Web Analytics

Distracţie pe bani publici la Câmpulung

de | 12.12.2019 13:56 | Dezvăluiri

# Piaţa Primăriei se amenajează în termen triplu, Bulevardul Pardon s-a licitat fără efect, iar podul de la Apa Sărată a devenit capcană pentru şoferi

De câteva ori am evidenţiat „blestemele” Câmpulungului, efectele acestora constând în sistarea lucrărilor la edificii importante precum Casa de Cultură „Tudor Muşatescu” sau Băile „Kretzulescu”. În majoritatea cazurilor a intervenit scurtcircuitarea legăturii directe între beneficiar, adică municipalitate, şi executant, obiectivele în cauză fiind preluate în administrare de alte instituţii sau finanţarea fiind asigurată din alte surse decât bugetul local. În ultimii ani, însă, probleme similare au apărut pe relaţia directă administraţie-executant, fiind menţinute atât prin lipsa unei reacţii energice din partea Primăriei, cât şi prin indolenţa executanţilor. Următorul caz este un exemplu în acest sens.

Acte şi fapte

Contractul de execuţie a lucrărilor pentru obiectivul de investiţii „Amenajare Piaţa Primăriei Câmpulung” a fost semnat în data de 14 iunie 2018 de către primarul Liviu Ţâroiu, ca reprezentant al municipiului Câmpulung, şi de Sorinel Răuţoiu, împuternicit al asocierii dintre Group Concif srl Stoeneşti şi Ratelen Construct srl Cetăţeni. În treacăt fiind spus, actul are o greşeală materială, denumirea firmei din Stoeneşti fiind înscrisă greşit, dar, în mod cert, asta nu putea afecta validitatea contractului. Perioada de execuţie a lucrărilor a fost stabilită la şase luni, termenul de finalizare fiind 17 ianuarie 2019. Asta fiindcă s-a început la final de iulie, după Zilele Municipiului.
S-a lucrat în forţă până în septembrie, atunci când şantierul a devenit pustiu. Neînţelegerile intervenite între executant şi un subcontractant au făcut ca o perioadă favorabilă execuţiei să fie ratată. O primă întârziere care deja ridica semne de întrebare în privinţa finalului.
Valoarea iniţială al contractului a fost de 5.387.871,2 lei fără TVA, plăţile urmând să fie efectuate treptat, în funcţie de evoluţia lucrărilor. În noiembrie 2018, după ce apăruseră catacombele de ciment considerate a fi căi de acces pentru persoanele cu dizabilităţi, valoarea contractului a fost suplimentată cu aproape 100.000 de lei, fără TVA, în baza unui centralizator cu NR-uri şi NCS-uri. Ulterior, prin acte adiţionale succesive, cu motivaţia altor NCS-uri (note de comandă suplimentară), dar şi cu intervenţia OUG 114, s-a ajuns la valoarea de 6.046.418,83 lei fără TVA. De menţionat ar fi faptul că, în decembrie 2018, spre exemplu, adică cu o lună înainte de termenul de finalizare, restul de executat era, ca valoare, de circa 4,7 milioane de lei. Practic, ţinând cont de preţul iniţial, asocierea firmelor de pe valea Dâmboviţei efectuase doar 13% din totalul lucrărilor!

