Web Analytics
scris vineri, 20.08.2021

Este COVID-19 motivul pentru care vă cade părul?

Printre numeroasele probleme neașteptate cu care s-au confruntat oamenii în timpul pandemiei COVID-19 se numără căderea părului. Cauza ei? Într-un cuvânt: stres.

Este COVID-19 motivul pentru care vă cade părul?

Tipul de cădere a părului asociat cu COVID-19 se numește efluviul telogen (TE), spune Purvisha Patel, MD, dermatolog certificat la bord în Memphis, Tennessee, și fondatorul Visha Skincare. TE este rezultatul unui stres major asupra corpului și are loc ca răspuns la stresul mental și fizic.

Tumultul cauzat de pandemie este suficient pentru a o declanșa. Dar dacă ați dezvoltat o infecție COVID-19, s-ar putea să fi avut o dublă lovitură, deoarece TE poate rezulta și din stresul fizic al unei boli. Mai mult, deoarece pandemia a persistat atât de mult timp, iar TE a fost în continuă creștere, creșterea în sine a părului poate fi afectată, spune dr. Patel.

Cum contribuie stresul COVID-19 la pierderea părului

Pentru a înțelege TE, trebuie să înțelegeți ciclul părului. Faza de creștere a ciclului părului se numește anagen, faza de odihnă se numește telogen. „La sfârșitul telogenului, părul cade și ciclul revine la anagen, faza de creștere”, explică Shani Francis, MD, medic dermatolog certificat și specialist în căderea părului din Evanston, Illinois.

Dar când intervine un factor de stres acut și puternic, ciclul respectiv poate fi întrerupt. Părul trece prematur în faza de repaus și cade. Factorii declanșatori obișnuiți includ nașterea, spitalizarea, intervenția chirurgicală, pierderea rapidă în greutate și factorii de stres severi și abrupți, spune dr. Francis.

Teoria este că este nevoie de multă energie pentru ca corpul să crească părul. Când este adânc în stres, corpul trebuie să transfere resurse spre supraviețuire.

Datorită lungimii unui ciclu de păr, TE poate să nu devină evidentă până la aproximativ trei luni după stres extrem. Este același motiv pentru care femeile care au născut ar putea observa căderea părului abia la trei luni după nașterea bebelușului.

Și, deși această cauză poate fi destul de evidentă sau previzibilă, poate fi dificil să identificăm alte lucruri care declanșează TE, atunci când se întâmplă cu întârziere. Dacă observați că vă cade părul, întrebați-vă: s-a întâmplat ceva remarcabil acum trei sau patru luni?

Cum ar putea infectarea COVID-19 să declanșeze căderea părului

O infecție COVID-19 ar putea provoca, de asemenea, tipul de cădere a părului observat cu TE. „COVID-19 afectează întregul corp, dar se pare că stresul cauzat de lipsa de oxigenare a foliculilor de păr, febră și stresul asupra corpului pot împinge foliculii de păr în faza de odihnă”, spune Patel.

Într-un studiu publicat în The Lancet în ianuarie 2021, care a analizat consecințele pe termen lung ale unei infecții cu COVID-19 la persoanele care au fost spitalizate, la șase luni după infecția lor, cele mai frecvente simptome persistente au inclus oboseală sau slăbiciune musculară (63%) , probleme de somn (26%) și anxietate sau depresie (23%). Cu toate acestea, 22% au avut parte și de căderea părului.

Indiferent de motivul din spatele căderii părului legate de TE, rezultatele pot fi dramatice, mai ales după spălarea sau perierea părului. Deoarece foliculii sunt liberi și toată lungimea părului cade ușor, pentru unii, părul va apărea ca și cum ar cădea în bucăți. Este posibil să nu observați subțierea până nu pierdeți mult păr.

Cum să combateți căderea părului din cauza COVID-19

Vestea bună este că TE este temporar. Vestea nefericită este că de multe ori trebuie să așteptați pentru ca ciclul părului să revină la faza anagenă sau de „creștere”, care durează de obicei șase până la nouă luni, potrivit Academiei Americane de Dermatologie (AAD). „De obicei, până când părul cade, corpul începe deja să se reseteze, atâta timp cât nu există modificări sau declanșatoare suplimentare”, spune Francis.

În cazul COVID-19, totuși lungimea pandemiei poate face această revenire la normalitate mai complexă. „Stresorii pe termen lung pot transforma părul într-un TE cronic”, notează Patel. Din acest motiv, veți dori să vă asigurați că consumați o dietă care susține sănătatea și creșterea părului, ceea ce înseamnă o dietă echilibrată care include proteine adecvate, vitamina D și fier, spune ea. Puteți încerca și un supliment pentru a preveni căderea părului, precum Forcapil.

Dacă continuă să vă cadă părul și nu se îmbunătățește, totuși, în ciuda timpului și a acestor eforturi, s-ar putea să fie nevoie să apelați la un dermatolog care să vă evalueze pentru alte afecțiuni medicale care pot declanșa căderea părului, care pot include dezechilibre hormonale , deficiențe nutriționale sau cauze genetice.

Citește și Comedie mare…! Chiriloiu de la Silvic se controlează singur, apoi trimite rezultatul la Corpul de Control al Ministrului Pădurilor

Citește și Ce se întâmplă, doctore? S-au pus procurorii pe gaşca veselă de la Păduri? / Dosar penal la Ocolul Silvic Piteşti. Protejatul lui Chiriloiu a fost trimis în judecată

 

 

 

 

Distribuie!

0 Comentarii

Articole asemănătoare

Ultimele articole

Omul săptămânii

Opinie

Din ediția tipărită

Fost primar fără poartă-n casă

Liviu Țâroiu nu a prins un loc în viitorul Consiliu Local al Câmpulungului, dar are ce să facă la pensie. Ca să omoare timpul și canicula s-a băgat...