Web Analytics
scris miercuri, 01.06.2016

Ei oferă 1,5 milioane euro, banii jos, pentru Vila Florica

# Soții Cătălin și Neli Ciobanu, doi tineri oameni de afaceri din Pitești, au câștigat licitația organizată de Casa Artmark, la solicitarea moștenitorilor familiei Brătianu, pentru vânzarea domeniului istoric de la Ștefănești  # Tinerii sunt patronii firmei de transport  SC Chevrolet CC SRL și au învins la licitație un fond de investiții din Elveția, după ce s-au angajat că plătesc prețul cerut într-o singură rată

Ei oferă 1,5 milioane euro, banii jos, pentru Vila Florica

După ce anul trecut, Ministerul Culturii şi-a declinat dreptul de preemţiune către autoritatea locală, iar negocierile Consiliului Județean cu moştenitoriii vilei Brătienilor au eșuat, aceștia din urmă au încheiat un acord cu Artmark Historical Estate pentru vânzarea pe piaţa liberă a imobilului, prin licitație, la un preţ de pornire de cca. 2.000.000 de euro. Doi potențiali cumpărători au fost interesați de caietul de sarcini: un fond de investiții elvețian și S.C. Chevrolet CC SRL,  reprezentată de Cătălin Ciobanu, administratorul și patronul firmei amintite. Omul de afaceri piteștean a înaintat casei de licitații o ofertă fermă de cumpărare a Conacului Brătianu, prețul oferit fiind de 1.500.000 de euro banii jos, cum se spune. 

Cătălin Ciobanu: „Adevărata avere a casei este istoria familiei Brătianu”

„Oferta mea a fost mult mai mică decât prețul de pornire a licitației, însă eu am spus foarte clar că atât pot să risc. Fondul de investiții elvețian a oferit mai mult, 2.000.000 de euro, însă, spre deosebire de mine, suma oferită de ei ar fi fost în rate. Probabil acest lucru a contat cel mai mult atunci când oferta mea a fost declarată câștigătoare. Poate și faptul că sunt român, deși acest lucru nu era o condiție. Moștenitorii conacului au avut, de fapt, ultimul cuvânt. Eu m-am întâlnit și cu dl Alexandru Missirliu, care i-a reprezentat și pe ceilalți moștenitori, cu excepția dlui Nicolae Brânzea. I-am explicat domnului Missirliu de ce nu pot oferi mai mult, așa cum mi-a solicitat dumnealui, i-am arătat și intențiile mele de a face vizibilă în continuare istoria Brătienilor, pentru că adevărata avere a casei este istoria acestei familii. Cred că toate aceste lucruri au cântărit foarte mult”, a conluzionat Cătălin Ciobanu.

„Pentru mine, suma e mare, însă sunt fascinat de conace și tot ce e vechi”

Omul de afaceri argeșean mărturisește că a aflat întâmplător de licitația organizată de Artmark. „Sunt fascinat de conace, de tot ce e vechi și autentic, iar pasiunea pentru istorie o am de pe vremea când eram elev, olimpic la istorie. Crezusem că Vila Florica s-a vândut deja… Când am aflat că abia acum se scoate la licitație, am studiat documentele și am făcut oferta. Pentru mine, suma este mare. Pentru ceea ce înseamnă Conacul Brătianu, probabil că nu este și cred că dacă Artmark ar fi avut la dispoziție un timp mai îndelungat, probabil ar fi obținut un preț și mai bun. Deocamdată eu atât am putut să ofer, pentru că vorbim de o investiție ale cărei pierderi lunare se ridică la un miliard de lei vechi pe lună, o investiție care necesită o serie de reparații. Aș fi, totuși, foarte mândru să fiu cumpărătorul acestui monument istoric”, mai spune omul de afaceri.
Totuși, câștigarea licitației nu-l face automat pe Cătălin Ciobanu și proprietar al vilei Florica, deși depusese ca și garanție un bilet la ordin în alb prin care se obliga ca la data înștiințării finale asupra rezultatului licitației să încheie antecontractul de vânzare cumpărare. Mai exact, Cătălin Ciobanu a depus un bilet la ordin reprezentând 10% din valoarea ofertată, respectiv 150.000 de euro, care să se constituie un avans, urmând ca restul de plată să fie achitat în iulie 2016, la încheierea contractului de vânzare-cumpărare.

