Web Analytics

„Dosarul sângelui dispărut” a plecat de la dezvăluirile din Jurnalul

de | 18.12.2014 12:09 | Dezvăluiri

# Culisele primei descinderi cu mascaţi din istoria Spitalului Judeţean Argeş # Ancheta a pornit de la o sesizare publicată în premieră de Jurnalul de Argeș, încă din luna mai a.c. # În respectiva sesizare, devenită ulterior dosar penal, șefa secției de Terapie Intensivă, dr. Luminița Galbenu, aducea grave acuzații asistentei șefe Tatiana Preduț, printre care și aceea legată de dispariția a circa 100 de litri de sânge # Perchezițiile de luni 15 decembrie s-au făcut nu doar la Spitalul Județean, ci și la domiciliul asistentei șefe Tatiana Preduț (foto), precum și la cel al fostului șef de secție de la ATI, dr. Titi Păun (foto).

Spitalul Județean a fost asediat luni de polițiști de la IPJ Argeș care au închis secția Anestezie Terapie Intensivă, precum și pavilionul administrativ, până aproape de miezul nopții. Au fost scotocite birourile directorilor şi sediul administrativ al unității, dar și magazia cu materiale medicale şi medicamente din secția ATI, precum și biroul medicului șef. Până la sosirea salariaţilor, poliţiştii au sigilat uşile unor birouri, acestea fiind deschise ulterior în prezenţa celor care îşi desfăşurau activitatea în încăperile respective. De la Registratură a fost ridicat un teanc mare de condici, după care au fost percheziționate birourile managerului Sorin Vasilescu, cel al directorului de îngrijiri medicale Mariana Badiu și al directoarei economice Rodica Beșliu. Polițiștii de la antifraudă au fost interesați de orice hârtie care făcea referire la activitatea secției de Terapie Intensivă și au controlat sistemul informatic, ridicând unitățile computerelor.  În paralel, Ofițerii Serviciului de Investigare a Criminalității Economice din cadrul I.P.J. Argeş au efectuat percheziţii și la domiciliile unor cadre medicale, e vorba de câteva asistente din cadrul secției de Terapie Intensivă, dar și la asistenta șefă Tatiana Preduț, la fostul șef al secției ATI, dr. Constantin Păun, precum și la actuala șefă a secției, dr. Luminița Galbenu.  Perchezițiile s-au desfăşurat într-un dosar penal în care se efectuează cercetări sub aspectul săvârşirii infracţiunilor de delapidare, abuz în serviciu contra intereselor publice şi fals. Investigaţiile vizează achiziţia şi consumul de medicamente şi materiale sanitare din perioada 2009 – 2014, efectuate la Secţia ATI a Spitalului Judeţean Argeş, iar prejudiciul estimat este de 500.000 de lei.

Șefa de secție și asistenta șefă, la cuțite de peste un an

De fapt, secția de Terapie Intensivă stătea pe un butoi de pulbere care avea să explodeze, iată, luni 15 decembrie, odată cu descinderea în forță a oamenilor legii. După cum ziarul nostru a dezvăluit încă din luna mai a acestui an, șefa secţiei ATI, dr. Luminiţa Galbenu şi asistenta şefă, Tatiana Preduţ, se aflau la cuțite de mai bine de un an. Noua șefă a secţiei ATI din cadrul Spitalului de Urgenţă Piteşti, dr. Luminița Galbenu, cea care l-a înlocuit în 2013 pe doctorul Titi Păun, a întocmit zeci de referate cu privire la activitatea defectuoasă a asistentei şefe Tatiana Preduţ. Respectivele referate au generat mai întâi o anchetă administrativă, la pachet  cu cercetarea disciplinară a asistentei şefe. Numai că lucrurile nu s-au oprit aici și managerul Spitalului Județean, dr. Sorin Vasilescu, a confirmat în ediția ziarului nostru din 7 mai 2014 că referatele întocmite de către doctorița Galbenu fac deja obiectul a două dosare penale la Parchetul de pe lângă Judecătoria Pitești. În sesizările adresate atât Comitetului Director al Spitalului Judeţean, cât şi managerului Sorin Vasilescu, dar și către CAS Argeș, Ministerul Sănătății, Prefecturii și Consiliului Județean Argeș, doctoriţa Luminița Galbenu a relatat, negru pe alb, despre multiple nereguli pe care le-a constatat la preluarea secţiei ATI, în 16.10.2013. Cele mai grave acuzaţii au fost cele legate de folosirea nejustificată şi fără control a unor medicamente cu regim de stupefiante, precum Mialginul, dar şi altele, la fel de grave, legate de dispariţia unor importante cantităţi de sânge din secția de Terapie Intensivă a Spitalului Județean. Medicul Luminița Galbenu a mai reclamat „dezorganizarea totală în gestiunea secţiei şi lipsa oricărui control al medicamentelor şi a materialelor sanitare, fapt dovedit prin primul inventar din 16.10.2013”. Luminiţa Galbenu a mai arătat că, deşi a solicitat în nenumărate rânduri, nu i s-a adus la cunoştinţă patrimoniul secţiei şi că s-a procedat la casare, fără a fi anunţată şi fără a i se comunica ce anume se casează. De asemenea, în referatele prezentate în exclusivitate de către Jurnalul de Argeș, şefa de secţie mai vorbeşte despre nereguli în activitatea personalului medical şi auxiliar (îngrijitoare pe post de infirmieră, infirmieră pe post de registrator medical), dar şi atitudinea agresivă, menţinerea unui climat conflictual pe secţia ATI şi modificarea datelor din sistemul informatic, după bunul plac al asistentei şefe Tatiana Preduţ. Conform referatului cu nr. 6197 din 20 martie 2014, doctoriţa Galbenu reclamă explicit o „ fraudă în ceea ce priveşte decontul de cheltuieli al pacienţilor de Toxicologie, de care e direct răspunzătoare (asistenta şefă)”. De altfel, într-un alt referat, şefa secţiei a propus ca soluţie schimbarea din funcţie sau transferul asistentei şefe de la secția ATI, Tatiana Preduţ.

