Web Analytics

Firmele din siajul Cosa Nostra dau târcoale la Consiliul Judeţean

de | 24.03.2021 10:44 | Actualitate, Dezvăluiri

# Marco Porcaro, reprezentantul firmei care a câştigat licitaţia pentru Galeria ”Rudolf Schweitzer-Cumpăna”, a fost cercetat în Italia de procurorii antimafia
Proiectul de restaurare a Galeriei de Artă „Rudolf Schweitzer-Cumpăna” ar fi trebuit să înceapă în această lună. Totuși, conducerea Consiliului Județean e îngrijorată de proiect și mai ales de asocierea de firme care l-a câștigat. Licitația a fost câștigată în iunie 2019 de asocierea de firme AMP Cantieri Italia S.R.L. (lider), Geo – Ambiente S.R.L (primele două firme italiene îl au ca reprezentant pe Marco Porcaro) și S.C. Interactive Design S.R.L (reprezentată de Andrei Tudor), cu suma de 15.025.687,88 lei, cu TVA. Pe 29 ianuarie 2021, în ședința CJ Argeș, a fost aprobat proiectul de hotărâre privind aprobarea proiectului tehnic şi a detaliilor de execuție. Însă elaborarea proiectului tehnic a durat mai mult decât era programat, fiind de mai multe ori returnat, pentru că nu corespundea. În cele din urmă, pe 26 ianuarie s-a făcut predarea-primirea amplasamentului. Totuși, faptul că există suspiciuni despre asocierea de firme care a câștigat licitația de execuție a lucrărilor de reabilitare ține pe loc restaurarea Galeriei de artă „Schweitzer-Cumpăna”.

Marco Porcaro, reprezentantul SC AMP Cantieri Italia SRL – cercetat în ancheta ”Cooperativele roșii”

Jurnalul de Argeș a anticipat încă de acum doi ani că administrația județeană ar putea avea din nou ghinion după ce s-a văzut nevoită să rezilieze contractul de reabilitare la Cetatea Poenari. Asta pentru că tot o firmă italiană, și tot din Sicilia, a fost câștigătoarea licitației pentru restaurarea pe fonduri UE a Galeriei de artă naivă ”Rudolf Schweitzer-Cumpăna”. Ca totul să fie și mai ciudat, ofertantul necâștigător din licitația de la Galeria ”Rudolf Schweitzer-Cumpăna”, care nu a făcut contestație, a fost tot o asociere siciliană, cea a firmelor care au licitat și câștigat la Cetatea Poenari, respectiv SC TESTA BUILDING SRL – lider; SC DACIA BUILDING STRUCTURES SRL; RESEARCH CONSORZIO STABILE SOCIETA’CONSORTILE A R.L.; GROMA SOCIETA’DI INGEGNERIA – SOCIETA A RESPONSABILITA LIMITATA SIMPLIFICATA.
Dacă vă reamintiți, sicilienilor de la Cetatea Poenari le-a fost reziliat contractul după ce au trimis la CJ, prin whatsapp, documentele privind garanția de bună execuție. Mai mult, firma de asigurări londoneză la care sicilienii susțineau că au depus garanția bancară era inactivă de doi ani. În plus, Sandro Furno, administratorul uneia dintre firmele din asocierea de la Poenari, a fost cercetat în Italia pentru o bancrută frauduloasă de 4 milioane euro și legături cu Cosa Nostra. Dar – ce să vezi? – și Marco Porcaro din Baucino-Palermo, cel care reprezintă acum asocierea câștigătoare a licitației pentru restaurarea Galeriei de Artă ”Rudolf Schweitzer-Cumpăna”, a fost anchetat de procurorii italieni pe la începutul anilor 2000 legat de achiziții publice trucate în mai multe primării din sudul Peninsulei. Se întâmpla, mai exact, în 2003, când procurorii antimafia din sudul Italiei declanșaseră în forță așa-numita operațiune „Cooperativele roșii”. Iar acuzația adusă de anchetatori a fost cea de asociere mafiotă. Potrivit presei italiene locale și naționale, au fost anchetați atunci 15 oameni de afaceri, între care frații Agostino și Marco Porcaro din Baucina, responsabilii de la Geo Ambiente, cu sediul la Palermo. Toți au fost acuzați de a fi manipulat și trucat achiziții publice în valoare de zeci de miliarde de lire, după ce, în prealabil, se asociau în consorții și participau la licitații. Au fost aduși în fața judecătorului, care a dispus față de aceștia ca măsură preventivă interzicerea activității firmelor pentru o perioadă de timp. Ancheta „Cooperativele roșii”, declanșată de către Direcția Districtuală Antimafia Palermo, a băgat la arest, în primă fază, mai mulți afaceriști și a implicat și factori politici, dosarul fiind arhivat ulterior de judecător. Pentru magistrații și carabinierii din Palermo, ancheta a demonstrat existența unor grupuri de interese care au constituit adevărate nuclee pentru gestionarea ilicită a achizițiilor publice. Iar afaceriștii anchetați reușeau să controleze un număr mare de oferte trucate, determinând suma optimă pentru adjudecare și eliminarea concurenței. Un plan de care erau foarte interesați boșii Cosei Nostra, care participau la lucrări sau încasau comisioanele aferente, a relatat cotidianul „La Republica”, în ediția online din 10 iunie 2003.
Citește și Galeria de Artă ”Rudolf Schweitzer – Cumpăna” intră în reabilitare
Citește și Un sicilian din asocierea pentru restaurarea Galeriei de Artă Naivă a fost implicat într-un dosar legat de Cosa Nostra

????????????????????????????????????

