Web Analytics

Documentarul despre urşii de la Rucăr a fost premiat la ”Cinemaiubit”

de | 14.01.2021 13:17 | Cultură, Actualitate

# Filmul tânărului regizor muscelean Alin Duruian a primit Premiul ”Victor Iliu”
Desfășurată într-un mod inedit din cauza pandemiei, a 24-a ediție a Festivalului internațional de film ”Cinemaiubit” a avut printre laureați și un regizor muscelean. Alin Duruian, originar din Rucăr, a studiat regie de film și TV la Universitatea Națională de Artă Teatrală și Cinematografică ”I.L. Caragiale” București, iar în timpul facultății a realizat două filme apreciate.

Alin Duruian: „Ziua vorbeam cu oamenii și autoritățile, noaptea stăteam de veghe în locurile în care urșii veneau mai des”

Mai întâi, Alin Duruian a făcut scurtmetrajul ”A Dreamlife”, apoi documentarul ”Micul gigant”. Tânărul regizor, născut în 1998, a fost atras apoi de situația de la Rucăr, cu urșii care fac prăpăd în gospodăriile oamenilor. Anul trecut au fost mari probleme, din acest motiv fiind organizat în noiembrie și mitingul localnicilor prin care au atras atenția asupra pericolulului prezentat de sălbăticiuni.
”Știam despre ce este vorba și m-a surprins faptul că, deși exista o problemă și toată lumea vorbea despre ea, nimeni nu făcea nimic. Așa că am mers cu echipa la Rucăr și am fost acolo exact în perioada când a avut loc și mitingul, când lucrurile erau precipitate”, spune Alin Duruian.
Pentru el și colegi a fost o experiență intensă. ”Ziua vorbeam cu oamenii și autoritățile, noaptea stăteam de veghe în locurile în care urșii veneau mai des”, povestește tânărul regizor muscelean.

Citește și Premieră de film la Câmpulung, cu personalităţi ale cinematografiei româneşti

Pentru 20 de minute de film s-a lucrat un an

A ieșit un film documentar de 20 de minute pentru care s-a lucrat aproape un an. Este realizat ca o poveste, susține Duruian. A fost difuzat online, așa că audiența a fost mult mai mare decât în cazul prezentării în săli de cinema. Iar în luna decembrie, la ”Cinemaiubit”, filmul a primit Premiul ”Victor Iliu”, instituit în amintirea regizorului care a ecranizat ”Moara cu noroc”, una dintre primele pelicule românești propuse pentru Marele premiu de la Cannes.
”Este o plăcere să premiem filmul «Urșii», în regia lui Alin Duruian, cu Premiul «Victor Iliu». Regizorul transcende povestea unui sat amenințat de urși, pentru a deveni o imagine emblematică a României contemporane, în care un om obișnuit devine el însuși o specie pe cale de dispariție.
Juriul a considerat că «Urșii» este un documentar curajos, creativ și important, care tratează convingător un subiect actual”, astfel este prezentată motivația acordării premiului pentru documentarul regizorului din Muscel.
Iar Alin speră că acesta este începutul, fiindcă urmează participări la alte competiții naționale și internaționale de film.
Cătălin Ioan Butoiu

Articol scris de Jurnalul de Arges

Distribuie!

0 Comentarii