„Dreptatea umblă cu capul spart”. Cred că de la cei mai în vârstă am auzit prima dată această expresie. Ei încercau, pe vremuri, să mă învețe că viața este uneori nedreaptă, că răul poate învinge binele, că omul, în ciuda legilor morale, civile și penale, e tentat să o ia pe căi greșite. Mai târziu am înțeles, la fel ca mulți dintre dumneavoastră, stimați cititori. Dezamăgirea a fost însă și mai mare când am constatat că, uneori, însăși Justiția nu face dreptate, deși afirmă că aplică legile. Da, în multe cazuri, „adevărul juridic” nu e deloc adevărul pe care noi îl înțelegem, acel adevăr al bunului simț. Prin urmare, așa apar sentinţele nedrepte, chiar revoltătoare.
Iată un caz explicit. Cu trei ani în urmă, un piteștean și-a găsit dimineața mașina spartă în curtea blocului în care locuiește, din cartierul Craiovei. Au urmat pașii care se fac în astfel de situații: 112, poliție, fotografii, plângere penală, declarații ulterioare etc. Apoi, pauză. O luuungă pauză, în care păgubitul n-a mai fost băgat în seamă, în care nimeni nu i-a mai zis nimic despre mersul anchetei, despre urmărirea penală începută în 2019. Până în luna ianuarie a acestui an, când…
…Un polițist de la Secția nr. 4 l-a sunat, comunicându-i că „a zis șefu’ să scoatem dosarele din sertare” și, dacă el, păgubitul, nu mai știe nimic (?!) și dacă nu mai are nicio pretenție, îi propune să renunțe la plângere. „Da”, a zis omul în cele din urmă, văzând că, după atâta timp, polițiștii nu au aflat nimic despre cazul său, ba chiar îl întreabă pe el despre asta. Apoi a tot fost sunat să vină la secție și, în fine, agentul i-a venit la ușă, cerându-i să semneze că renunță la plângere. A semnat. Agentul a propus atunci clasarea cauzei privind infracțiunea de distrugere, stabilind „cheltuieli judiciare în sumă de 5 lei”. După procedură…
Citește și Hărțuirea presei prin justiție. PressHUB, chemat în instanță de un ONG investigat
Păgubitul, care, evident, și-a reparat între timp stricăciunile, n-a scăpat însă doar cu asta. Pe la finele lunii august, s-a trezit cu o înștiințare în cutia poștală, de la Parchetul de pe lângă Judecătoria Pitești („cică n-au putut să-mi predea personal un plic, fiindcă nu m-au găsit acasă, deși eram”), în care i se comunica că – în baza ordonanței de clasare – a fost obligat „la plata cheltuielilor judiciare avansate de stat în sumă de 60 lei”. Așa, ca să se învețe minte și să nu mai facă plângeri, să nu mai pună anchetatorii pe drumuri, nu?! Ar mai fi ceva de adăugat? Da: în același mers aiuritor al lucrurilor, ordonanța n-a putut fi contestată, fiind rătăcită de „organe” pe… drumuri, din martie de când a fost emisă.
Cum spuneam, „dreptatea umblă cu capul spart”. Unui piteștean i-a fost spartă mașina și iată ce-a primit în schimb de la procurori: a primit 60 de lei amendă! Cum pot fi luate astfel de decizii? Cum sunt croite legile după care ne ghidăm? Păgubitului nu numai că i se pare sentința nedreaptă, ci revoltătoare. Iar efectul, și în cazul lui, dar și al multor altora, e acelaşi: pierderea încrederii în justiţie şi în dreptate și transformarea omului civilizat într-un resemnat sau, dimpotrivă, într-un luptător.
Citește și Lista promisiunilor ratate de ministrul Justiției, Stelian Ion. Cea mai răsunătoare: închiderea MCV
Raspuns de abecedar, legile dupa care ne ghidam sunt croite de politicienii PSD si PNL pe care i-ati votat si care au condus tara de peste 30 de ani. Si sunt croite stramb ca si politicienii mai sus amintiti. Niste loaze corupte ce sunt ,credeti ca puteau face legi mai bune ? Spuneti-le copiilor vostri sa plece din tara asta, nu au de ce sa mai stea aici..