Web Analytics
scris joi, 20.04.2023

Exclusiv! Cum a păcălit falsul transportator Ionuţ Păuna mai multe persoane. Procurorii argeşeni l-au trimis în judecată

„Roata, de-ar fi și pătrată, tot se învârte câteodată!” Doi piteșteni au „țepuit” zeci de oameni în același mod și acum fac închisoare

Inculpatul Ionuț Cătălin Păuna, care locuia în Pitești, a fost trimis în judecată după ce, în perioada februarie 2020 – ianuarie 2021, a indus în eroare mai multe persoane interesate de servicii de transport auto din străinătate în țară, s-a folosit de nume și calități mincinoase, a obținut sume de bani de la păgubiți, dar nu a îndeplinit obligațiile asumate. Pe 17 martie a.c., Ionuț Cătălin Păuna a fost trimis în judecată pentru înşelăciune în formă continuată (15 acte materiale) și fals informatic în formă continuată (14 acte materiale). Se află deja la închisoare din decembrie 2021 pentru fapte similare, comise cu același mod de operare. Despre Ionuț Cătălin Păuna am mai scris în 2020, în cadrul altui articol despre cum acționează țeparii pe bursa de transport, când am scris și despre o cunoștință a lui, alt fals transportator argeșean, Marius Florin Dragomirescu. Inculpatul Ionuț Păuna a fost și subiectul unor emisiuni realizate de canalul Diaspora Online TV, care a prezentat mai multe cazuri de români înșelați.

Exclusiv! Cum a păcălit falsul transportator Ionuţ Păuna mai multe persoane. Procurorii argeşeni l-au trimis în judecată

Mecanismul fraudulos prin care făcea rost de bani pentru jocurile de noroc

Am cercetat rechizitoriul întocmit de procurorii Parchetului de pe lângă Judecătoria Piteşti, unde este descris mecanimsul fraudulos prin care a acționat inculpatul Ionuț Cătălin Păuna, cum a păcălit, vreme de mai bine de un an, mai multe persoane care doreau transporturi auto din străinătate în țară și a încasat avansuri din suma stabilită pentru servicii, dar fără să execute obligațiile asumate.

„În perioada februarie 2020 – aprilie 2021, inculpatul, în vederea obţinerii de sume de bani în interes personal, pentru a le cheltui la jocurile de noroc, a conceput un mod de operare, prin mijloace frauduloase, pentru a induce în eroare persoanele interesate de cumpărarea unor servicii de transport auto/marfă din străinătate în țară sau de achiziționarea de autoturisme din străinătate și transportul acestora în țară, prin preluarea anunțurilor postate de aceste persoane pe internet, în vederea efectuării transportului, prezentându-se sub nume și calități mincinoase, de reprezentant/administrator al unor societăți comerciale, folosind, fără drept, datele acestora, urmate de încasarea unor sume de bani, de regulă cu titlu de avans, din suma stabilită pentru transport, fără ca inculpatul să execute obligațiile aparent asumate, cauzând un prejudiciu total în sumă de 17.227,18 lei”, găsim în rechizitoriu.

Citește și Omul Camorrei se plânge că nu are bani de ţigări şi-şi roagă apropiaţii să-i trimită 200-300 euro

Persoanele vătămate postau anunțuri pe internet, pe platforme online de lansare și preluare comenzi de transport marfă/vehicule. Inculpatul folosea conturi false de facebook, le contacta și stabilea detaliile transporturilor. Inculpatul este și administratorul unei firme din Olt, ale cărei date le-a folosit „pentru a crea aparența unui comerciant de bună-credință, în realitate societatea nu mai desfășura activități comerciale din ultimul trimestru al anului 2019, fiind declarată inactivă din data de 21.02.2020 și scoasă din evidența plătitorilor de TVA din data de 30.09.2019”, scriu procurorii.
Tot din rechizitoriu înțelegem că, pentru a câştiga încrederea persoanelor vătămate și pentru a da aprența unor tranzacții serioase și legale, inculpatul întocmea și trimitea facturi proforme cu serii și numere fictive, falsificate printr-un program de facturare online. Inculpatul a mai întocmit și transmis persoanelor induse în eroare, prin sistem informatic, o poliță de asigurare de răspundere a transportatorului și un document de plată asimilat ordinului de plată. În facturi introducea datele unor firme fără acordul acestora sau datele societății sale, deși aceasta nu mai avea activitate, și indica diverse conturi bancare care nu aparțineau societăților comerciale, ci unor intermediari, cu excepția societății inculpatului.

„Pentru a nu fi depistat, în cuprinsul facturilor proforme, care erau plătite prin conturi bancare sau prin servicii de transfer rapid de bani, inculpatul introducea, la datele societăţii emitente, conturi bancare personale sau, după caz, ale altor persoane/intermediari, prin care obţinea banii. De regulă, aceste persoane intermediare erau abordate de inculpat în diferite zone, cărora le spunea că trebuie să primească sume de bani din străinătate și că avea nevoie de un cont bancar prin intermediul căruia să primească banii”, mai citim în rechizitoriu.

