Web Analytics
scris joi, 07.06.2018

„E posibil ca Nicola Inquieto să fi fost protejat de autorităţi din România”

10 le monde01# Cum vede un jurnalist de la Le Monde, venit la Piteşti, cazul lui Nicola Inquieto # Timp de mai multe zile, la Pitești s-a aflat un jurnalist de la celebrul ziar Le Monde din Paris. Thomas Saintourens a venit la Pitești pentru a face un reportaj legat de afacerile italianului Nicola Inquieto # Thomas Saintourens a colaborat strâns cu ziariștii de la Jurnalul de Argeș și ne-a acordat un interviu legat de cazul lui Inquieto

„E posibil ca Nicola Inquieto să fi fost protejat de autorităţi din România”

Luna trecută, timp de aproape patru zile, la Pitești s-a aflat un jurnalist de la prestigiosul ziar francez Le Monde. Thomas Saintourens a venit pentru a face un reportaj legat de afacerile italianului Nicola Inquieto, cel care este cercetat de Direcția Antimafia din cadrul Procuraturii Napoli pentru spălare de bani pentru clanul mafiot Casalese şi asociere şi participare în scopul comiterii de infracţiuni de tip mafiot. Pe parcursul vizitei la Pitești, Thomas Saintourens a colaborat strâns cu ziariștii de la Jurnalul de Argeș în realizarea reportajului său, aceștia însoțindu-l inclusiv la DIICOT Pitești pentru obținerea de informații legate de dosarul lui Nicola Inquieto. Născut în 1983, Thomas Saintourens este licențiat al Instituțiilor de Studii Politice din Bordeaux și Paris și, în afară de Le Monde, mai colaborează cu mai multe ziare și reviste de top din Franța și din Europa. La începutul acestui an, Le Monde i-a publicat pe 5 pagini un reportaj legat de imigranții dintr-un sat din Italia. Thomas Saintourens are și patru cărți scrise până acum. Thomas Saintourens a acordat un amplu interviu pentru Jurnalul de Argeș.

10 le monde02# De ce este cazul lui Nicola Inquieto atât de interesant pentru Le Monde?
– În primul rând, pentru că este un caz internațional. Se vorbește des de mafia, de Camorra, însă în cadrul Italiei. Iar acest caz legat de mafia a depășit frontierele Italiei, este transnațional. În rechizitoriul întocmit de procurorii din Napoli și care are sute de pagini sunt multe detalii foarte precise și relevante, detalii ce se întind pe parcursul a 15 ani legat de acest caz internațional.
# De ce crezi că a durat aproape 14 ani până când Nicola Inquieto a fost reținut?
– Nu dețin eu răspunsul precis. Însă aș spune că toate interceptările, documentele, extrasele bancare obținute se întind până în 2017 și cred că a fost necesar să se strângă multe probe concludente, pe parcursul mai multor ani, pentru a se ajunge la rezultatul de acum.
# Ai citit rechizitoriul întocmit de procurorii din Napoli. Ce detaliu te-a impresionat cel mai mult din rechizitoriu referitor la Nicola Inquieto?
– Sunt multe detalii interesante, inclusiv la nivel personal, în conturarea profilului lui Nicola Inquieto, cel care la început era doar un om de încredere pentru Michele Zagaria și care ulterior a avut o ascensiune spectaculoasă. Sunt informații foarte interesante și legate de modul cum circulau banii între România și Italia, adesea în mașină. Avem și un detaliu în rechizitoriu în care aflăm că de la Pitești la Napoli se făceau 25 de ore cu mașina în care se aflau banii obținuți din afacerile imobiliare ale lui Inquieto la Pitești. Rechizitoriul este demn de un film, dar pentru mine, ca jurnalist și ca muncă de jurnalist, este important să îl pun și în contextul realităților mafiei italiene, să pun informațiile din rechizitoriu și raportat la contextul internațional.
Iar acum suntem de abia la începutul acestui caz legat de Nicola Inquieto. Și nu suntem într-un film, suntem și într-o realitate economică și spun asta gândindu-mă la numeroșii oameni din Pitești care au cumpărat apartamente de la Inquieto și care nu știu ce se va întâmpla cu locuințele lor.
# De ce crezi că Nicola Inquieto și oamenii Camorrei au ales România pentru a spăla banii mafiei?
– E și un motiv personal aici. Prima soție a lui Inquieto (Simona Ileana Voicu, ca și următoarele, de altfel) era româncă și asta a facilitat venirea lui Inquieto în România. A învățat limba, și-a făcut contacte aici. Specialiștii și analiștii în ceea ce privește mafia spun despre România că este o destinație ”practică” pentru mafia asta și pentru că există multe afinități, inclusiv culturale, între români și italieni. Mai este și avantajul limbii române, ce prezintă multe similitudini cu italiana. Mai este și poziția geostrategică a României. România a avut anul trecut o creștere economică de 7%, iar asta o face un loc atractiv pentru a investi, inclusiv pentru membrii mafiei italiene. Cazul lui Inquieto este interesant și dacă luăm în calcul modul foarte eficient în care au colaborat DIICOT și Direcția Antimafia din Italia.
# Ca profil psihologic, care este impresia ta asupra lui Vincenzo Inquieto? El l-a adăpostit într-un buncăr făcut sub casa lui pe nașul mafiot Michele Zagaria și a făcut patru ani de pușcărie în Italia. Iar acum ai avut ocazia să îl vezi, în treacăt, la Pitești, atunci când ai văzut blocurile construite de fratele său, Nicola, în Găvana.
– Am citit informații despre Vincenzo Inquieto în rechizitoriu, am vorbit despre el cu jurnaliști italieni, care m-au sfătuit să fiu foarte precaut și să am mare grijă dacă îl văd. Nu aș putea să îi fac un profil psihologic, pentru că nu am reușit să stau de vorbă cu el.

