Două mari proiecte cu care autoritățile județene se mândresc astăzi, pe unul dintre ele chiar fluturându-l în campania electorală, poate că nu s-ar fi realizat până acum dacă „Jurnalul de Argeș” n-ar fi făcut, cu șase ani în urmă, dezvăluiri de senzație. Vorbim aici, în primul rând, despre Reabilitarea Cetății Poenari și apoi despre Reabilitatea Galeriei de Artă „Rudolf Schweitzer-Cumpăna”. Ambele proiecte fuseseră câștigate de firme siciliene, din siajul Cosa Nostra, unele fiind cercetate în Italia pentru corupție. Contractele au fost însă reziliate, procedurile fiind reluate și, în fine, lucrările fiind, în mare parte, finalizate.
Dosar de bancrută frauduloasă deschis în Italia
Reamintim, pentru cei care nu știu sau care au uitat, că „Jurnalul” anticipase că un „clan al sicilienilor” dădea târcoale la vremea respectivă Consiliului Județean Argeș, mai exact contractelor bănoase de achiziții publice licitate la această instituție. În 2019, pe 5 aprilie, pentru reabilitarea Cetății Poenari, unul dintre cele mai importante obiective turistice din Argeș, contractul, de 7,5 milioane lei, fusese semnat cu asocierea dintre Testa Building SRL, Dacia Building Structures Structures SRL, Research Consorzio Stabile Societa Consortile A.R.L., Groma Societa Di Ingengneria – Societa a Responsabilita Limitata Semplificata, reprezentată ca lider de asociere prin TESTA BUILDING SRL. La toate cele patru firme, administratorii erau italieni. Valoarea contractului era de 7,5 milioane lei.
Rezilierea contractului a venit, însă, pe 22 aprilie, motivele ilustrând evident ce constructori „serioși” intenționau să se „mufeze” la fondurile respective. Firma câștigătoare a trimis la Consiliul Județean asigurarea privind executarea viitoarelor lucrări în copie – nu în original – și pe… WhatsApp. Testa Building SRL trebuia să depună documentul original într-un termen de cinci zile, dar n-a făcut-o nici după două săptămâni. În plus, firma de asigurări din Londra la care sicilienii depuseseră garanția de bună execuție era… inactivă de doi ani. Suspiciunile erau însă mai multe. Sandro Furno, administratorul uneia dintre firmele din asocierea câștigătoare a licitației privind Cetatea Poenari (Dacia Building Structures), era cercetat în Italia, alături de tatăl și fratele său, pentru bancrută frauduloasă și legături cu Cosa Nostra, valoarea prejudiciului fiind de 4 milioane euro, într-un dosar deschis în 2017.


Achiziții publice trucate în mai multe primării din sudul Peninsulei
Licitația pentru restaurarea Galeriei de Artă „Rudolf Schweitzer-Cumpăna” a fost câștigată în iunie 2019 de asocierea de firme AMP Cantieri Italia SRL (lider), Geo – Ambiente SRL (primele două firme italiene îl aveau ca reprezentant pe Marco Porcaro) și SC Interactive Design SRL (reprezentată de Andrei Tudor), cu suma de 15 milioane lei, cu TVA. Deci – așa cum anticipa „Jurnalul de Argeș – tot o firmă italiană, și tot din Sicilia, a fost câștigătoare a licitației cu fonduri UE a Galeriei de artă. Ciudat era și faptul că ofertantul necâștigător din licitația respectivă, care nu a făcut contestație, era tot o asociere siciliană, cea a firmelor care au câștigat la Cetatea Poenari, cu Testa Building SRL – lider.
„Și mai și” era faptul că Marco Porcaro din Baucino-Palermo, cel care reprezenta asocierea câștigătoare pentru restaurarea Galeriei de Artă ”Rudolf Schweitzer-Cumpăna”, fusese anchetat de procurorii italieni prin 2003 în legătură cu achiziții publice trucate în mai multe primării din sudul Peninsulei. Procurorii antimafia din sudul Italiei declanșaseră atunci în forță așa-numita operațiune „Cooperativele roșii”. Iar acuzația adusă de anchetatori era cea de asociere mafiotă.
Punct și de la capăt
Rezilierea contractelor cu firmele italiene mafiote au, deci, la bază dezvăluiri ale „Jurnalului de Argeș”, dar – suntem convinși – un rol esențial l-a avut Dan Nicolae, consilier personal (din noiembrie 2020) al președintelui Consiliului Județean Argeș, Ion Mînzînă, fost șef al IPJ Argeș și al Direcției Generale Anticorupție Argeș.
Cine știe, poate că într-o istorie a acțiunilor anti-mafia din Argeș se va vorbi și despre cazurile „Cetatea Poenari” și „Galeria de Artă” de la Pitești. Deocamdată, însă, concret știm doar ce ne-a declarat Marius Nicolaescu, vicepreședinte al Consiliului Județean. Anume că, în 2021, în privința Galeriei de Artă au fost sesizați procurorii DNA. Și cam atât…
Citește și Firmele din siajul Cosa Nostra dau târcoale la Consiliul Judeţean
0 Comentarii