Ce conţine, punctual, sesizarea de la care a pornit ancheta şi cum a constatat dr. Galbenu lipsa celor 100 litri de sânge

Vă prezentăm integral una dintre sesizările doamnei doctor Luminiţa Galbenu, șefa secției ATI, cea privind dispariţia unor importante cantităţi de sânge (100 litri), plasmă şi alte produse din sânge în valoare de peste 110 milioane lei vechi. De altfel, această sesizare a stat la baza dosarului penal deschis și care a culminat cu perchezițiile de luni, de la Spitalul Județean.

„Subsemnata dr. Luminița Galbenu, șef secție ATI, vă aduc la cunoștință următoarele:
La controlul consumului de sânge și produse de sânge efectuat în sistemul informatic, am constatat existența mai multor nereguli: în data de 28.12.2013 d-na asistent șef Preduț Tatiana a operat consumul a 41 de unități masă eritrocitară, 50 de unități de masă trombocitară, 30 de unități plasmă proaspătă congelată și 59 de unități sânge integral – vezi Anexă –  toate acestea sunt dirijate din gestiunea Transfuzii Sânge către Transfer partener cu nr. de fișă 21480 (Anestezie Terapie Intensivă consum). Menționez că aceste produse nu au existat fizic în secție, fapt demonstrat de următoarele: la accesarea oricărui nr. de stoc din Anexa 2 (Aprobare medicamente) veți fi dirijat către nr. de factură electronică veche (din perioada 2009-2012) și dacă veți deschide această factură, veți descoperi produsul respectiv înregistrat alături de celelalte produse reale existente la acea dată. Veți observa că produsul înregistrat ilegal de d-na Preduț are termen de expirare decembrie 2014.
Vă aduc la cunoștință că termenele de valabilitate sunt următoarele: PPC 6 luni, ME 1 lună, sânge integral 1 lună și masa trombocitară 1 zi, pentru că în sistemul informatic nu se poate opera un termen de valabilitate de ordinul orelor. Menționez că masa trombocitară se administrează obligatoriu în primele ore de la primirea în secție. Dacă veți analiza cele semnalate mai sus, veți observa că termenul produselor gestionate electronic de d-na Preduț este de ordinul anilor, lucru imposibil în viața reală. În cursul anului 2013 s-a utilizat o cantitate mică de sânge integral și numai în primul trimestru. Toate produsele cuprinse în Anexa 2 nu au fost folosite la pacienți, pentru că nu existau. Valoarea acestora se ridică la 11.115,26 ron, conform prețurilor din sistemul informatic. La autocontrolul pe care l-am efectuat în UTS, nu am găsit niciodată niciun produs de sânge expirat. Asistentele din UTS nu au nicio explicație pentru această situație. Vă rog să luați măsuri urgente față de cele semnalate și vă reinformez că nu îmi asum nicio responsabilitate față de faptele asistentei șefe. Vă anunț pe această cale că voi aduce la cunoștință CJ Argeș, Prefecturii Jud. Argeș, ASP Argeș și Ministrului Sănătății această situație, pentru că nu pot raporta date false. 26.05.2014”
Material realizat de Alina Crângeanu

Articol scris de Jurnalul de Arges

Distribuie!

0 Comentarii