# Instanţa a respins cererea Păunicăi Rozas de recuperare a 136 de hectare # Păunica Rozas a indicat drept adresă pentru primirea citațiilor domiciliul lui Fănel Gigel Proca (foto), supranumit și primarul „Toacă bani”, tatăl actualului primar de la Berevoești # De remarcat că Prefectura Argeș a atacat în instanță titlul pentru mai multe suprafețe primite de Păunica Rozas
Cazurile de restituiri litigioase de terenuri la Berevoeşti au evidenţiat recent o situaţie inedită. În mod cu totul surprinzător, o cerere de reconstituire nu şi-a găsit soluţionarea prin intermediul comisiilor de fond funciar, astfel că s-a ajuns la proces, iar reclamantul a pierdut. În cauză este Păunica Rozas, cea al cărei titlu de proprietate pentru anumite suprafeţe de teren a fost atacat în instanţă de Prefectura Argeş încă din anul 2010.
Procesul pierdut a fost instrumentat de către Judecătoria Câmpulung şi a fost soluţionat într-un timp relativ scurt, în mai puţin de doi ani. Prin cererea de chemare în judecată formulată în septembrie 2014, Păunica Rozas a cerut restituirea a două suprafeţe de teren situate pe raza comunei Berevoeşti, astfel: „130 ha teren forestier în punctul Goleasca şi 6 ha teren păşune în funcţie de M.U.F.B. Bratia” (extras din încheierea de şedinţă din 17 februarie 2015). Cererile pentru obţinerea acelor suprafeţe au fost depuse la Primăria Berevoeşti încă din anul 2005, dar nu au fost soluţionate de către Comisia Locală de Fond Funciar, acesta fiind motivul declanşării litigiului.
În cauză au intrat, în calitate de pârâţi, comisiile de fond funciar de la Berevoeşti şi cea judeţeană, dar şi statul român, ca intervenient, prin intermediul Regiei Naţionale a Pădurilor şi a Ministerului Finanţelor Publice. În vederea soluţionării cauzei, instanţa a dispus efectuarea şi completarea unor expertize, însă modul de lucru al experţilor, deseori amendaţi, a făcut ca procesul să ajungă la aproape doi ani de derulare. Hotărârea a fost pronunţată pe 15 iulie 2016, iar dispozitivul acesteia a fost clar: instanţa „respinge acţiunea formulată de reclamanta Rozas Păunica, astfel cum a fost completată şi precizată”. Soluţia aparţine primei instanţe, reclamanta având la dispoziţie calea de atac a apelului.
Statul a revendicat proprietatea asupra terenului
Apariţia unor instituţii ale statului în proces s-a făcut, în mod evident, din cauza disputării dreptului de proprietate asupra terenurilor revendicate. Astfel, la mai multe termene de judecată, statul român este indicat ca fiind proprietarul suprafeţelor cerute de către Păunica Rozas. Este o situaţie care în Berevoeşti a fost des întâlnită, Raportul de control al Romsilva din anul 2009, cel de la care au început procesele prin care Prefectura cere anularea unor acte de proprietate, făcând dese referiri la faptul că multe terenuri ale statului au fost acordate solicitanţilor de reconstituiri în baza legilor fondului funciar.
Un dosar apendice
În ianuarie 2015, instanţa a ataşat cauzei încă un dosar. În anul 2013, Păunica Rozas a dat în judecată comisia locală şi judeţeană de fond funciar, cerând punerea efectivă în proprietate asupra unei suprafeţe de 280 de hectare de pădure în satul Oţelu, dobândită prin moştenire de la tatăl său, poetul Mihai Moşandrei, mătuşa, Maria Lăzeanu, şi sora decedată, Michelle Georgette Brăgărea. În primă instanţă, cererea a fost respinsă. În apel, la fel, în recurs, idem. Şi totuşi, s-a ajuns la infiltrarea obiectului cauzei în procesul prin care Păunica Rozas a cerut cele 136 de hectare, cu consecinţa amintită anterior.
Citare acasă la fostul primar Fănel Gigel Proca
Am precizat în ediţiile anterioare faptul că familia primarilor de la Berevoeşti nu este deloc străină de cauzele litigioase privitoare la restituirile de terenuri, iar procesul la care am făcut referire este una dintre acestea. Gigi Fănel Proca era primar în anul în care Păunica Rozas a depus cererile pentru cele 136 de hectare care i-au fost refuzate. Asta spre deosebire de situaţia celor 170,31 de hectare recuperate în alte locaţii, suprafaţă din care 11,8 hectare au fost vândute chiar familiei primarului. Revenind, pentru procesul de la Câmpulung Păunica Rozas şi-a desemnat un reprezentant în persoana lui Petru Nastasia, în condiţiile în care reclamanta locuieşte în Grecia. Numai că lui Nastasia i-a fost greu să participe la toate actele procedurale, aşa că acesta i-a pasat sarcina fostului primar Gigi Fănel Proca. Iar cum Păunica avea nevoie şi de o adresă de corespondenţă a citaţiilor, aceasta a indicat – se putea altfel! – domiciliul lui Proca senior.
Cătălin Ioan Butoiu
0 Comentarii