„Nu am nimic de obiectat dacă o va cumpăra Consiliul Județean. De fapt, cred i-am făcut un bine  reducând prețul la jumătate”

Doar că, pe 28 aprilie 2018, la data la care Cătălin Ciobanu era înștiințat că a câștigat licitația, Consiliul Județean Argeș a adoptat o hotărâre prin care s-a aprobat exercitarea dreptului de preemțiune asupra imobilului. Asta înseamnă că CJ Argeș are, în continuare, dreptul să cumpere Vila Florica, în noile coordonate de preț. Abia după ce autoritatea județeană își va declina acest drept și doar după ce va face la fel și Consiliul Local Ștefănești, Cătălin Ciobanu va putea cumpăra vila Florica.
„Probabil că până la finalul anului se va ști dacă pot sau nu să o cumpăr. Nu am nimic de obiectat dacă o va cumpăra Consiliul Județean. De fapt, cred că i-am făcut un bine reducând prețul la jumătate (n.r. inițial, moștenitorii ceruseră CJ Argeș 3 milioane de euro pentru conacul Brătienilor)”, mai spune omul de afaceri.

„Într-o jumătate de an sper s-o aduc la zero, apoi să mergem pe plus”

Ce va face Cătălin Ciobanu cu Vila Florica dacă o va cumpăra? „O voi face profitabilă!”, ne-a spus.
„După ce vom fi proprietari, vom negocia și funcționarea Centrului de Cultură Brătianu aici. Clădirea va putea fi vizitată oricând, nu ca acum, pentru copii ne gândim chiar ca accesul să fie liber. Vila Florica va fi ceea ce este și acum, doar că statul este un manager mai slab decât vom încerca noi să fim. Părerea mea este că lucrurile trebuie un pic impulsionate acolo, iar acest lucru este posibil din servicii de cazare, de alimentație publică: la Peleș, de exemplu, se scot foarte mulți bani din astfel de activități. Într-o jumătate de an sper s-o aduc la zero pierderi, apoi să mergem pe plus. Mă gândesc chiar la o pompă geotermală pentru a asigura încălzirea cu cheltuieli mult mai mici”, explică omul de afaceri piteștean.

„Nu sunt copil de bani gata, mama a fost magazioneră și tata sudor”

Cătălin Ciobanu este piteștean, este căsătorit și are are doi băieți, unul în vârstă de 18 ani, elev la Colegiul Național I.C. Brătianu, iar celălalt are 11 ani.  Este pasionat de lectură, iubește istoria și are, împreună cu soția sa, Neli Ciobanu, un business de succes – firma de transporturi S.C. Chevrolet CC S.R.L.
„Nu sunt copil de bani gata, mama a fost magazioneră și tata sudor. Timp de 12 ani şi jumătate am lucrat în Arpechim, la secția Negru de fum. Am pornit de jos. Am încercat absolut de toate, de la haine la mâna a doua, la vândut vinuri, iar  acum activez în transporturi”, mărturisește omul de afaceri pentru Jurnal de Argeș. Firma soților Ciobanu, S.C. Chevrolet CC S.R.L., înființată în 1994, are capital integral privat și oferă soluții pentru toate categoriile de transport rutier de mărfuri, colaborând cu firme de talie națională și internațională din branșă.
Material realizat de Isabela Moiceanu

Distribuie!

0 Comentarii

Articole asemănătoare

Ultimele articole

Omul săptămânii

Opinie

Nici PSD Argeş nu mai este ce a fost

PSD a câștigat matematic alegerile în Argeș, însă e departe de gloria și procentele de altădată. Realitatea scorului din teren e mascată într-un...

Din ediția tipărită

Elena Lasconi

De ce a votat Lasconi pe Mihai Bravu

Câmpulung, dragostea mea, nu a mai fost locul în care Elena Lasconi să voteze! De data aceasta, ținând cont de miza scrutinului, primărița de Muscel...