Web Analytics

Un sicilian din asocierea pentru restaurarea Galeriei de Artă Naivă a fost implicat într-un dosar legat de Cosa Nostra

de | 11.07.2019 13:59 | Dezvăluiri

# Din nou ghinion pentru Consiliul Judeţean, după scandalul cu Cetatea Poenari? # Numele lui Marco Porcaro a apărut în La Republica și Giornale de Sicilia în articole despre trucarea unor licitații publice cu mai multe primării din peninsulă # Ancheta ”Cooperativele roșii” a fost declanșată de către Direcția Districtuală Antimafia Palermo în 2000 și a băgat la arest, în primă fază, mai mulți afaceriști, implicând, totodată, și factori politici # Culmea, la licitația pentru Muzeul de Artă Naivă a participat și asocierea italiană de firme căreia i s-a reziliat contractul cu Cetatea Poenari, dar care nu a mai contestat licitația câștigată acum de frații lor, tot sicilieni
Consiliul Județean ar putea avea din nou ghinion. Și asta după ce, în această primăvară, s-a văzut nevoit să rezilieze contractul pentru Cetatea Poenari. Ca un făcut, tot italian și tot din Sicilia este și concernul câștigător al lucrărilor de restaurare a Galeriei de artă naivă ”Rudolf Schweitzer – Cumpăna”, un proiect european în valoare totală de 19.571.115,55 lei. Ca să fie și mai ciudat, ofertantul necâștigător și care nu a făcut contestație este nimeni altul decât asocierea siciliană câștigătoare a execuției lucrărilor la Cetatea Poenari. Și căreia care, vă reamintiți, i-a fost reziliat contractul după ce a trimis documentele privind garanția de bună execuție prin whatsapp. Mai mult, firma de asigurări londoneză la care sicilienii susțineau că au depus garanția era inactivă de doi ani. Și, bomboana pe colivă, Sandro Furno, administratorul uneia dintre firmele din asocierea de la Poenari, e cercetat în Italia pentru o bancrută frauduloasă de 4 milioane euro.

Marco Porcaro, reprezentantul firmelor din Italia, implicat în scandalul unei operațiuni antimafia de la începutul anilor 2000

Asocierea nouă, cea pentru Galeria de artă naivă ”Rudolf Schweizer Cumpăna”, este formată din: SC AMP CANTIERI ITALIA SRL – lider; GEO-AMBIENTE SRL, avându-l ca administrator pe Marco Porcaro, și firma de proiectare SC INTERACTIVE DESIGN SRL. În această formulă, din toamnă ar trebui să înceapă treaba, după ce, pe 25 iunie a.c, a fost semnat contractul de proiectare și execuție. La o simplă accesare a motoarelor de căutare pe Internet, îl regăsim pe Marco Porcaro din Baucina, Palermo, în mijlocul unui ditamai scandalul, pe la începutul anilor 2000. Legat de achiziții publice trucate în mai multe primării din sudul Peninsulei. Era în 2003, când procurorii antimafia din sudul Italiei declanșaseră în forță așa-numita operațiune „Cooperativele roșii”, acuzația adusă de anchetatori fiind cea de asociere mafiotă. Potrivit presei italiene locale și naționale, au fost anchetați 15 oameni de afaceri, între care frații Agostino și Marco Porcaro din Baucina, responsabilii de la Amp Ambiente cu sediul la Palermo. Toți au fost acuzați de a fi manipulat și trucat achiziții publice în valoare de zeci de miliarde de lire vechi, după ce, în prealabil, se asociau în consorții și participau la licitații. Au fost aduși în fața judecătorului, care a dispus față de aceștia ca măsură preventivă interzicerea activității firmelor pentru o perioadă de timp.
Ancheta „Cooperativele roșii”, declanșată de către Direcția Districtuală Antimafia Palermo în 2000 a băgat la arest, în primă fază, mai mulți afaceriști și a implicat și factori politici, dosarul fiind arhivat ulterior de judecător. Pentru magistrații și carabinierii din Palermo, ancheta a demonstrat existența unor grupuri de interese care au constituit adevărate nuclee pentru gestionarea ilicită a achizițiilor publice. Iar afaceriștii anchetați reușeau să controleze un număr mare de oferte trucate, determinând suma optimă pentru adjudecare și eliminarea concurenței. Un plan de care erau foarte interesați boșii Cosei Nostra, care participau la lucrări sau încasau comisioanele aferente, scria La Republica, în ediția online din 10 iunie 2003.

După anii ‚90, mafia și-a întins tentaculele în Europa de Est

Revenind la oile noastre din Argeș, pe 25 iunie a.c. a fost semnat contractul de proiectare și execuție a lucrărilor de restaurare la Galeria de Artă Naivă „Rudolf Schweitzer – Cumpăna” cu un consorțiu format din două firme italiene și proiectantul din România. De data asta, toate polițele de asigurare au fost încheiate și garanția de 10% a fost constituită la trezoreria statului. Urmează perioada de proiectare de aproximativ trei luni, pentru ca, în această toamnă, să poată începe lucrările. Potrivit datelor furnizate de Direcția Strategii Sinteze Proiecte a CJ Argeș, la solicitarea noastră, beneficiar al proiectului depus pe Axa Prioritară 5 privind conservarea, protejarea și valorificarea patrimoniului natural și cultural, are ca beneficiar parteneriatul dintre UAT Județul Argeș și Ministerul Culturii și Identității Naționale, data finalizării fiind august 2021. Cum spuneam și la început, partea interesantă este că licitația nu a fost contestată de ofertantul necâştigător- asocierea formată din: SC TESTA BUILDING SRL – lider; SC DACIA BUILDING STRUCTURES SRL; RESEARCH CONSORZIO STABILE SOCIETA’CONSORTILE A R.L.; GROMA SOCIETA’DI INGEGNERIA – SOCIETA A RESPONSABILITA LIMITATA SIMPLIFICATA. Adică cea care câștigase executarea lucrărilor pentru Cetatea Poenari și căreia apoi i s-a reziliat contractul! Ciudat, foarte ciudat, mai ales că, în urma arestării italianului Nicola Inquieto (un alt om de afaceri pripășit la Pitești și învinuit de legături cu mafia), a ieșit la iveală o teză amară pentru noi, românii. Aceea că, după anii ‚90, familiile mafiote și-au întins tentaculele în țări din estul Europei în care democrația în formare era total nepregătită să înțeleagă și să contracareze mecanismele organizațiilor criminale din vest. Iar expansiunea continuă.

Articol scris de Alina Crangeanu

Distribuie!

0 Comentarii