Păreau tranzacții serioase, iar victimele, oameni de bună-credință, transferau avansul. După ce inculpatul retrăgea banii din bancomate se făcea nevăzut și nu mai onora transporturile promise. Păgubiții nu mai puteau să-l contacteze pe inculpat, care nu mai răspundea la telefon sau își închidea contul de facebook, sau, dacă răspundea, promitea că returnează banii, dar nu o făcea. În continuare, cheltuia banii la jocurile de noroc și pregătea țepe similare. 14 persoane, români și un francez, au fost înșelate în acest mod.

Organele de cercetare penală din cadrul IPJ Argeș – Serviciul de Investigare a Criminalității Economice s-au sesizat din oficiu, au fost sesizate de către păgubiți sau, având în vedere că la IPJ Argeș mai erau dosare de acest fel în lucru, sediile de poliție din țară, unde persoanele vătămate au făcut plângere, au dispus aici declinarea competenței de efectuare a urmăririi penale și s-au reunit dosarele. 12 dintre persoanele care au căzut în plasa țeparului s-au constituit deja părți civile cu sumele pe care i le-au dat inculpatului. Două nu au dorit să se constituie părți civile, ori să participe ca persoane vătămate în procesul penal. În rechizitoriu se precizează însă că au rezultat și „alte fapte comise față de persoane din alte localități, urmând a se stabili, după administrarea de probe, într-o altă cauză penală formată prin disjungere”.

Citește și Hoţu’ neprins e negustor cinstit?! Afaceristul George Dumitrescu, zis şi George „Hoţu”, a scăpat de dosarul „Balastiera 1”

Citește și Fosta fermă a Brătienilor se degradază pe zi ce trece. Ministerul Culturii a dat în judecată proprietarii Fermei Florica

Cercetat și condamnat în numeroase dosare de înșelăciune

Mai mult, inculpatul Ionuț Păuna are antecedente și se află deja în închisoare, la Penitenciarul Mioveni, pentru săvârșirea unor infracțiuni similare, tot de înșelăciune. Inculpatul nu a dorit să dea declarație cu privire la faptele reținute în sarcina sa, prevalându-se de dreptul la tăcere. În 2019 a fost condamnat, în străinătate, la pedeapsa amenzii, pentru furt, dar „a înţeles să ignore acest fapt și a dat dovadă de perseverenţă infracţională, prin comiterea faptelor din prezenta cauză”, precizează procurorii. Inculpatul a fost cercetat și trimis în judecată de mai multe ori pentru infracțiuni de înșelăciune și fals informatic, comise cu același mod de operare, unele fiind în stare de judecată.

Mai exact, inculpatul a fost condamnat, în decembrie 2021, la 2 ani și 6 luni închisoare pentru înșelăciune și fals informatic în formă continuată; a fost trimis în judecată în 2022, pentru săvârșirea infracțiunilor de înșelăciune și fals informatic, proces aflat în curs de judecată; condamnat în 2021, la pedepsele de 8 luni și respectiv 4 luni închisoare pentru înșelăciune și fals în înscrisuri sub semnătură privată; cercetat pentru fapte de înșelăciune și fals informatic în mai multe dosare.

Citește și Exclusiv. Cum acţionează ţeparii pe bursa de transport. Câţiva păgubiţi rup tăcerea

„Cine se-aseamănă se adună!” Prieten cu alt ţepar, Marius Florin Dragomirescu

În noiembrie 2020 am scris despre cum acționează țeparii pe bursa de transport, după ce, pe 15 octombrie în același an, poliţiştii din cadrul Serviciului de Investigarea Criminalităţii Economice Argeş l-au prin în flagrant delict pe Marius Florin Dragomirescu (foto), și el cercetat pentru că înșelase mai multe persoane care utilizau bursa de transport. Mai mulți români au contactat „Jurnalul de Argeș” și au povestit cum au fost înșelați pe grupuri de facebook specializate în transport de marfă. Păgubiții nu și-au mai recuperat banii și au apelat la poliția argeșeană pentru a fi luate măsuri.

Unii au fost înșelați de către Ionuț Cătălin Păuna, alții de către Marius Florin Dragomirescu. În rechizitoriu se precizează că inculpații se cunoșteau. Surse judicare ne-au confirmat și că inculpații au fost prieteni, au avut relații de colaborare la un moment dat, apoi s-au certat.
În noiembrie 2020, falsul transportator Marius Florin Dragomirescu a și fost condamnat definitiv la trei ani și șase luni de închisoare cu executare pentru înșelăciune, fals informatic și fals în înscrisuri sub semnătură privată. Doar că falsul transportator dispăruse deja, după ce a fost pus în libertate. S-a emis mandat european de arestare și a fost dat în urmărire internațională. Ulterior, Marius Florin Dragomirescu a mai fost trimis în judecată de procurorii Parchetului de pe lângă Judecătoria Pitești în două dosare penale de înșelăciune, în aprilie 2021 și în februarie 2022. În august 2022 a fost prins și încarcerat.

Citește și Falsul transportator din Piteşti a dispărut! Este căutat de poliţişti!

Distribuie!

0 Comentarii

Înaintează un Comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Articole asemănătoare

Ultimele articole

Omul săptămânii

Opinie

Din ediția tipărită