Web Analytics

Ecografie performantă la Centrul Medical Bella Vitae Fortuna

de | 27.09.2012 15:11 | Actualitate

În cadrul Centrului Medical Bella Vitae Fortuna din str. Aleea Spitalului nr. 16  își desfășoară activitatea Dr. Marius Pascu (foto), medic primar în medicina de urgență și competență în ecografia de înaltă performanță. Un om cu o voce caldă, fire blândă, suflet deschis, care practică medicina centrată pe pacient.
Se degajă o atmosferă de profesionalism întărită de prezența unei aparaturi de înaltă performanță, care permite investigații imagistice concludente.
Dr. Marius Pascu prezintă specificațiile diagnosticului ecografic centrate pe monitorizarea gravidei și depistarea precoce a eventualelor malformații fetale. Sarcină dificilă, care implică o pregătire profesională atestată printr-un examen de competență și o vastă experiență.
Ecografia este de fapt o metodă neiradiantă, pe bază de ultrasunete, prin care se vizualizează diferite structuri anatomice.
În sarcină, ecografia este folosită pentru obţinerea informaţiilor despre făt (dimensiunea lui, poziţia), dar şi despre placentă şi lichid amniotic. Ecografiile, putem spune că sunt momentele ce stârnesc emoții intense în rândul tuturor femeilor însărcinate. Ele nu numai că își pot vedea micuțul pe ecran, dar află nenumărate detalii despre evoluția fătului, cum ar fi poziția acestuia, starea lui de sănătate sau chiar greutatea estimativă. Au ocazia să vadă la propriu minunea care se dezvoltă în burtica lor.
„Cele mai multe femei apelează la ecograf pentru a afla sexul copilului-spune dr. Marius Petcu. Ecograful are capacitatea de a arăta sexul copilului, doar dacă acesta este așezat într-o poziție care să permită acest lucru. Depistarea riscului de anomalie cromozomială este însă unul dintre obiectivele medicale în primul trimestru de sarcină. Dar nici un ecograf, oricât ar fi de performant, nu este suficient în stabilirea diagnosticului corect – spune domnia sa”. Nu este suficientă doar ecografia de urmărire a sarcinii, este necesară și cea de monitorizare a fătului. Astfel ar fi depistate în timp util anomaliile de dezvoltare a fătului.
Opțiunea 3D, 4D nu înseamnă neapărat o performanță suplimentară a aparatului, ci se adresează cu precădere ecografiei de sarcină, pentru că evidențiază structurile în mișcare. Această caracteristică tridimensională identifică mișcările fetale ce nu pot fi cuantificate prin alte mijloace. Ecografele 3D şi 4D sunt mai bune decât cele 2D doar în anumite anomalii sau pentru analizarea anumitor organe.  Diagnosticul ecografic nu este însă totdeauna de certitudine; trebuie confirmat și prin tomografie, RMN și investigații de laborator. Examenul ecografic trebuie să fie însoțit de o interpretare corectă din partea medicului. Pentru ca să cuprindă toate informațiile, el  trebuie făcut încă de la 10 săptămâni de sarcină și continuat în cel de-al doilea trimestru, în care se urmăresc alți parametri. Ar fi ideal și o ecografie de morfologie fetală, care arată cum este alcătuit fătul, dacă există sau nu malformații. Ecografia morfologică ajută la depistarea anumitor anomalii congenitale ale fătului. Printre acestea se încadrează anomaliile fetale cardiace, digestive, renale, sindromul Down, precum și cele ale sistemului osos sau ale feței. Acest tip de ecografie permite vizualizarea clară a chipului bebelușului.
Morfologia fetală se realizează între săptămânile 11-14 de sarcină, 21-23 și 31-33. Posibilele anomalii genetice se pot observa numai în acest interval de timp, de aceea ele sunt extrem de necesare.
Însă, indiferent de tip, 2D, 3D, 4D… ecografia poate „scăpa” anumite malformaţii, fie din cauza folosirii unui aparat inadecvat, fie a unor factori fetali sau materni (mămica este supraponderală). Mai pot apărea astfel de erori şi dacă medicul care face examinarea nu are experienţă suficientă sau o pregătire adecvată. Unele malformaţii pot scăpa şi din cauza poziţiei anormale a fătului sau a unei cantităţi insuficiente de lichid amniotic. Mai există și scăpări cauzate de evoluţia naturală a malformaţiilor.
Prin urmare, fiecare gravidă trebuie să trateze  cu seriozitate aceste ecografii, deoarece de ele depinde evoluția corectă și sănătoasă a fătului.

Centrul Medical Bella Vitae Fortuna, Str. Aleea Spitalului nr. 16. Programări la telefon: 0248280440

Elena Man

Articol scris de Jurnalul de Arges

Distribuie!

0 Comentarii