Web Analytics

Dr. Adrian Tase vorbeşte despre consecinţele medicale pe termen lung ale bolii Covid-19

de | 17.02.2022 12:48 | Actualitate

Simptomele Covid pot să persiste uneori mai multe luni după episodul acut sau chiar să se permanentizeze. Virusul poate să deterioreze plămânii, cordul și creierul, cu riscul ca problemele să persiste pe termen lung. Medicul cardiolog argeșean Adrian Tase spune că ”majoritatea pacienților cu Covid își revin complet în maximum patru săptămâni. Totuși, unii pacienți, chiar cu forme mai ușoare de boală, continuă să acuze simptome și după faza acută a bolii. Mai mult, pacienții cu sindrom post-Covid sunt, de cele mai multe ori, și purtători durabili de virus, de unde și denumirea de long-Covid.

Cei mai susceptibili de a dezvolta simptome remanente de Covid sunt vârstnicii și pacienții cu comorbidități serioase, dar există și cazuri, mult mai rare de altfel, la tineri aparent sănătoși care pot prezenta disconfort încă vreo câteva luni după infecție. Principalele semne de simptome clinice care persistă în timp sunt: astenia (oboseală, fatigue), dispneea (scurtarea respirației și lipsa de aer), tusea, durerile articulare, durerea toracică, probleme de memorie, concentrare și somn, mialgii (dureri musculare) și cefalee (dureri de cap), palpitații rapide și/sau neregulate, pierderea mirosului și gustului, depresie sau anxietate (neliniște), febră, amețeli la ridicarea bruscă, agravarea simptomelor după activități fizice sau mintale, deteriorare a organelor etc”.

Citește și Medicul cardiolog Adrian Tase: „Ionii de magneziu şi zinc şi vitaminele C şi D sunt utile pentru rezistenţa la Covid-19”

”Covid poate deregla și mecanismul fluidocoagulant sanguin, cu formarea de cheaguri”

Dr. Tase mai spune că ”deși Covid este o boală care afectează în primul rând plămânii, ea poate să deterioreze și alte organe, cum sunt inima, rinichii și creierul. Leziunile viscerale pot duce la complicații durabile, cum sunt lipsa de aer, disfuncționalități cardiace și renale și chiar accidente vasculare cerebrale cu paralizii. Unii pacienți adulți, dar și copii dezvoltă un sindrom inflamator multisistemic. O problemă majoră o reprezintă trombii. Covid poate deregla și mecanismul fluidocoagulant sanguin, cu formarea de cheaguri. Dacă în infarctul miocardic și stroke sunt implicați trombi mari, în Covid-19 intervin cheaguri fine care blochează capilarele miocardice.

Alte părți ale corpului afectate de tromboze sunt plămânii (tromboembolism pulmonar), membrele inferioare (arterita, flebita), ficatul și rinichii. Alte probleme sunt legate de dispoziția psihică și oboseală. Persoanele care au supraviețuit unor simptome severe de Covid în unitatea de terapie intensivă din spital, cu ventilație asistată mecanic, rămân adeseori cu un sindrom de stres post-traumatic, depresie și anxietate. Deoarece efectele pe termen lung sunt greu predictibile pentru coronavirusul SARS-CoV-2, savanții urmăresc efecte pe termen lung în alte viroze cu cercetări ample, cum este virusul care cauzează sindromul respirator acut (SARS).

Citește și Medicul Adrian Tase: ”Instabilitatea meteorologică de primăvară poate surprinde «termostatul» organismului”

Mulți pacienți care s-au vindecat oficial de SARS dezvoltă un sindrom de astenie cronică, o dezordine complexă caracterizată prin oboseală extremă, care înrăutățește activitatea fizică și psihică, fără a se ameliora în repaus. Este important de reținut că majoritatea pacienților Covid își revin rapid. În cazul persistenței simptomelor, recomandarea noastră este ca pacienții Covid, după episodul de boală, să viziteze un medic cardiolog, pneumolog, neurolog, nefrolog etc. Este prudent, și întâlnesc la cabinet astfel de cazuri, ca pacienții proaspăt vindecați de Covid să se adreseze cabinetului de cardiologie chiar dacă sunt asimptomatici. Pentru a reduce aceste cazuri, primum movens rămâne limitarea răspândirii virusului, prin portul măștii, distanțarea socială, evitarea aglomerației, vaccinare și igiena mâinilor”.

Articol scris de Marius Ionel

Distribuie!

0 Comentarii

Înaintează un Comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *