# Declară fostul primar de la Berevoeşti în dosarul de corupţie în care a fost condamnat
În luna mai a acestui an, fostul primar al comunei Berevoeşti, Gigi Fănel Proca, a fost condamnat la doi ani de închisoare pentru complicitate la fraudarea fondurilor europene, după ce l-a ajutat pe Traian Proca să obţină bani necuveniţi de la APIA, în baza unui contract încheiat cu Primăria şi având ca obiect închirirea unor păşuni. Executarea pedepsei a fost suspendată condiţionat pe durata unui termen de încercare de patru ani. În prezent, Gigi Fănel Proca este judecat pentru abuz în serviciu.
În ambele cauze, cel vizat s-a manifestat haotic uneori, dovedind, aşa după cum au remarcat şi anchetatorii, lipsă de sinceritate şi intenţia de a evita rigorile legii. Spre exemplificare, publicăm extrase din rechizitoriul prin care s-a dispus trimiterea în judecată în iunie 2013, dar şi amănunte despre cum evită Proca să se prezinte în instanţă la noul proces.
S-a internat în spital ca să nu vină la proces
În tot timpul urmăririi penale, Gigi Fănel Proca a tot încercat să împiedice cursul acesteia, fie schimbându-şi declaraţiile, fie invocând probleme de sănătate. Spre exemplu, în legătură cu actul adiţional la contract, Proca a declarat procurorului de caz că nu-şi mai aduce aminte de acela, că e posibil ca cineva să i-l fi băgat în mapă şi să-l fi semnat alături de alte documente. Cele spuse de fostul primar au determinat anchetatorii să tragă următoarea concluzie: „Declaraţia învinuitului Proca Gigi Fănel este nesinceră şi nu se coroborează cu alte probe administrate în cauză, fiind în contradicţie cu declaraţiile anterioare”.
Ce se specifică în rechizitoriu în legătură cu fostul primar: „Pe parcursul urmăririi penale, învinuitul Proca Gigi Fănel a făcut afirmaţii contradictorii în legătură cu faptele reţinute în sarcina sa. Astfel, acesta iniţial a negat că ar fi semnat actul adiţional din 2006, însă ulterior a declarat că îşi recunoaşte semnătura, precizând că actul ar fi fost redactat şi i-a fost prezentat spre a fi semnat de către viceprimarul Bratu Cătălin, care îndeplinea această funcţie în 2006, în prezent decedat, încercând practic să mute răspunderea penală în sarcina acestuia. De asemenea, la terminarea urmăririi penale, învinuitul P.G.F., realizând gravitatea faptelor reţinute în sarcina sa, a încercat să se sustragă de la prezentarea materialului de urmărire penală şi implicit urmăririi penale, internându-se în spital şi formulând cereri prin care a solicitat suspendarea urmăririi penale, cu toate că acesta nu suferă de o boală gravă de natură să-l împiedice să ia parte la procesul penal, anterior acesta prezentându-se la toate termenele la care a fost citat”.
Proca a invocat internări în spitale ca să nu vină la proces
Judecat acum la Câmpulung pentru abuz în serviciu, fostul primar foloseşte aceleaşi tactici de evitare a tragerii la răspundere. Procesul a început în mai, tocmai în luna condamnării anterioare, iar Proca nu a văzut Judecătoria, deşi s-au derulat şase termene de judecată. Sesizând, probabil, intenţiile inculpatului, instanţa a dispus încă de la primul termen aducerea lui cu mandat la judecată, însă Gigi Fănel Proca a făcut tot posibilul să nu ajungă acolo. Sau chiar nu a putut!
Fostul primar a invocat de mai multe ori internarea în spital. Mai mult, a cerut instanţei să aprobe efectuarea unei expertize din care să rezulte faptul că suferă de o boală gravă care îl împiedică să participe la judecată. Nu a primit nimic!
Oricum, procesul nu a început uşor. Cum s-a trezit trimis în judecată, Fănel Proca a atacat actele întocmite de procuror, prin care s-a ajuns apoi la dispunerea trimiterii în judecată. Numai că atât Judecătoria Câmpulung, cât şi Tribunalul Argeş au constatat legalitatea sesizării instanţei, a probelor administrate şi a actelor de urmărire efectuate, astfel că Proca nu a scăpat de judecată.
Cătălin Ion Butoiu
0 Comentarii