Web Analytics

Exces de afişe şi un buton: protocol halucinant la intrarea în secţia Boli Infecţioase a Spitalului Judeţean Argeş

de | 26.01.2017 16:27 | Dezvăluiri

Boli infectioase 8

Dacă ai ghinionul să te lovească o boală infecțioasă, vrei, nu vrei, ajungi la secția de profil a Spitalului Județean, din B-dul IC Brătianu. Iar dacă n-ai avut inspirația să chemi o Salvare, înarmează-te cu răbdare și haine groase, pentru c-o să ai de așteptat pe un coridor cu ușile ce dau afară larg deschise, în fața unei intrări închise, tapetată cu afișe.

Fiindcă Secția Boli Infecțioase n-are nici măcar o recepție improvizată, de unde să ceri o informaţie, începi lecturarea de pe termopan. Printre cele câteva anunțuri care te avertizează în legătură cu ce NU ai voie să faci, fără să-ți spună și cum să faci ca să ajungi la o consultație, citeşti mesajul scris cu litere de-o șchioapă: „Stop. Ușă blocată. Nu forțați!”. Dedesubt, o săgeată spre stânga. Te uiți în stânga și remarci un buton pe un perete plin și el de hârtii. Dai să suni, dar alt avertisment își sare-n ochi: „Vă rugăm, sunați o singură dată!”. Apeși butonul și… nimic. Aștepți… Te uiți la ceas și te întrebi dacă dincolo de ușă e vreo formă umanoidă de viață, ori doar viruși și boli. Nu îndrăznești să-i chestionezi pe cei care așteaptă, ca și tine, la ușa cu buton, fiindcă intuiești răspunsul.

Pacienții stau de vorbă cu rudele pe coridor în frig

Cineva îți spune, totuși, că stă pe hol de 45 de minute. Simți că amețești. Nu ți-e bine, fiindcă dacă ți-ar fi fost, n-ai mai fi stat la ușa asta, dar acum ți-e și mai rău. Îți faci calculele… Parcă ai mai suna din nou, dar nu te lasă avertismentul cu „o singură dată” și teama că vei fi apostrofat. Pe trepte, o pacientă de 20 de ani, în halat, stă de vorbă cu rudele venite la o vizită din categoria „pe coridor”. Tremură. Ar cam vrea și ea să intre, dar ușa e tot închisă. Se mai adună câțiva ca tine, fiecare cu boala și durerea lui. Fiecare cu un apel la butonul din perete! Într-un târziu, iese o asistentă și explică scurt: „Degeaba sunați! Nu puteți intra pe aici. Mergeți în sala de așteptare!”.  Ceri cu privirea de la ea un punct cardinal, un reper, ceva… Nu importanță, c-ar fi prea mult!

boli infectioase 6

Afiș care sfidează logica: „Secție/compartiment/cu pacienți care se evacuează singuri”

„La stânga”, grăiește duduia, și-ți arată un alt mesaj de pe perete, parțial acoperit, unde poți citi câteva litere ale unui cuvânt pe care, până la urmă, îl intuiești: „intrare”. Restul indicatorului e acoperit cu alt anunț: „Secție/compartiment/cu pacienți care se evacuează singuri”.
Că ușa e blocată, poți să înțelegi, findcă, așa cum explică personalul, secția, una de boli contagioase, nu e bulevard! Ce sfidează însă orice raționament e lipsa unui protocol cât de cât logic prin care, tu, ca pacient, să știi ce ai de făcut în fața unui maldăr de afișe și a unui buton, fără să riști să fii luat la rost și umilit, că nu pricepi și singur ce-i de făcut. Fiindcă logica pretinsă de anunțurile aruncate de-a valma pe pereți ar fi că-n zona cu „pacienți care se evacuează singuri” ar trebui să fie și sala de așteptare…

Boli infectioae 3

Ajungi, totuși, într-un compartiment ce pare a fi chiar sala de așteptare și unde ai parte, desigur, de așteptare. Realizezi că nu-ți rămâne altceva de făcut decât să speri că, odată și-odată, un cap va ieși de după o altă ușă și-și va spune că da, va veni și un moment în care o să te vadă un doctor. Până atunci, te uiți pe pereții tapetați bine cu zeci de acte normative, afișe și alte câteva anunțuri. Cauți cu privirea măcar un buton, ca cel de-afară, dar de panică, pe care să știi că poți să apeși când simți că pici, fiindcă, oricum, puterile te-au cam lăsat. Dar nu e…

Pe scurt, cam ăsta e protocolul de intrare în secție! Unul alambicat în care, dacă nervii nu te ajută  și nu te ții bine pe piciore, clachezi. Și aici nu mai vorbim de fonduri și subfinanțări. Vorbim de empatie (sau, mai exact, de lipsa ei) cu bolnavul lăsat să bântuie pe holuri și pe scări, pentru că nimeni nu s-a învrednicit să facă o schemă inteligibilă de acces la consultație.

boli infecioase 2

Articol scris de Jurnalul de Arges

Distribuie!

0 Comentarii