Un contract prelungit de patru ori

Atunci când s-a încheiat contractul şi s-a prevăzut un termen de şase luni de execuţie în care intrau luni de toamnă şi iarnă, era clar că şi primarul Ţâroiu şi familia Răuţoiu ştiau faptul că toamna plouă, iar iarna vine cu ger şi ninsoare. Dacă ar fi altfel, ar fi grav pentru ei, dar efectele nu i-au vizat, ci au avut alte ţinte: câmpulungenii. Iar asta nu i-a împiedicat pe contractanţi să prelungească grosier termenul până la data de 25 iunie 2019. Adică s-a oferit un an pentru o lucrare de jumătate de an, timp în care unele zile pe şantier aduceau doar doi-trei lucrători. Interesant este faptul că, potrivit contractului, clauza de revizuire a duratei de execuţie prevedea trei situaţii: găsirea unei comori în timpul săpăturilor, suspendarea lucrărilor de către beneficiar şi intervenţia unor condiţii climaterice excepţional de nefavorabile. Or, în Piaţa Primăriei nu a fost găsit niciun tezaur dacic, Ţâroiu nu a dispus suspendarea execuţiei şi nici nu a venit tornada la Câmpulung! Pe ce bază a fost dispusă prelungirea?
Şi nu a fost una singură, fiindcă marii antreprenori de Stoeneşti şi Cetăţeni au bătut apa în piuă şi până la finalul lui iunie. Lucrările nu au fost finalizate, astfel că s-a încheiat al şaselea act adiţional la contract, cu noul termen: 31 iulie 2019. O dată la care Ţâroiu nu a recepţionat lucrarea, ci a semnat un alt adiţional cu un alt termen: 30 septembrie 2019. Termen nerespectat, desigur, fiindcă a apărut 31 octombrie. Dar încă se lucrează…

Ţâroiu a evitat rezilierea pe motiv de… întârziere

Bineînţeles că în toată această perioadă au apărut nemulţumiri, cele mai multe întemeiate, dacă se ţine cont de prelungirea perioadei de disconfort suportat de cei care locuiesc sau muncesc în zona centrului şi de toţi câmpulungenii dornici să revină la plimbare în Piaţa Primăriei. De la ridicarea zidurilor ca de buncăr, la noroiul de pe căile de trecere şi la zgomotul prelungit prin acte adiţionale, toate acestea au revoltat. Aşa a apărut întrebarea firească de ce primarul nu reziliază contractul. O putea face repede, acordând un preaviz de 30 de zile. Liviu Ţâroiu s-a opus acestei soluţii. „Dacă reziliez contractul, trebuie să reiau procedura şi acest lucru poate dura încă un an”, astfel şi-a motivat primarul atitudinea faţă de situaţia din Piaţa Primăriei. De când a reacţionat astfel a trecut aproape un an…
Practic, executantul se află acum în afara termenului de finalizare. O spune şi primarul Ţâroiu: „A avut un ultim termen finalul lunii octombrie. De atunci, la restul lucrărilor de executat, a intrat în penalizări”. Potrivit clauzelor contractuale, „în cazul în care executantul nu îşi îndeplineşte obligaţiile (…), achizitorul este îndreptăţit a percepe penalităţi de întârziere calculate la nivelul ratei dobânzii, plus 8 puncte procentuale din contravaloarea lucrărilor neexecutate”. Şi, din câte am aflat, penalităţile vor fi calculate la finalizarea lucrărilor, luând ca reper finalul lunii octombrie 2019. La această oră se estimează un nivel de peste 90% al realizării obiectivului de investiţii deja împins la un an şi jumătate.

Protagonistele

În toată această nebunie joacă două firme de familie (în curând trei!). Group Concif srl Stoeneşti şi Ratelen Construct srl Cetăţeni, cu Sorinel Răuţoiu, respectiv George Răuţoiu maeştri de ceremonii. Dacă în urmă cu un deceniu, chiar cu cinci-şase ani, Group Concif Stoeneşti nu conta pe piaţa construcţiilor, în ultima perioadă a ajuns să deţină o cotă de piaţă de aproape 10% în Argeş şi aproape 1% pe ţară. În acelaşi timp au crescut exponenţial cifra de afaceri şi profitul, ajungând la peste 30 de milioane de lei, respectiv 3,5 milioane de lei. De cealaltă parte, Ratelen Construct Cetăţeni are ceva vechime, a fost înfiinţată în 1994.
În ultimii trei ani, cele două firme au prins, împreună sau separat, peste 50 de contracte de achiziţii publice cu o valoare estimată la tot atâtea milioane de lei. Asta fără a mai pune la socoteală faptul că în 2019 a apărut o altă societate a familiei Răuţoiu care s-a aruncat la contracte de milioane de euro. De fapt, a fost reactivată Conteh Barengott srl Târgovişte, înfiinţată în 2001 sub altă denumire. Doar ce a luat undă verde de la Fisc, în luna martie a acestui an, că a şi prins lucrări. Şi nu orice lucrări, de s-au mirat până şi maramureşenii cum se face că o firmă fără activitate şi fără angajaţi (aşa figura anul trecut) a ajuns să se ocupe de stabilizarea dealului din satul Sârbi, deal pe care se află Centrul de Management Integrat al Deşeurilor Maramureş. Lucrarea a fost oferită de Consiliul Judeţean la o valoare de executat de 12 milioane de lei fără TVA. Şi mai-mai să ia 5 milioane de lei şi de la Rucăr, pentru modernizarea unor străzi, dacă nu câştiga licitaţia o firmă din Braşov.

