E-mailurile cancelarului german Olaf Scholz investigate de poliție

de | 9.08.2022 09:37 | Actualitate, Home, Politica si Administratie

E-mailurile cancelarului german Olaf Scholz au fost cercetate în cadrul unei anchete legate de scandalul “CumEx Files”, o fraudă fiscală privind dividendele, a transmis luni cotidianul Hamburger Abendblatt, citat de AFP.

Anchetatorii au examinat în martie e-mailurile începând cu data de 1 ianuarie 2015, când Olaf Scholz era primar al Hamburgului (nord), funcţie pe care a păstrat-o până la numirea sa în 2018 ca ministru de finanţe în guvernul fostului cancelar Angela Merkel. Scandalul CumEx, o fraudă dezvăluită pentru prima dată în anul 2017, se referă la o schemă ingenioasă de optimizare fiscală pusă în aplicare de bănci şi care permite investitorilor străini să-şi reducă impozitele pe dividende.

Zeci de persoane au fost puse sub acuzare în acest dosar în Germania, printre care bancheri, comercianţi, avocaţi şi consilieri financiari. Mai mult de zece ţări sunt vizate. Printre băncile incriminate s-a numărat şi Warburg din Hamburg, care ar fi trebuit să ramburseze 47 de milioane de euro oraşului-port german, dar municipalitatea a renunţat la aceasta în anul 2016.

Citește și: Bani de la stat pentru românii afectați de situații de calamitate

Anchetatorii încearcă să afle dacă lideri politici – şi printre ei Olaf Scholz, pe atunci primar al oraşului – au făcut presiuni asupra administraţiei financiare municipale să nu mai colecteze aceste impozite. Scholz urmează să fie interogat din nou vineri la Hamburg de către o comisie parlamentară cu privire la rolul său în această afacere. Purtătorul său de cuvânt, Steffen Hebestreit, a declarat pentru Hamburger Abendblatt că cancelarul nu era la curent cu ancheta privind e-mailurile sale şi că, “de altfel, nu există nimic de ascuns”.

Decizia de a renunţa la rambursarea sumelor datorate de banca Warburg ar fi fost luată la scurt timp după o discuţie a primarului de atunci, Olaf Scholz, cu Christian Olearius, la acea dată responsabil al băncii, potrivit presei germane.

Citește și: Premierul ungar Viktor Orban, salvat de un jurnalist local în largul coastei croate

De asemenea, Scholz neagă că ar fi făcut presiuni asupra responsabililor fiscului din Hamburg pentru a renunţa la colectarea acestor taxe.

Articol scris de Antoniu Neguț

Distribuie!

Abonează-te la newsletter!

Trimitem un newsletter pe zi, dimineața, cu știrile din ziua anterioară.

* indicates required

0 Comentarii

Înaintează un Comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *