Săptămâna trecută, Jurnalul de Argeş a dat curs invitaţiei echipei „Auto World Park” şi a testat, preţ de câteva ore, noul Opel Astra ST. Cu un consum mediu declarat de 4,5%, modelul pe care l-am avut în drive-test este o maşină care poate răspunde oricăror exigenţe ale viitorilor cumpărători. Plimbarea pe autostradă şi pe străzile Piteştiului la volanul unui Opel Astra Sports Tourer 1.7 CDTI, îmbogăţită cu toate gadgeturile posibile, a fost o reală plăcere. Iată primele impresii despre noul Astra ST.
Puncte forte, puncte slabe
Unul dintre punctele forte ale noului break este reprezentat de scaunele faţă ergonomice. Senzaţia, atunci când te aşezi la volan, este una extrem de plăcută, astfel încât nici după mai multe ore de condus nu resimţi vreun pic de oboseală la nivelul spatelui. Al doilea este şasiul mecatronic Flex-Ride al cărui comportament rutier este de mare excepţie: puntea faţă amortizează perfect denivelările, în timp ce puntea spate îţi permite să virezi în forţă cu maşina, fără a-ţi mai pune problema unui derapaj la viteze mari. Drept rezultat, trenul de rulare este un deliciu pentru şofer, reuşind să îmbine perfect comportamentul, confortul şi agilitatea. În al treilea rând, şoferul poate să opteze pentru modulul Sport prin simpla apăsare a unui buton, cu efecte atât asupra fermităţii suspensiilor, cât şi asupra răspunsului motor.
La capitolul puncte slabe, trebuie menţionat faptul că Astra ST oferă motorizări puternice atât pe benzină cât şi diesel, dar cu un raport relativ slab între putere şi performanţele dinamice. Ca exemplu, motorul de 1,7 litri CDTI din test oferea 125 CP, însă acceleraţia de la 0-100km/h se face în abia 11,7 secunde, o valoare bună pentru o familie, dar teribil de înceată pentru cei mai „nervoşi” la volan. De vină este, ca la toate Opelurile din ultimii 10 ani, modul în care este transferată puterea motorului la sol, Opel având tendinţa să accentueze confortul şi economia de carburant în detrimentul sportivităţii. Consumul mediu de 5,1% compensează întrucâtva, dar nu suficient. Propulsorul de 1.7 litri CDTI 125CP (11,7 s 0-100km/h, 4.5% consum mediu) este de departe cel mai ieftin şi mai potrivit cu stilul general al maşinii.
Spaţiu cât cuprinde
Nu în ultimul rând, interiorul noului Astra ST preia toate atuurile hatchback-ului, referitoare atât la designul superb al bordului, la atmosfera generală de la bord, plăcută în toate variantele de tapiţerie, dar oferă şi un spaţiu de bagaje mult mai mare şi modulabil: 500 de litri standard, 1550 l maxim, lungime de încărcare de maxim 1835 mm cu bancheta spate rabatată, precum şi nenumărate spaţii de stocare generoase în uşi, cotieră şi torpedou. Este o maşină potrivită pentru maniacii bagajelor.
Consola centrală arată superb, dar e plină de butoane şi cere acomodare. Puncte bune acumulează maşina pentru calitatea plasticelor de pe bord, vizibilitate şi insonorizare, iar sistemul audio este simţitor peste medie şi oferă conectivitate completă.
Per total, confortul de la interior nu este deranjat nici măcar de traficul ultra aglomerat din centrul Piteştiului. De altfel, aici este principala caracteristică a noului Opel Astra ST: este un break gândit pentru cei care vor confort şi spaţiu înainte de orice altceva, care oferă consumuri decente de combustibil şi costuri relativ mici de întreţinere, siguranţă de cinci stele şi dotări high-tech, în prezenţa însă a unor motorizări puternice pe hârtie, dar domoale în utilizare.
Preţul de aproximativ 23.500 de euro pentru acest model în echiparea completă testată face din noul Astra ST unul dintre cele mai scumpe, dar şi cele mai dotate şi avansate break-uri compacte de pe piaţă. (N. DINU)
0 Comentarii