Web Analytics

Dr. Dan Olariu: „Rodica Beşliu a zis că dacă o mutăm pe Amalia, nu ne mai putem desfăşura activitatea”

de | 11.10.2017 21:16 | Dezvăluiri

7 01# Dezvăluirile unui fost manager al Spitalului Judeţean despre cum a fost posibilă delapidarea de 900.000 euro # Fostul manager declară că directoarea economică Beșliu ar fi invocat ”deficitul de personal de la Contabilitate”, ca să împiedice mutarea protejatei sale, economista Amalia Dumitrașcu

Revenim cu noi amănunte din dosarul fraudei de 4 milioane de lei de la Spitalul Județean. Am reușit să aflăm cine anume a menținut-o pe Amalia Dumitrașcu atâta amar de vreme la Contabilitatea spitalului, deși economista dăduse un tun de peste 900.000 de euro la BCR Pitești. Nimeni alta decât fosta directoare economică a unității sanitare, Rodica Beșliu.

Dr. Olariu: „Eu am vrut s-o dau afară pe Amalia, pentru că sunt chirurg de meserie, eu tai și spânzur”

Chirurgul Dan Olariu, fost manager al Spitalului Județean Argeș, în perioada 1 octombrie 2015 – 30 septembrie 2016, ne-a mărturisit că, în decembrie 2015, a vrut să ia măsuri în privința Amaliei Dumitrașcu. Mai ales după condamnarea acesteia, în primă instanță, la 8 ani de închisoare cu executare urmare a unei fraude la BCR, de unde a fost și dată afară. S-a lovit însă de juriștii spitalului, iar fosta directoare economică Rodica Beșliu a refuzat categoric să o mute pe Amalia la un alt compartiment, unde nu ar mai fi avut acces la banii și conturile spitalului. Pretextul a fost acela că Serviciul Contabilitate are un deficit de personal. În schimb, Rodica Beșliu s-ar fi angajat să o monitorizeze atent pe Amalia.
„Bine că s-a descoperit frauda, pentru că spitalul are nevoie de bani. Finanțarea este la limită, să mai și pierzi din bani… Eu am vrut s-o dau afară pe Amalia Dumitrașcu, pentru că sunt chirurg de meserie, eu tai și spânzur. Compartimentul Juridic mi-a transmis că nu pot. Ca să o dăm afară trebuia să aibă o condamnare definitivă, ori ea a făcut recurs. Oricum, am chemat-o pe dna directoare Beșliu și pe șefa de birou de la Contabilitate și am cerut în mod expres să o supravegheze pe Amalia Dumitrașcu și să monitorizeze toate documentele semnate de ea. Am vrut să o mut la un alt compartiment, să nu mai lucreze cu banii spitalului, dar dna director Beșliu a zis că era un deficit de personal, că nu aveam economiști și că dacă o mutăm și pe-asta, chiar nu mai putem să ne desfășurăm activitatea. Imediat a venit  dna Isabela Din, căreia i-am cerut iarăși același lucru, să o monitorizeze, și lucrul ăsta s-a și văzut”, ne-a povestit dr. Olariu. Referitor la gogoașa cu deficitul de personal, surse din cadrul spitalului ne-au declarat că, la momentul respectiv, la Contabilitate toate posturile erau ocupate. Se pune astfel întrebarea logică: ce interese avea Rodica Beșliu să o mențină pe Amalia Dumitrașcu la butoanele aplicației prin care se efectuau plățile către furnizori? Și să meargă până acolo încât să mintă pentru ea în fața managerului de la acel moment?

