Web Analytics

Liderul de sindicat a fost sancţionat după ce a intervenit telefonic la o emisiune TV împotriva primăriţei Lasconi

de | 13.10.2021 15:54 | Actualitate, Politica si Administratie

# Procedură disciplinară la Câmpulung cu mirii alături

Până termină bulevardul Pardon și se ocupă și de alte proiecte detașate de hobby-ul prezenței la show-uri TV, primărița de la Câmpulung are în comisia de disciplină cea mai activă structură din cadrul aparatului administrativ. Este unul dintre instrumentele care completează, ca modalitate de acțiune, intenția de a nu pierde frâiele din mâini. Și este mai eficient decât demiterile pe facebook, aruncarea în oprobriu public sau solicitarea de note explicative, în sensul că cei aduși în fața comisiei nu scapă de sancțiune, fie aceasta doar un simplu avertisment. Numai că…

Declarațiile în direct, la Muscel TV, nu i-au picat bine Elenei Lasconi

Pe final de vară a primit depeșă de la ”disciplinar” chiar liderul de sindicat din cadrul administrației câmpulungene, Stelian Ungureanu. El intrase în colimator deja, după ce unul dintre fiii săi comentase pe o rețea de socializare un text defavorabil conducerii orașului, dar noul motiv era mult mai serios. În luna iunie, Ungureanu a intrat în direct la ”Clubul presei muscelene” și a făcut unele precizări pe marginea recentului raport al Curții de Conturi întocmit asupra activității din Primăria Câmpulung. Intervenția liderului de sindicat a avut ca subiect contractul de consultanță încheiat de noua putere din municipiu cu un city manager de la Sinaia, act apreciat ca fiind afectat de abateri de la legalitate. Se întreba atunci Stelian Ungureanu și de ce au costat peste zece mii de lei pe lună niște sfaturi de reorganizare a aparatului administrativ, în condițiile în care instanțele de judecată începuseră să anuleze modificările aduse organigramei.

Citește și Liderul de sindicat, băgat în Comisia de disciplină

Declarațiile făcute în direct la ”Muscel TV” nu i-au picat bine Elenei Lasconi, obișnuită să fie ea vedeta, nu un funcționar de la Direcția de Asistență Socială, care, atenție, se află în subordinea directă a Consiliului Local Câmpulung, nu a primarului. Așa că Stelică Ungureanu a fost citat pe ordin pe instituție pentru prezentarea în fața comisiei de disciplină.

Acuzat că a prejudiciat imaginea autorității

Un tip voluntar și greu de intimidat, liderul Sindicatului ”Primus” a ajuns în fața celor patru membri ai comisiei și totul s-a încheiat cu pierderea a 10% din salariu pe o perioadă de trei luni. Tevatura care a durat câteva zeci de minute a fost marcată de impulsivitatea acuzatului și dezorientarea anchetatorilor.

”Trebuia să vă abțineți”, i s-a reproșat lui Ungureanu, în timp ce din sala mare de ședințe a Primăriei se auzea ”Mulți ani trăiască!”. Acolo, atunci când aleșii locali nu au ședințe, iar primărița nu organizează vreo conferință de presă cu temă impusă, se oficiază căsătoriile civile. ”Constituția garantează dreptul la liberă exprimare”, a replicat sindicalistul și a insistat pe ideea că, dincolo de calitatea sa de funcționar public, este cetățean cu drepturi și nu i se poate interzice să nu aibă și să nu exprime opinii, mai ales că intervenția televizată a avut loc seara, nu în timpul programului de lucru. Așa că el a respins ideile care insinuau prejudicierea imaginii autorității – a fost un lait-motiv al acuzării – și a atras atenția că, oricum, informațiile din raportul Curții de Conturi sunt publice, el nu a făcut altceva decât să spună ceea ce deja se cunoștea.

Insistența comisiei de disciplină a fost dincolo de fondul problemei, adică de conținutul celor declarate de Ungureanu la TV. Ideea principală a ținut de simplul fapt că nu trebuia să existe intervenția la televizor. Mai ales că liderul de sindicat nu a avut acceptul autorității pentru a face așa ceva (!?).

Citește și Legalitatea noii organigrame a Primăriei Câmpulung, pusă la îndoială de instanţele de judecată 

Primărița Lasconi a apărut în mijlocul audierii

În timpul audierilor a apărut însăși Elena Lasconi, o premieră pentru asemenea cazuri. Doar că nici ea nu a scăpat de reactivitatea lui Ungureanu, care a insistat pe ideea dreptului la liberă exprimare și pe cea a faptului că nu primarul este angajatorul lui, Socialul ținând de Consiliul Local. ”V-aș ruga să vă ajutați”, i-a sugerat primărița, dar sindicalistul a propus clasarea cazului său, cealaltă variantă fiind apelarea la instanța de judecată pentru abuz în serviciu. Însă condamnarea a venit, după o amânare, și a constat în diminuarea salariului cu 10% pe trei luni.
Cătălin Ioan Butoiu

Citește și Liderul de sindicat din primăria Câmpulung: ”Contractul de consultanță cu managerul din Sinaia a fost declarat ilegal de Curtea de Conturi”

 

 

Articol scris de Jurnalul de Arges

Distribuie!

0 Comentarii