Dosar penal pentru retrocedările de la Molivişu

de | 29.06.2017 08:52 | Dezvaluiri

5 pavel barla01# Ministerul Apelor şi Pădurilor confirmă dezastrul de la Vidraru # Controlul făcut de minister ca urmare a sesizărilor ONG-ului Agent Green s-a soldat cu 23 de amenzi și 4 dosare penale pentru tăieri ilegale de păduri virgine

Ministerul Apelor și Pădurilor a făcut public controlul desfășurat timp de o lună și jumătate la Vidraru ca urmare a sesizărilor făcute de către ONG-ul Agent Green, sesizări prin care se reclamau ample retrocedări ilegale, urmate de defrișări în zona lacului Vidraru. Iar concluziile sunt devastatoare: 23 de amenzi și 4 dosare penale pentru tăieri ilegale de păduri virgine, defrișări și retrocedări ilegale.

Controlul s-a efectuat în perioada martie-aprilie la cinci ocoale silvice, de stat și private precum și la șase societăți comerciale care au desfășurat activitate de exploatare forestieră în zonă. Cu prilejul verificărilor, s-au aplicat 23 amenzi contravenționale, cu o valoare totală a amenzilor de 165.000 lei și s-au deschis 4 dosare penale, pentru faptele constatate.
Iar oficialii de la Ministerul Apelor și Pădurilor au constatat numeroase încălcări ale legislației silvice în vigoare. Iată în continuare cele mai importante nereguli, așa cum reies din raportul oficialilor de la București.
În perioada 2012-2016, Ocolul Silvic Vidraru, contrar prevederilor art. 3. alin (2) din O.M nr. 3397/2012, a efectuat lucrări de punere în valoare, urmate de recoltarea unui volum de 30.554 mc masă lemnoasă, produse principale prevăzute la recoltare în amenajamentul silvic, din păduri care ar face obiectul Studiului Proiectul PIN-MATRA, fără avizul fostului Inspectorat Teritorial de Regim Silvic și Vânătoare Ploiești.
O altă neregulă: lucrările de lărgire/modernizare/consolidare efectuate la drumul forestier Molivişu/Dosul Ghițului au condus la înlăturarea vegetației forestiere pe o suprafață de 5,3 ha, fără să existe aprobări legale.
Retrocedarea terenului forestier pe care s-a amplasat obiectivul „Crearea infrastructurii generale și specifice activităților de turism din arealul climatic Ghiţu – Molivişu, Pârtia de schi A1 și instalația de transport pe cablu aferentă”, s-a făcut cu încălcarea unor prevederi legale în vigoare.

Sute de mii de metri cubi de masă lemnoasă tăiată ilegal

Controlul efectuat de către Ministerul Apelor și Pădurilor a scos la iveală faptul că sute de mii de metri cubi de masă lemnoasă au fost tăiați ilegal. „În perioada 2005-2010, în fondul forestier proprietatea Obștii Moșnenilor Arefeni a fost pus în valoare și autorizat la exploatare un volum de 72.568 mc masă lemnoasă, fără să existe amenajament silvic aprobat. În fondul forestier deținut de o societate comercială, prin volumul recoltat în perioada  2010-2013, posibilitatea a fost depășită de 2,7 ori, respectiv față de 13.509 mc prevedere în amenajamentul silvic pentru perioada 2010-2019 s-a recoltat un volum de 37.502 mc. Ulterior, iar în perioada 2013-2015, încă un volum de 20.461 mc masă lemnoasă s-a recoltat cu încălcarea prevederilor legale”, scrie negru pe alb în raportul întocmit de către oficialii din minister.

Ministerul cere Romsilva să îi sancționeze pe angajații Direcției Silvice Argeș care au comis ilegalități

Raportul Ministerului Apelor și Pădurilor a fost trimis și către IGPR, ca urmare a constatării de fapte săvârșite cu încălcarea prevederilor legale.

Ministerul Apelor și Pădurilor a cerut oficial Romsilva să efectueze cercetări disciplinare și să aplice sancțiuni angajaților de la Direcția Silvică Argeș care s-au făcut vinovați pentru faptele constatate în raport.
Am luat legătura și cu Armand Chiriloiu pentru a sta de vorbă vizavi de concluziile raportului devastator al Ministerului Apelor și Pădurilor. Numai că, la fel ca în ultimele dăți, șeful Direcției Silvice Argeș a fost extrem de laconic: „Nu știu nimic despre acel raport. Sunt în concediu”. Armand Chiriloiu nu a dorit nici să ne spună dacă au fost aplicate sancțiuni subordonaților care au comis neregulile la Vidraru. O tăcere care lasă multe semne de întrebare, în condițiile în care neregulile mari constatate în raportul ministerului au fost comise în mandatul lui Armand Chiriloiu la Direcția Silvică Argeș.

 

 

Distribuie!

Articol scris de Jurnal de Arges

Abonează-te la newsletter!

Trimitem un newsletter pe zi, dimineața, cu știrile din ziua anterioară.

* indicates required

Acest articol este despre: armand chiriloiu,molivisu,pavel barla

Ultimele articole

Fostul primar de la Albeștii de Muscel, trimis 4 ani la închisoare
Fostul primar de la Albeștii de Muscel, trimis 4 ani la închisoare

Ion Năftănăilă, primul edil al comunei Albeștii de Muscel după reînființarea acesteia, a fost condamnat definitiv la un an de închisoare pentru conducerea unui vehicul sub influența alcoolului. Asta după ce în primă instanță primise o amendă penală. Iar cum fostul...

Căteasca. A sărit cu mașina peste pod
Căteasca. A sărit cu mașina peste pod

Pompierii de la Detașamentul Bradu au intervenit, vineri seara, la un accident rutier în localitatea Căteasca. Din primele informații aflam ca șoferul unui autoturism a pierdut controlul volanului, a părăsit partea carosabilă si a sărit peste un pod. Pompierii au...

Dacia trece la noul logo pe toată gama
Dacia trece la noul logo pe toată gama

Dacia a prezentat încă de la începutul acestui an noile sigle și logotipuri pe care le va utiliza pe modelele sale, dar introducerea lor se va face treptat, relatează profit.ro. Noul logo Dacia este folosit deja în comunicare, pe materialele de marketing, site-urile...