În septembrie 2016 s-au descoperit primele nereguli în actele emise de Amalia

Dan Olariu mai spune că suspiciunile Isabelei Din (noua directoare economică după pensionarea Rodicăi Beșliu) privind  activitatea infracțională a Amaliei ar fi fost alimentate și de o pățanie care avusese loc cu aproximativ un an în urmă. Atunci, directoarei Din i-ar fi picat în mână un document privind facturile furnizorilor din perioada anterioară mandatului ei. Informațiile din documentul cu pricina se pare că nu băteau cu cele din programul de contabilitate al spitalului. „Doamna Din, cea care a descoperit că e ceva în neregulă, a semnalat ceva și pe vremea când eram eu manager. I s-a părut o chestie dubioasă și m-a întrebat dacă poate să cerceteze. Era prin septembrie 2016, atunci a fost primul semn de suspiciune pe care l-a avut dna director economic Din. Nu era o chestie minoră, era o neregulă în acte. Dna Isabela mi-a semnalat că i se pare o chestie în neregulă cu niște acte de tranzacții financiare. Era în neregulă ceva cu un circuit al documentelor, era o chestie care venea cu un an, doi, trei în urmă. Nu lipseau bani. Cu ce ocazie îi picase dnei Isabela hârtia în mână sau ce bilanț făcea, nu știu să vă spun. I-am spus atunci să verifice, să ia calea furnizorilor. Mai departe nu știu ce s-a întâmplat pentru că n-am mai ținut legătura cu dumneaei, am plecat din funcția de manager și m-am urcat pe Secția Chirurgie. Dar cred că a luat-o pe urma documentelor, după care a descoperit și frauda asta. Documentele pe care le semnam noi, managerii, erau corecte. Se întâmpla în altă parte un mecanism, de banii erau deturnați. Eu încă nu am fost chemat la DIICOT. Probabil o să fiu și eu chemat, dar eu am fost manager într-o perioadă mai recentă și cum frauda a început acum cinci ani, poate au început cu primii manageri”, mai spune dr. Olariu. Care, de altfel, e sceptic în privința recuperării prejudiciului de circa 900.000 de euro cauzat spitalului: „Nu cred că se va recupera prejudiciul vreodată. Evident că spitalul va rămâne cu datorii și arierate la un moment dat, când toate încep să se adune din spate. Nu știu dacă se poate recupera de la cea care a furat acești bani”, e de părere chirurgul Olariu.

Dr. Olariu: „Dna Beșliu era în prag de pensie și probabil că tehnologia o depășea”

L-am mai întrebat pe doctorul Olariu, ca fost manager al spitalului, și de ce, timp de zece ani, spitalul nu a avut o bază de date integrată care să cuprindă toate compartimentele sectorului financiar. „Programul de contabilitate s-a extins când a venit noua directoare economică, dna Isabela Din. Nu știu să vă spun de ce dna Beșliu nu a implementat acest sistem informatic. Eu am lucrat cu dumneaei o perioadă scurtă de timp, cred că era în prag de pensie. Probabil că tehnologia o depășea, mă gândesc. Eu știu să vă spun de ce? Întrebați-o pe dna Beșliu de ce!”, a încheiat dr. Olariu.
Trebuie să precizăm că am încercat să o contactăm telefonic pe Rodica Beșliu, fosta directoare economică a spitalului, în prezent pensionară, însă aceasta avea telefonul închis.

Isabela Din: „I-am cerut lămuriri Amaliei şi nu prea mi-a plăcut cum îmi răspunde”

Am întrebat-o și pe Isabela Din, directorul economic al spitalului, ce anume a descoperit în neregulă, în septembrie 2016. „Am găsit ceva într-un document și am cerut lămuriri. Era ceva din urmă, dar nu era ceva, așa, ca să fac un scandal. Eu eram și la început în funcție, abia venisem după doamna Beșliu. I-am zis Amaliei ”explică-mi ce e” și mi-a explicat. Nu prea mi-a plăcut cum îmi răspunde și am început să fiu mai atentă pe speța respectivă, legată tot de furnizori. Am întrebat-o așa, finuț, să nu pară că o urmăresc sau ceva, dar după aceea am început să fiu mai atentă la documente”, ne-a povestit Isabela Din.

Directorul medical Stoiculescu s-a năpustit în biroul directoarei Din: „Vă rog să ieşiţi afară!”

7 stoiculescuȘi în timp ce încercam să aflăm mai multe despre neregulile descoperite de directoarea Din cu un an în urmă, în biroul acesteia s-a năpustit actualul director medical, Adrian Stoiculescu. Trebuie să menționăm că în ziua respectivă (n.red. joi, 5 octombrie), dr. Stoiculescu era împuternicit la șefia Spitalului Județean, pentru că managerul Adriana Molfea se afla, din informațiile noastre, în concediu.
Deranjat de faptul că Jurnalul de Argeș se interesează din nou de subiectul fraudei, Stoiculescu, nervos din cale afară, ne-a cerut să evacuăm de urgență biroul directoarei economice.

Fostul manager Sorin Vasilescu a refuzat orice dialog

7 vasilescuL-am abordat și pe dr. Sorin Vasilescu, fost manager al Spitalului Județean în perioada 2010-2015. Acesta însă a refuzat din start orice dialog cu noi. Inițial, ne-a transmis printr-o asistentă că a avut gardă în noaptea precedentă, că este obosit și nu are chef să stea la discuții cu noi. Și pentru că am insistat să purtăm un dialog, când a ieșit de pe secția unde este șef, respectiv Medicală I, dr. Vasilescu ne-a spus: „Chiar mă deranjați!”. Chiar așa, domnule doctor Vasilescu, dacă sunteți atât de obosit după gărzi, cum de mai puteți consulta zecile de pacienți care vă așteaptă la ușa secției?

Articol scris de Jurnalul de Arges

Distribuie!

0 Comentarii