Italienii se concurează și se asociază pentru bani publici în România, însă spun că s-au cunoscut în… avion

Spuneam mai înainte că licitația organizată de Consiliul Județean Argeș la Galeria de Artă Naivă nu a fost contestată de ofertantul necâştigător, respectiv asocierea formată din SC TESTA BUILDING SRL – lider; SC DACIA BUILDING STRUCTURES SRL; RESEARCH CONSORZIO STABILE SOCIETA’CONSORTILE A R.L.; GROMA SOCIETA’DI INGEGNERIA – SOCIETA A RESPONSABILITA LIMITATA SIMPLIFICATA. Adică cea care câștigase executarea lucrărilor pentru Cetatea Poenari și căreia apoi i s-a reziliat contractul. Și… există o explicație! Într-o declarație dată pentru site-ul de investigații „linx.crji.org”, Franco Sabatino (om de afaceri care cunoștea amănunte despre licitația de la Poenari) a admis problemele de la acea licitație și a recunoscut că ”la Cetatea Poenari este un client de-al meu. A depus garanția, dar cu o săptămână întârziere. Este vorba despre firma Testa Building. Știu că patronul a fost cercetat în Italia. Familia lui a fost cercetată. A fost cercetat, dar poate nu este vinovat”. Cum se face, totuși, că la aceeași licitație au participat mai mulți clienți/cunoscuți ai lui Sabatino? Explicațiile date de italian au fost: ”Niciodată nu se întâmplă să mergem la licitații cu mai multe firme care să se concureze. Politica noastră este să mergem cu o singură firmă. Pregătim un dosar pentru o singură firmă. Rar se întâmplă când licitația cuprinde mai multe loturi și dacă, de exemplu, sunt trei loturi, putem aduce trei firme. Și este posibil ca o firmă să fie din nordul Italiei și alta din sud. Ele nu s-au cunoscut niciodată. Doar când ajung în România se cunosc. Vin cu același avion, stau la același hotel, mănâncă la același restaurant. Oamenii se cunosc și vorbesc. Se întreabă cu ce se ocupă și cu cine lucrează. Și așa află că ambii lucrează în construcții”.
Interacțiunile italienilor la licitațiile publice din România sunt la ordinea zilei, însă. Ei se concurează și se asociază pentru bani publici, iar explicațiile lor, cum că se cunosc abia odată veniți în România pentru afaceri sau, pur și simplu, chiar pe drum, în avion, sunt halucinante. Asta în condițiile în care, în anunțurile făcute publice de către autoritățile din Italia privind licitațiile pentru investițiile publice, apar împreună chiar unele dintre firmele prezente în Argeș. Iar îngrijorarea administrației județene pare întemeiată, în aceste condiții.
La închiderea ediţiei. Luni, 22 martie 2021, a avut loc o întâlnire la Consiliul Judeţean Argeş cu reprezentantul administratorului Marco Porcaro. În cadrul discuţiilor, s-a pus problema rezilierii contractului pentru depăşirea termenelor de proiectare, cât şi de începere a lucrărilor. Partea italiană nu a fost de acord cu rezilierea.
Citește și Firma finanţată de Cosa Nostra are sediul ales la Societatea de avocaţi Mircea Andrei&Asociaţii
Citește și Cum ne-a condamnat judecătoarea Inge să plătim Cosei Nostra daune morale de 20.000 lei
Citește și Faţa urâtă a justiţiei din Argeş. Mafiotul căruia judecătoarea Inge ne-a obligat să-i plătim daune, condamnat în Italia
Citește și Senatorul Andrei şi afacerea cu gunoaie, pe agenda Congresului Antimafia de la Rimini

Liderul de asociere – SC AMP Cantieri SRL – are un angajat şi pierderi de 262.436 lei

În ceea ce privește liderul de asociere SC AMP Cantieri SRL, cu sediul în București, strada Gramont nr. 34, reprezentat prin Porcaro Marco, datele financiare sunt catastrofale. Indicatorii din bilanț arată pentru firma deschisă în 2018, în România, un singur angajat și datorii în valoare de 591.072 lei, venituri totale de 336.262 lei și cheltuieli totale de 594.530. În aceste condiții, profitul este 0 și pierderea – în sumă de 262.436 lei.

Cotidianul ”La Republica”, despre ancheta în care au fost cercetaţi fraţii Agostino şi Marco Porcaro

„Procuratura voia să aresteze 15, dar judecătorul a zis da doar pentru unul. Așa după cum spune procurorul Pitro Grasso, ancheta pe «Cooperativele roșii» a fost dificilă. În final, în închisoare a sfârșit doar principalul protagonist al acestei lungi anchete, Antonino Fonatana, fostul primar din Villabate, care conducea «Cooperativele roșii» și băgase mânile în mierea lucrărilor publice, trucate, desigur. Fontana, acuzat de concurs la asociere mafiotă, a fost reținut de judecător ca unicul periculos. Alți 15 anchetați, toți oameni de afaceri, au primit doar interdicția de a-și putea conduce firmele pentru o perioadă. Toți au fost acuzați că au manipulat și trucat licitații publice pe zeci de miliarde de lire, printre care Agostino Porcaro din Baucina (Palermo) și fratele lui, Marco Porcaro… Pentru magistrați și carabinieri, ancheta a demonstrat existența unor grupuri de firme care au constituit adevărate lanțuri finalizate cu gestionarea ilicită a lucrărilor publice. Iar afaceriștii cercetați reușeau să controleze un important număr de oferte trucate și erau în măsură să determine cadrul necesar pentru adjudecare… Un plan de care erau, inevitabil, foarte interesați boșii Cosei Nostra, care participau la lucrări sau încasau mitele”, scria cotidianul „La Republica”, în 2003.

Articol scris de Alina Crangeanu

Distribuie!

0 Comentarii