Web Analytics
scris joi, 16.12.2021

Dr. Adrian Tase avertizează: „În perioada Crăciunului, urgenţele Spitalului Judeţean înregistrează pacienţi cu diagnostice specifice exceselor alimentare”

Oamenii petrec şi se înfruptă, după un post mai scurt sau mai lung, iar principalul protagonist culinar al Crăciunului este porcul. Consumat în mod iraţional, poate intra în conflict cu starea de sănătate. Mai mult decât atât, la pacienţii cardiaci, obezi, cu tulburări ale grăsimilor sanguine, cu suferinţe digestive, delicioasa carne de porc s-ar cuveni să fie consumată şi mai parcimonios. Medicul cardiolog Adrian Tase susține că, dincolo de calităţile culinare ale cărnii, porcul oferă medicinei soluţii terapeutice, datorită compatibilităţii cu ţesuturile umane. Ne referim aici la preparatele celulare din ficat porcin utilizate ca trofice hepatice, la preparatele de insulină ordinară utilizate în tratamentul diabetului, la primele valve biologice implantate chirurgical la om, Hancock şi Carpentier-Edwards, la alte potenţiale molecule sau organe ce ar putea fi utilizate ca “piese de schimb” pentru omul bolnav.

Dr. Adrian Tase avertizează: „În perioada Crăciunului, urgenţele Spitalului Judeţean înregistrează pacienţi cu diagnostice specifice exceselor alimentare”

Citește și Dr. Adrian Tase: ”Vaccinarea trebuie continuată în ritm alert!”

„Carnea de porc, bogată în grăsimi, poate altera tabloul lipidic al sângelui sau lipidograma”

Adrian Tase, medic cardiolog la Spitalul Județean Argeș, mai spune că “porcul adăpostește un parazit extrem de periculos, trichinoza. Infestarea cu Trichinella spiralis poate da miocardită (inflamația mușchiului cardiac), care uneori poate evolua fatal. De aceea, porcii comercializați sunt riguros verificați din acest punct de vedere, prin examinarea microscopică a unei porțiuni de mușchi intercostal sau diafragm. Abia intrată în organism, carnea de porc este supusă procesului de masticație (mestecare), fiind sfâșiată de dinți prin efortul mecanic al maxilarelor. Ajunsă în duoden, ea este pregătită de către sărurile biliare pentru descompunerea biochimică. Secreția acestor săruri presupune un efort concertat al ficatului și al aparatului biliar. Producția excesivă a amilazelor, tripsinelor și a altor enzime lipoproteolitice necesare procesului de descompunere a proteinelor și grăsimilor poate suprasolicita pancreasul. Urmează absorbția intestinală a chintesenței cărnii și ea un proces laborios.

Produsele de degradare metabolică a cărnii solicită din plin segmentul terminal al tubului digestiv – colonul și rectul (intestinul gros). Absorbția se traduce prin traversarea vilozităților intestinale și pătrunderea în circulație a biomoleculelor. Carnea de porc, bogată în grăsimi, poate altera astfel tabloul lipidic al sângelui sau lipidograma. Creșterea excesivă în plasma sanguină a colesterolului, în special a celui «rău» (fracțiunea LDL), constituie un factor major de risc pentru infarctul miocardic acut și, prin urmare, necesită un tratament specific cu medicamente eulipemiante de tip statin sau fibrat. Să recunoaștem însă că, în afara beneficiului hedonic, carnea mamiferelor oferă organismului proteinele cu cea mai mare valoare biologică, utile în procesul de creștere și dezvoltare a copilului și adolescentului, apărarea împotriva infecțiilor prin sinteza anticorpilor și obținerea performanțelor fizice și intelectuale.

Citește și Medicul cardiolog Adrian Tase: „Ionii de magneziu şi zinc şi vitaminele C şi D sunt utile pentru rezistenţa la Covid-19”

Este ultracunoscut faptul că suculenta carne de porc se asociază de minune cu condimentele și cu vinul roșu. Deși se știe că piperul este mai picant decât sarea, pentru inimă, aparent paradoxal, sarea este mai periculoasă decât piperul. Usturoiul crud, dincolo de aroma specifică, are efect benefic asupra presiunii sanguine, nu însă preparat ca mujdei! De aceea, clorura de sodiu este interzisă pacienților hipertensivi, ca și celor ajunși în faza evolutivă de insuficiență cardiacă. Mai mult, sarea de bucătărie este prohibită la toți pacienții care prezintă edeme, fie de origine cardiacă, fie de altă natură. În aceste situații poate fi utilizată sarea fără sodiu, recte clorura de potasiu.

Am scris acest articol plecând de la observația că, în perioada sărbătorilor de iarnă, serviciul de urgențe al Spitalului Județean înregistrează în fiecare an pacienți cu diagnostice specifice exceselor alimentare, ca urmare a meselor copioase din care nu lipsește delicioasa carne de porc! Depinde de dumneavoastră dacă patrupedul trandafiriu vă este prieten sau potrivnic! Vă urăm tuturor să petreceți acest Crăciun fericiți și sănătoși!”

Citește și Conf. dr. Adrian Tase: „Pandemia s-ar putea termina mai repede dacă respectăm vaccinarea, protecţia şi tratamentul imediat la apariţia simptomelor”

Distribuie!

0 Comentarii

Articole asemănătoare

Ultimele articole

Omul săptămânii

Opinie

Din ediția tipărită