# Cum vrea să scape cel supranumit „Toacă Bani” de puşcărie
De aproape trei ani, pe rolul instanțelor din Argeș se află un proces în care fostul primar de la Berevoești, Gigi Fănel Proca și vărul acestuia – fostul polițist Traian Proca (condamnat în Dosarul Permiselor, a executat cinci luni de închisoare), sunt acuzați de procurorii DNA de obținerea ilegală de fonduri europene. Concret, fostul primar este judecat pentru: complicitate la infracţiunea de folosire sau prezentare de documente ori de declaraţii false, inexacte sau incomplete, pentru obţinerea de fonduri europene, complicitate la infracţiunea de înşelăciune, şi trei infracţiuni de fals intelectual, în timp ce vărul său Traian Proca este judecat pentru folosirea sau prezentarea de documente ori de declaraţii false, inexacte sau incomplete, pentru obţinerea de fonduri europene, înşelăciune, tentativă de uz de fals şi complicitate la infracţiunea de fals intelectual. În aprilie 2015, Judecătoria Câmpulung l-a condamnat pe Gigi Fănel Proca la 3 ani de închisoare cu executare și pe vărul său la 2 ani și 4 luni. Însă cei doi au făcut apel. Iar dosarul este acum pe rolul Curții de Apel Pitești. Vă prezentăm în continuare detalii în premieră din acest dosar.
Angajații Primăriei, obligați de Fănel Proca să încheie contractul de închiriere cu vărul său
Tot dosarul a început de la un denunț din martie 2009 făcut de trei cetățeni din comună, care au reclamat că primarul Proca a încheiat un contract de închiriere a pășunilor aparținând comunei Berevoești cu un anume Ion Scarlat, cu scopul ca acesta să obțină subvenții de la APIA, contractul fiind încheiat fără acordul Consiliului Local. Ulterior, aceiași denunțători au declarat că în 2007 primarul Proca a încheiat un contract asemănător și cu Traian Proca, care a beneficiat de subvenții de la APIA.
Cum a început totul? Pe 20 octombrie 2006, Traian Proca a făcut o cerere către primar prin care solicita să i se permită utilizarea unor pășuni din Berevoești pentru animalele sale și ale altor cetățeni. Numai că primarul Proca a dat dispoziție în aceeași zi să se încheie un contract de închiriere cu vărul său, deși acesta nu ceruse acest lucru.
Mai mult, după cum reiese și din declarațiile date procurorilor DNA, primarul Fănel Proca i-a obligat pe angajații Primăriei și le-a impus să încheie respectivul contract. Fostul secretar al Primăriei Berevoești, Corneliu Răducu, le-a declarat celor de la DNA: „Cu toate că prin cererea respectivă Proca Traian nu solicita închirierea pășunilor, primarul ne-a impus să încheiem un contract de închiriere. Eu am semnat contractul după insistențele și amenințările primarului Proca Gigi Fănel”.
Fostul viceprimar Lăcău: „Am fost amenințați de primar că vom fi dați afară dacă nu semnăm documentele pe care ni le indică acesta”
Faptul că acel contract de închiriere a fost încheiat la presiunile primarului Proca a fost confirmat și de fostul viceprimar Gheorghe Lăcău: „Acest contract a fost încheiat din dispoziția primarului Proca Gigi Fănel și colegii mei l-au semnat împreună cu mine, întrucât ni s-a impus acest lucru, fiind amenințați de primar că vom fi dați afară dacă nu semnăm documentele pe care ni le indică acesta”.
Traian Proca a primit subvenții pentru 551 de hectare, deși pășunile și izlazurile din Berevoești au doar 390 de hectare
Ulterior, pe 18 aprilie 2007, Traian Proca a formulat o cerere de plată la APIA pentru o suprafață de 6,53 hectare pe care o deținea legal. Numai că ulterior, în baza cererii inițiale, acesta a formulat o completare la declarația de suprafață pe 2007, cu mențiunea „Concesionare de la Primăria Berevoești”, declarând o suprafață concesionată de 551,41 hectare. Cererea a fost depusă deși Traian Proca nu deținea documente din care să rezulte că era utilizatorul acestor suprafețe de teren. Tot în 2007, Traian Proca a primit de la APIA 90.219,64 lei, dintre care aproape 85.000 lei erau bani de la UE.