„Vila pe care a ridicat-o Nicola Inquieto la Pitești e o copie aproape trasă la indigo a vilelor pe care le-am văzut în Italia la oameni din mafie”

# Care este impresia ta generală legată de investițiile lui Nicola Inquieto, de blocurile sale, de vila sa de pe strada Petre Ispirescu, în Găvana, la marginea Pădurii Trivale?
– E un lucru care m-a marcat. Vila sa a fost ridicată în mijlocul investițiilor sale imobiliare, chiar lângă blocurile pe care le-a construit. Vizual, e ceva foarte important. Am fost în Italia pentru a culege informații legate de originile familiei Inquieto. Iar vila pe care a ridicat-o Nicola Inquieto e o copie aproape trasă la indigo a vilelor pe care le-am văzut în Italia la familia sa. E același stil, cu coloane, garduri înalte, camere de supraveghere. E ceva surprinzător. E un stil foarte identificabil, nu și-a făcut vila într-un stil românesc sau franțuzesc. Putem spune cumva că Nicola Inquieto și-a marcat teritoriul prin această vilă, similară cu cele ale mafiei din Italia.  Și mai e ceva interesant. În toți acești ani de când era în România, Nicola Inquieto s-a integrat în economia reală, a făcut profit fără să iasă în evidență. E un personaj care nu s-a făcut cunoscut prin crime violente, așa cum fac alții în Italia. Nicola Inquieto nu este caricatura unui șef mafiot. A venit în România, a făcut afaceri aici fără să iasă în evidență, o manieră total diferită față de ceea ce se întâmplă  cu mafia în localitățile din Italia.
# Comparativ cu alți membri ai mafiei, Nicola Inquieto se afișa des pe Facebook, era vizibil în mediul online. Cum ți se pare acest aspect?
– M-a surprins faptul că era foarte activ pe Facebook. Puteam afla de acolo unde merge în vacanțe, ce muzică ascultă, când are petreceri în familie. Cred că este o nouă generație de oameni implicați în crima organizată din Italia, o generație care utilizează mijloacele moderne de comunicare pentru a discuta, dar și pentru a amenința. În Italia, destule dintre amenințările mafiei la adresa jurnaliștilor sunt transmise pe Facebook. Se pune și întrebarea legată de activitatea lui Nicola Inquieto pe Facebook: se purta așa pentru că se simțea protejat, chiar și în România? Poate că și-a spus că e liniștit, oamenii din Pitești îi permit să stea liniștit. Poate că era protejat și din Italia, nu știu. În orice caz, toate aceste detalii înseamnă că nu îi era teamă să se afișeze, pe Facebook sau în realitate. În orice caz, nu aș trage concluzii de pe acum. Și asta pentru că – repet – este doar începutul unui dosar cu multe ramificații și persoane implicate.
# Cum ți se pare faptul că în Italia jurnaliștii care primesc amenințări sunt apoi protejați de poliție, în timp ce în România nu se întâmplă același lucru?
– Este o problemă. Trebuie să fie aceeași posibilitate de lucru pentru un jurnalist român sau italian în ceea ce privește protecția. Având în vedere amenințările potențiale, jurnaliștii trebuie protejați, asta și pentru a își putea continua investigațiile. Trebuie să ne reamintim cazul jurnalistului slovac care a fost ucis pentru că investiga o afacere necurată. Și asta nu se întâmplă în Italia, ci într-o țară din Europa de Est. Este foarte important și ca presa locală să își poată desfășura bine activitatea, inclusiv în ceea ce privește protecția în fața eventualelor amenințări.

 

Distribuie!

0 Comentarii

Articole asemănătoare

Ultimele articole

Omul săptămânii

Opinie

Din ediția tipărită

Fost primar fără poartă-n casă

Liviu Țâroiu nu a prins un loc în viitorul Consiliu Local al Câmpulungului, dar are ce să facă la pensie. Ca să omoare timpul și canicula s-a băgat...