Web Analytics

Doctorul Eduard Morlova: „Sistemele de sănătate au dat faliment la prima confruntare cu un inamic redutabil şi acesta este abia începutul”

de | 2.04.2020 13:27 | Dezvăluiri

La ultima ședință a Consiliului Local Pitești de joi, 26 martie, doctorul și consilierul local Eduard Morlova a avut o declarație foarte curajoasă și pertinentă legat de actualele probleme ale sistemului de sănătate, asta și în contextul pandemiei de coronavirus.
„Noi, dacă eram educați, nu ajungeam aici. Nu aveam problemele actuale. Nu aveam covid, nu aveam nimic. Există o lipsă de informare la nivelul sănătății. Nu știm pe unde au intrat, pe unde au ieșit. Nu vă puneţi baza în sistemul de sănătate! Este foarte grav ce se întâmplă! Nu există o situație exactă, habar nu au ce fac!” a spus doctorul Eduard Morlova.
Pornind de la această declarație, am stat de vorbă cu doctorul Eduard Morlova, care lucrează de 16 ani la Urgențe la Spitalul de Pediatrie din Pitești.

„E timpul să construim, nu să facem tribunale populare”

De ce s-a ajuns la această situație foarte delicată în sistemul de sănătate românesc? „Acesta este un truism, așa cum este și faptul că sistemul de sănătate, la nivel global, este, în mare parte, neputincios în fața asaltului noilor virusuri/bacterii etc., apărute, așa cum am spus ieri, ca urmare a lăcomiei, prostiei, lipsei de educație și lipsei unei adevărate scări a valorilor. Vom înfrunta din ce în ce mai des astfel de situații ce vor pune la mare încercare sistemele de sănătate din toate țările, dar și sistemele economice, sociale etc. Intervenția mea a început prin «trebuie să aveți grijă de dvs. și de cei din jurul dvs.» Atenție, nu am spus să nu aveți încredere ÎN MEDICI, ci ÎN SISTEMUL/SISTEMELE de sănătate! Este evident, iar eu nu fac decât să dau glas unei opinii pertinente și generale că sistemele de sănătate au dat faliment la prima confruntare cu un inamic redutabil și, repet un lucru pe care-l spun de mai mult de douăzeci de ani, acesta este abia începutul…”, a declarat doctorul Eduard Morlova pentru Jurnalul de Argeș.
Reputatul medic argeșean mai este de părere și că „folosirea necorespunzătoare, uneori absurdă, a antibioticelor a constituit un factor important în această evoluție a microorganismelor și o involuție a sistemului nostru imunitar. Dar, așa cum nu poți separa într-un organism complex, cum suntem noi, oamenii, un organ de altul, nici în societate nu poți separa greșelile, uneori monumentale, făcute de medicină, de lipsa educației și a bunului-simț.
Domnul consilier Tudosoiu, pe care îl admir și-l respect, se luptă sisific, din păcate, pentru a reintroduce cultura, educația și bunul-simț în viețile copiilor noștri, iar eu îl susțin absolut necondiționat, pentru că, și acum revin la propoziția «nu vă bazați pe sistemul de sănătate», în prima linie a luptei cu năpasta aceasta și cele ce vor veni… se află bunul-simț, educația și o corectă scară a valorilor! Altruismul, toleranța și dragostea față de semenii noștri sunt «medicamentele» cu care vom învinge actualele și viitoarele pandemii, cu care ne vom construi, nouă, dar mai ales celor ce vor veni după noi un viitor mai puțin sumbru.
Aș vrea să nu intru în detalii legate de deciziile forurilor superioare, chiar dacă aș avea multe și nu de bine de spus. E timpul să construim, nu să facem tribunale populare. Învățăm, și noi și ei, și sper, deși, după părerea mea, sunt slabe speranțe ca natura umană să se schimbe, să fim preocupați în «a fi», nu în «a avea». Vă asigur că nu mă voi teme niciodată să spun ceea ce gândesc! Aș fi vrut să spun toate acestea și multe altele în ședința Consiliului Local, dar s-a mers, din păcate, pe repede înainte și s-a trecut cu prea mare ușurință, cred eu, peste subiecte importante pentru cetățenii orașului nostru și nu numai”.

Articol scris de Jurnalul de Arges

Distribuie!

1 Comentariu

  1. ” Nu vă puneţi baza în sistemul de sănătate! ” Vai de capu’ lui, ca tare-i mai place sa isi zica „doftor” ! Decat pe mana lui, mai bine la taica popa !