Bulevardul Pardon, o altă „victimă” a firmelor lui Răuţoiu

Şi asta nu e tot cu ciudata denumire Conteh Barengott! De la reactivarea din martie şi până acum a mai prins lucrări la Lereşti şi Stoeneşti şi a mai licitat prin Argeş şi în judeţele învecinate. Plus lucrarea la obiectivul „Reabilitare strada Negru Vodă şi strada Republicii de la intersecţia cu strada Poenaru Bordea până la intersecţia cu strada Petre Zamfirescu”, adică la Bulevardul Pardon din Câmpulung. Într-un articol anterior am precizat faptul că atribuirea lucrării în valoare de aproape şase milioane de lei a fost una susceptibilă de interpretări. Oricum, ofertele în acest caz s-au depus până în ianuarie 2019, selecţia în februarie şi atribuirea în aprilie. Reactivarea a fost în martie…
În mod evident, cum fronturile de lucru sunt deschise în toată ţara, Conteh şi celelalte două firme nu au făcut pasul din Piaţa Primăriei către Bulevard, în ciuda aşteptării câmpulungenilor şi a neputinţei primarului. Ţâroiu spune că trebuia să înceapă lucrările din septembrie, dar a intervenit o modificare de proiect, legată de anumite materiale care trebuie utilizate. „Apoi, în urma unor discuţii cu cei de la Asociaţia Salvaţi Câmpulungul şi Muscelul, am convenit asupra altor modificări. Va începe în această iarnă, trebuie să înceapă…”, susţine edilul Câmpulungului.

Iar când apare şi ghinionul…

… chiar că nu mai miră pe nimeni modul cum funcţionează relaţia Ţâroiu – Răuţoiu! Şi asta fiindcă trebuia să intre în scenă şi proiectanţii.
Pe raza Câmpulungului, pe DN 73 este un semafor în zona Apa Sărată. Nu, nu lucrează acolo întârziaţii de la Azvi SA şi Straco Grup SRL, ci trebuia să îşi folosească utilajele firmele Group Concif srl şi Ratelen Construct srl, acestea câştigând lucrarea de reabilitare a unui pod. Licitată în 2017, lucrarea trebuia să dureze şase luni, însă am ajuns la final de 2019 şi nu sunt şanse ca acest an să fie cel al recepţiei. S-a început prin vară, valoarea proiectului derulat prin PNDL 2 fiind de circa un milion de lei, şi s-a stopat prin toamnă, constructorul găsind la locul lucrărilor un zid de piatră cu ciment înalt de vreo patru metri şi neprevăzut în proiect. După descoperire, cele două firme au fugit la alte lucrări, iar, între timp, două maşini s-au aruncat în groapa făcută acolo. Acum se circulă cu ordine asigurată de semafoare. Primarul de la Câmpulung speră ca nevinovaţii, de data aceasta, să revină la locul faptei şi să reia execuţia lucrărilor… Dacă nu, susţine el, în acest caz va rezilia contractul. „Îmi va fi greu, pentru că e un proiect finanţat din PNDL 2 şi va trebui să fac o nouă licitaţie în cadrul aceleiaşi valori”, spune Ţâroiu.
Cătălin Ion Butoiu

Articol scris de Jurnalul de Arges

Distribuie!

0 Comentarii