Web Analytics

Elena Lasconi: „Impozitele câmpulungenilor pot exploda de cel puţin două, trei ori!

de | 4.11.2021 14:01 | Actualitate, Dezvăluiri, Politica si Administratie

# Primăriţa Câmpulungului şi unii consilieri locali se contrează pe tema majorării dărilor

O primă criză majoră a apărut în relația Primărie-Consiliul Local la Câmpulung în momentul în care s-a votat pentru stabilirea nivelului impozitelor și taxelor locale pentru anul următor. Propunerea executivului nu a întrunit numărul de voturi necesar adoptării, iar acum fiecare parte încearcă să explice care vor fi consecințele. Este prima dată, într-un an de mandat, când Elena Lasconi (foto) se confruntă cu un eșec major provocat de reacția consilierilor locali.

Propunerile privitoare la taxele și impozitele locale pe 2022 au fost puse în dezbatere publică luna trecută, până pe 12 octombrie urmând să fie primite și, ulterior, analizate de executiv. Se specifica atunci faptul că majorarea va fi în concordanță cu nivelul inflației pe 2020, deci cu o rată de 2,6%, însă vor exista propuneri care vor viza cote adiționale în cazul unora dintre dările locale.

Citește și Moştenire grea pentru Elena Lăsconi / Nu mai sunt bani pentru Bulevardul ”Pardon”!

Ca de obicei, reacția societății civile a fost nulă, astfel că primărița a venit în fața Consiliului Local cu propunerile inițiale. Numai că ceea ce, de regulă, trecea fără probleme prin votul aleșilor locali, acum nu s-a mai confirmat, iar taxele și impozitele locale vor ajunge din nou în dezbaterea consilierilor, în aceeași formă sau cu unele modificări.
Elena Lasconi a ținut să precizeze faptul că majorarea cu rata inflației, dar și cu un alt nivel pe care l-a apreciat ca fiind unul ”civilizat”, identic celui aplicat și în alte orașe de talia Câmpulungului, ar fi benefic pentru municipiu și nici nu ar împovăra cetățenii. Doar că nu toți consilierii locali au fost de acord cu acest lucru. Deși nu au făcut-o direct, ci prin abținere, au determinat eșecul propunerii executivului.

Îndeosebi cei de la Partidul Oamenilor Liberi au împiedicat trecerea proiectului de hotărâre. Dar motivând acest lucru prin aceea că fie și o mică picătură în plus ar împovăra câmpulungeanul afectat deja de pandemie și scumpirile la energie. ”Nu este momentul acum, poate la anul. Oricum se pot relua discuțiile”, a ținut să precizeze Dan Șain, unul dintre membrii POL.

Citește și La un an de mandat, Lasconi s-a lăudat şi cu demolarea garajelor

Lasconi: ”O să mai încerc o dată. Sunt curioasă dacă aleșii locali or să persiste cu lipsa de responsabilitate”

Reacția ulterioară a primăriței a fost destul de dură, după ce chiar în timpul ședinței de consiliu a reclamat mesajele populiste. ”Impozitele câmpulungenilor pot exploda de cel puțin două, trei ori! Consilierii locali și-au asumat prin vot împotrivă majorarea impozitelor la nivelurile maxime prevăzute de Codul fiscal”, a răbufnit primărița. Ea susține că, din cauza neștiinței și a mesajelor populiste, aleșii locali pot arunca în aer situația dărilor locale. Adică, explică Lasconi, respingerea propunerii executivului, cu consecința lipsei adoptării unei hotărâri pe taxe și impozite locale, va duce la impunerea cetățenilor la nivelul maxim prevăzut de lege. Adică, în loc de o trecere de la 54 la 65 de lei pentru o garsonieră, câmpulungenii vor ajunge să plătească aproape două sute de lei. ”O să mai încerc o dată. Sunt curioasă dacă aleșii locali or să persiste cu lipsa de responsabilitate”, a spus primărița Lasconi, care a anunțat că e dispusă chiar să adune semnături în susținerea propunerii ei.
Cătălin Ioan Butoiu

Citește și Liderul de sindicat a fost sancţionat după ce a intervenit telefonic la o emisiune TV împotriva primăriţei Lasconi

Articol scris de Jurnalul de Arges

Distribuie!

0 Comentarii