Web Analytics

Conf. dr. Adrian Tase: „Pandemia s-ar putea termina mai repede dacă respectăm vaccinarea, protecţia şi tratamentul imediat la apariţia simptomelor”

de | 25.03.2021 13:08 | Actualitate

Despre actualitățile pandemice și despre recomandări pentru a trece cu bine și mai repede peste Covid-19 ne-a vorbit medicul Adrian Tase de la Spitalul de Urgență Pitești. Adrian Tase: ”Suntem sub presiunea valului 3. Autoritățile au misiuni clare în această situație de criză. Pe de altă parte, fiecare dintre noi, acolo unde ne aflăm, putem contribui la diminuarea impactului, prin 3 măsuri: vaccinare cât mai rapid posibil, continuarea măsurilor protective (mască, dezinfectant, distanțare socială) și testare și tratament imediat în cazul apariției simptomelor. Dacă fiecare dintre noi aplică aceste măsuri, pandemia s-ar putea termina mai repede și cu mai puține victime. Cu ce bilanț vom ieși din pandemie? În afara pierderilor ireparabile de vieți omenești, pandemia selectează caracterele puternice și creează o generație de lideri. Dr. Eugene Braunwald de la Harvard Medical School, cel mai mare cardiolog din istorie, prezintă un editorial în European Heart Journal, în care afirmă că trăim vremuri interesante. Datorită pandemiei, webinarele au înlocuit conferințele cu public. De asemenea, relația medic-pacient capătă valențe on-line. Internetul oferă publicului larg informații adesea necalibrate, iar utilizatorii nu dispun de judecata clinică pentru a le interpreta corect. Digitalizarea medicinei nu este superpozabilă cu digitalizarea serviciilor de la primărie, de exemplu. De aceea, extinderea telemedicinei ar putea dezumaniza actul medical. Datele care se vor acumula în anii ce urmează vor duce la niște concluzii.
Dincolo de aparențe, pandemia ne obligă la disciplină sanitară, ceea ce poate duce la un plus de ordine valabil și în cadrul altor activități.
Se spune că, în condiții grele, oamenii sunt obligați să gândească mai mult și crește coeficientul de inteligență. De asemenea, pandemia este un test de caracter. Japonia raportează mai puține decese în 2020 decât în 2019. Se pare că portul măștii a dus și la o scădere a tuturor virozelor respiratorii, dar și bolilor generate de poluarea atmosferică. Sub aspect demografic, pandemia aduce schimbări majore. În timp ce metropolele se golesc, satele montane aproape pustii devin locuite. În Roma, numărul homeless-ilor a crescut. În plus, autoritățile cer distanțare socială, așa încât spațiul ocupat de oamenii fără adăpost crește semnificativ. În timp ce la New York, orașul care nu dormea niciodată, de un an de zile se închid ușile odată cu apusul soarelui și cu greu mai poți găsi un loc cochet pentru a mânca. În schimb, la Ierusalim, premierul Israelului a băut o cafea pe o terasă, dând semnalul că, în curând, economia țării se va redeschide. Sperăm că în câteva luni să apară semnele de normalizare”.

Citește și Conf. dr. Adrian Tase: „Odată injectat, vaccinul AstraZeneca învaţă sistemul imun al organismului cum să lupte cu virusul real”

Citește și Zece motive pentru a te vaccina! Dr. Adrian Tase: „Vaccinul nu conţine virus, deci nu poate transmite boala Covid-19”

„România are un ritm bun al vaccinării și a dovedit înțelepciune în gestionarea scandalului AstraZeneca”

„România primește cantități importante din cele 4 vaccinuri aprobate. Vaccinarea profesorilor progresează cu consecințe benefice asupra activității didactice. În țările în care turismul are o contribuție substanțială la PIB, salvarea verii este esențială. Se lucrează la certificatul verde digital care, conform oficialilor UE, va permite revenirea graduală la libera circulație. Vaccinarea are însă și interferențe politice și de business. Astfel, China obligă toți turiștii străini să se vaccineze cu produsul lor. Pe de altă parte, statul chinez aprovizionează cu generozitate America Latină, Rusia oferă vaccinul Sputnik Serbiei, iar vaccinul global COVAX a ajuns în Fâșia Ghaza. Israelul conduce detașat în topul vaccinărilor. Aflăm acum și de ce este atât de bine aprovizionat. Prețul unei doze de vaccin BioNtech Pfizer este de 20 USD. Israelul a plătit 25 USD pentru o doză, SUA fix 20, iar UE 15 USD. Din fericire, România are un ritm bun al vaccinării și a dovedit înțelepciune în gestionarea scandalului AstraZeneca. Administrația Biden investește enorm pentru a accelera vaccinarea în Statele Unite, cu dorința declarată de a oferi americanilor de 4 iulie o viață mai apropiată de normalitate. Uniunea Europeană este etichetată ca vaccinosceptică. Realitatea este că repartizarea judicioasă a vaccinurilor în cele 27 de țări membre este grevată de prea multă birocrație. Scandalul AstraZeneca a frânat rollout-ul vaccinării în Uniunea Europeană, în timp ce Australia, Thailanda și India au preluat dozele de pe bătrânul continent și dau impuls vaccinării. Vestea bună pentru noi este că vaccinul Johnson & Johnson a primit autorizația de la EMA (Agenția Europeană a Medicamentului). Acest vaccin are avantajul de a fi administrat într-o singură priză (fără rapel)”, mai spune medicul argeșean.

Articol scris de Marius Ionel

Distribuie!

1 Comentariu

  1. „Pandemia s-ar putea termina mai repede dacă respectăm vaccinarea, protecţia şi tratamentul imediat la apariţia simptomelor”. Ca bine le mai zici, nea Tasica … dara ce te faci, pe cand in spital intri cu una/doua si te-ntorci cu vreo opt/noua ?!