Un an mai târziu, cei doi au făcut un nou set de documente false, în speranţa că vor reuşi din nou să îi păcălească pe inspectorii APIA, numai că, de această dată a ieşit la iveală înşelătoria, iar Traian Proca nu a mai încasat subvenţia. Ancheta demarată și măsurătorile efectuate de specialiști au scos la iveală faptul că izlazurile și pășunile comunei Berevoești însumau doar 390 hectare, și nu 551,41 hectare, cât fuseseră trecute în acte. Acest eşec, l-a determinat pe Gigi Fănel Proca, să semneze un nou contract de închiriere a păşunii în anul 2009, dar pe numele altcuiva. Ca şi în anii precedenţi, în documentele emise, primarul a menţionat suprafeţe de teren mai mari decât cele închiriate în fapt, de persoana fizică. Urmare a cercetărilor procurorilor, Gigi Fănel Proca şi Traian Proca au fost trimişi în judecată, iar APIA s-a constituit parte civilă pentru a recupera suma de 65.520,04 lei, obţinută ilegal de Traian Proca.
După cum spun procurorii DNA în rechizitoriu, „pe parcursul urmăririi penale, învinuitul Proca Gigi Fănel a avut o atitudine oscilantă, inițial negând comiterea faptelor, însă ulterior a revenit, încercând să mute răspunderea penală în sarcina altor persoane, inclusiv asupra unor persoane în prezent decedate. Declarația dată de învinuitul Proca Gigi Fănel cu ocazia prezentării materialului de urmărire penală este nesinceră și nu concordă cu mijloacele de probă administrate în cauză.
De altfel, învinuitul Proca Gigi Fănel, în prezența apărătorului ales, a căutat să se prevaleze de faptul că în anul 2009 ar fi suferit un accident și că nu ar fi avut discernământul faptelor săvârșite, ori din actele de urmărire penală rezultă că acesta până în anul 2012 a deținut funcția de primar al comunei Berevoești, iar în prezent își desfășoară activitatea tot la Primăria Berevoești, în funcția de consilier al primarului (n. red.- nimeni altul decât fiul său)”.
Hilar: Traian Proca a declarat că nu ştia că e rudă cu fostul primar
În fața procurorilor anticorupție, Traian Proca a făcut o declarație hilară, spunând că nu știa că e rudă cu fostul primar: „E adevărat că avem același nume, dar nu ne-am știut niciodată a fi rude. E posibil ca undeva să fi existat un grad de rudenie”. Tot legat de Traian Proca, mai trebuie spus că înainte de a fi condamnat în Dosarul Permiselor, acesta a fost șofer în Anglia. Condamnat la doi ani de închisoare în acest dosar răsunător, Traian Proca a fost eliberat după doar cinci luni, pe 26 septembrie 2014.
Fostul secretar al Primăriei Berevoeşti: „Am semnat contractul din octombrie 2006 sub imperiul fricii”
Pe 14 ianuarie 2014, Corneliu Răducu, fostul secretar al Primăriei Berevoești, a declarat în fața judecătorilor de la Judecătoria Câmpulung: „Am semnat acel contract în 20 octombrie 2006 sub imperiul fricii. Deși puteam să-mi exprim un punct de vedere atunci când consideram că dispozițiile primarului nu erau legale, aveam un sentiment de frică pentru că avea o personalitate foarte puternică, este cunoscut ca o persoană de temut”.
Viceprimarul Romeo Danciu, osanale la adresa fostului primar: „Este o persoană liniștită și amabilă, are un caracter educat și civilizat”
Foarte amuzante sunt caracterizările făcute fostului primar Proca de doi oficiali din comună, caracterizări depuse la dosarul instanței. Caracterizările sună pur și simplu ca niște osanale făcute „conducătorului iubit”. „Îl cunosc personal pe domnul Proca Gigi Fănel ca fiind o persoană liniștită și amabilă, are un caracter educat și civilizat. S-a remarcat ca o persoană cu gândire matură, cu dorința constantă de autodepășire, creativ, cu o abilitate deosebită de a găsi soluții la problemele care au apărut la nivelul localității noastre”, spune viceprimarul Romeo Danciu.
Și preotul paroh Valeriu Popa de la Parohia Ungheni are cuvinte mieroase la adresa fostului „lider maximo” din Berevoești: „Acum, în aceste timpuri tulburi, populația îl regretă și totdeauna este alături de el și familia sa.”
Material realizat de Denis Grigorescu
0 Comentarii