# Interviu cu şeful IPJ Argeş, chestorul Ionel Ispir
# De cât timp are cunoştinţă IPJ Argeş de ororile ce aveau loc la Berevoeşti?
– Prima sesizare a fost prin luna octombrie 2015, când secţia de Poliţie Schitu Goleşti a înregistrat un dosar pentru lipsire de libertate. Infracţiunea era de competenţa poliţiei, însă fără să existe date, la vremea respectivă, că este vorba de sclavie și de trafic de persoane. Tot în aceeași perioadă s-a sesizat şi Poliţia Municipiului Piteşti, din oficiu, pentru comiterea unei infracţiuni tot de lipsire de libertate. De aici s-a început documentarea prin metodele noastre specifice. În timp, s-a constatat că este vorba despre trafic de persoane şi sclavie şi s-a declinat competenţa către DIICOT Piteşti. Dumnealor şi-au făcut treaba foarte repede şi bine. Procurorii DIICOT, împreună cu Crima Organizată, au generat dosarul. Au fost sprijiniţi permanent de către lucrătorii postului de poliţie Berevoeşti şi secţia Schitu Goleşti, la solicitarea lor. Şi s-a ajuns unde s-a ajuns.
„Refuz să cred că cineva din poliție a știut și nu a luat măsuri”
# În referatul procurorilor DIICOT apare totuși informaţia că primele cazuri de sclavie au apărut la Berevoeşti încă din 2004…
– Nu am cunoştinţe de aceste date, dar sunt convins că DIICOT-ul, dacă ştia de atunci, făcea încă din acea perioadă dosarul. Eu pot să vă spun că acţiunea DIICOT-ului s-a făcut în baza sesizărilor primite de la noi, de la Poliţie, cu certitudine. Nu aş putea spune de când datează cazul acesta, că e de un an, de doi sau de cinci. Dar eu sunt convins că, atunci când s-a aflat, s-au făcut toate demersurile legale necesare. Refuz să cred că cineva din poliţie a ştiut şi nu a luat măsuri sau nu a sesizat aceste aspecte. Eu am demarat verificări să vedem ce s-a întâmplat, dacă s-a ştiut. Cert e că e un dosar penal, o anchetă în lucru şi vom vedea.
# Două dintre persoanele ținute în sclavie de romi au şi murit în condiţii suspecte. Ce puteţi să ne spuneţi despre acest lucru?
– Am luat legătura cu şeful de Poliţie de la Câmpulung, după ce am citit despre aceste cazuri. Am fost informat că a existat o persoană care a murit de cancer, acasă. Sunt documente că cei la care a stat, familia de romi, l-au dus de mai multe ori la spital pe motivul bolii. Mai există încă un caz, unde este vorba despre un cadavru cu identitate necunoscută într-un accident în pădure, în timp ce tăia un lemn, cazând într-un canal.
„Există un dosar penal în lucru, dacă s-a știut și sunt vinovăţii se vor stabili cu certitudine”
# S-a vehiculat informaţia conform căreia poliţiştii din Berevoeşti au ţinut sub tăcere aceste barbarii. Iar principali vizaţi sunt şefii de post.
– Nu am cunoştinţă despre aceste date şi vreau să cred că nu sunt adevărate. Actualul șef de post este acolo din 2011. Ce pot să vă spun eu e că, de la începutul anului 2014 şi până în prezent, noi ne-am sesizat şi am instrumentat 61 de dosare penale cu privire la faptele romiilor din Gămăceşti-Berevoeşti, pe o gamă variată de infracţiuni, tăieri ilegale şi furt de material lemnos, loviri, vătămări corporale, conducere fără permis etc. Cu privire la şeful de post din comună nu a existat niciun fel de plângere.
Ce s-a întâmplat în acest sat din Berevoeşti mi se pare o barbarie, este de neimaginat să se întâmple aşa ceva în vremurile noastre. Nu vreau sa ma disculp, dar nici pe alţii să îi disculp, există un dosar penal în lucru, dacă sunt vinovăţii cu certitudine se vor stabili, iar cei vinovaţi vor fi traşi la răspundere. Toate comunităţile de romi, în special etnia de rudari, cum a fost și cazul acesta, sunt comunități închise. Dacă vă uitaţi, în tot judeţul aceste comunităţi sunt stabilite la marginea pădurii şi pe malul apei. În ultimul timp avem probleme mai mari cu ei, li s-au făcut o grămadă de dosare, iar un exemplu e dosarul de pe zona Câmpulung-Dragoslavele, cel din iarnă, un dosar mare în care au fost 37 de percheziții și au fost implicaţi tot romi. Au început să apară probleme în toate comunităţile de romi. Îi monitorizăm şi luăm măsuri acolo unde aflăm despre ce e vorba.
„Dosarul tăierilor ilegale de la Berevoeşti e în faza expertizelor, dar în scurt timp va fi finalizat”
# Ca şef al IPJ Argeş, vă întreb dacă e normal ca, într-o localitate, 50% dintre numeroșii fini ai primarului să fie implicați în dosare penale, așa cum se întâmplă în satul Gamăceşti? Nu se poate vorbi de o anumită protecție acordată de primar persoanelor certate cu legea?
– Ce să zic! Dacă a făcut-o din motive umanitare, creştineşti, e în regulă, însă dacă a făcut-o din alte motive nu mai este în regulă.
# Despre dosarul retrocedărilor și tăierilor ilegale de la Berevoeşti, demarat cu percheziții încă din 2013, în care este implicată familia edilului Florin Proca, ce se mai aude? Pare că s-a stins sau e ținut în sertar…
– Este în lucru în faza expertizelor, dar în scurt timp va fi finalizat, aşa cum a fost finalizat şi cel de la Pietroşani (cu clanul Brânză, n.red)
Interviu realizat de Alex Vlaicu
0 Comentarii