cauza COVID-ului, ci sunt internați pentru suferințele pe care le au ei, dar sunt pozitivi. În momentul de față este comasat ORL-ul, pentru că spațiul Secției ORL este folosit pentru suspecții în așteptare de rezultate la teste COVID. Nu există în momentul de față în secțiile Neurochirurgie și ORL vreun pacient suspect.
# Jurnalul de Argeș: Dv. cum vă simțiți?
Dr. Frătoaica: Nu am avut nicio problemă. Mai mult decât atât, am o relație de prietenie cu dr. Sârboiu și, cu câteva zile înainte de a fi verificat și de a veni rezultatul dânsului, i-am făcut o vizită foarte scurtă, fiind ziua soției, ca să le transmit toate cele bune. Deci, eu am avut un contact încă de pe data de 8 aprilie, amândoi purtând mască, dacă luăm și perioada când el tușea… Considerând că omul acesta n-are nimic, mi-am permis să îi fac recoltarea, mai ales că nimeni nu a vrut să i-o facă.
# Jurnalul de Argeș: De frică nu i-au făcut recoltarea?
Dr. Frătoaica: Din păcate, din cauza fricii și mai este ceva. Lumea, chiar din mediul medical, nu este foarte bine informată despre această boală. La noi, știința pătrunde mai greu din mai multe cauze.
# Jurnalul de Argeș: Cum explicați comunicarea dv. de pe telefonul soției, de pe numărul dumneaei de WhatsApp cu șefii de secții din spital?
Dr. Frătoaica: În momentul când ai o numire pe funcție, în mod normal, obligativitatea instituției este de a asigura – cum a fost cazul meu, izolat la domiciliu – legături oficiale de comunicare. Imediat, a doua zi, trebuia să ni se pună la dispoziție o posibilitate de comunicare. Cea mai simplă rămânea mail-ul. Neavând-o, am folosit resursele de acasă. Eu, de exemplu, pe numărul meu de telefon nu am WhatsApp, nu sunt de acord nici cu Facebook-ul, motiv pentru care am folosit căsuța de mail a firmei soției mele. La fel, am folosit un telefon tot de la firma soției, pe care și așa nu îl activase. Pe acela am instalat WhatsApp, ca să țin legătura cu șefii de secții. Asta a fost toată povestea. Nu a fost nicio încălcare de ordine, a fost o dorință de a avea o comunicare cât mai rapidă, pentru că primeam deja telefoane de la o parte din șefii de secții, în care ei așteptau un cuvânt din partea mea. A trebuit să forțez un pic nota. Fiind sărbători, am așteptat să existe o permanență la nivelul spitalului, dar tot spitalul a fost închis. A mai fost o situație particulară, faptul că spitalul nu mai avea director medical numit de ceva timp. Printr-o numire internă, a fost numit dr. Buzatu, pe care l-am rugat personal, pe timpul sărbătorilor de Paști, să mai facă pe dr. medical pentru lucrurile esențiale. Dânsul mi-a promis, însă, din păcate, în practică lucrurile n-au fost chiar așa și a trebuit să încep să conduc, să fac de la domiciliu munca pe care o fac în mod normal firmele particulare. Pentru mine, Paștele a însemnat, de la ora 8 dimineața până la ora 11: telefon, agendă, anchete epidemiologice, comunicare cu șefii de secții și managerul, cu nucleul Antiepidemic și cu ceilalți care au mai solicitat. Acum folosesc mail-ul meu personal.

Articol scris de Mari Tudor

Distribuie!

2 Comentarii

  1. „Dr. Sârboiu s-a infectat de la nişte pacienţi cu dializă” – Chiar asa ?! Dar, el sireacul de echipament de protectie nu a auzit … de proceduri ? Ori i-a suflat in gura Costache cand zicea : ” Daca stam dupa proceduri nu mai facem nimic ” ?

  2. Ce importanta are de la cine s-a infectat acest doctor inconștient. important este ca el a infectat la rândul lui alte zeci de peroane care au de suferit. Unele au și murit.