Web Analytics

Directoarea de la Mediu şi alţi patru angajaţi riscă dosare penale în cazul incendiului de pe Platforma Aro

de | 14.08.2014 11:29 | Dezvăluiri

# Ancheta în Scandalul Cianurilor mai face un pas # Corpul de Control al Ministerului Mediului a sesizat Parchetul de pe lângă Înalta Curte de Casație și Justiție # Corpul de Control a făcut verificări la sânge după ce Prefectura Argeș a reclamat că cele două autorizații de mediu date firmei Global Eco Center în 2010 și 2012 sunt ilegale.

La jumătatea lunii iulie a.c, Corpul de Control al Ministerului Mediului a finalizat cu concluzii foarte dure un raport care a vizat atât Agenția pentru Protecția Mediului Argeș, cât și activitatea SC Global Eco Center. Mai mult, oficialii de la minister au trimis o solicitare la Parchetul de pe lângă Înalta Curte de Casație și Justiție, prin care cer „efectuarea cercetărilor pentru posibile fapte de abuz în serviciu și/sau neglijență în serviciu, săvârșite de semnatarii autorizațiilor de mediu, în procedurile de eliberare ale acestor acte de reglementare”. Cei cinci de la APM Argeș care riscă să se aleagă cu dosare penale sunt actuala directoare Mariana Ionescu, fostul director Emil Băjenaru, șefa Biroului AAALO – Cristina Diaconescu, șefa serviciului reglementări – Cristiana Surdu și Marin Saru – inspectorul de obiectiv. Trebuie spus că semnăturile Marianei Ionescu (foto) și ale lui Marin Saru apar atât pe autorizația de mediu dată în 2010, cât și pe autorizația de mediu revizuită în 2012.

„Agenția Locală pentru Protecția Mediului Pitești și-a depășit competențele”

Trebuie spus din capul locului că verificările „la sânge” făcute de către Corpul de Control al Ministerului Mediului au fost făcute după ce Prefectura Argeș a sesizat că respectivele autorizații de mediu date firmei Global Eco Center sunt ilegale.
Iată în continuare cele mai importante acuze aduse de raportul Corpului de Control al Ministerului Mediului:
1. Faptul că la depozitul din Câmpulung al Global Eco Center erau prelucrate zilnic peste 10 tone de deșeuri presupunea acordarea unei autorizații integrate de mediu de către Agenția Regională de Protecția Mediului Argeș, și nu a unei autorizații simple. „Agenția Locală pentru Protecția Mediului Pitești și-a depășit atribuțiile”, se spune în raport.
2. În 2010 a fost acordată autorizația de mediu pentru Global Eco Center, deși aceasta din urmă nu încheiase încă un contract de închiriere cu proprietarul spațiului de la Câmpulung, în speță Landmark.
3. La autorizația de mediu revizuită din 2012 ar fi trebuit făcut și un acord de mediu.

De ce nu s-a menționat existența unor blocuri de locuințe lângă depozit?

Neregulile evidențiate de către cei de la Ministerul Mediului se adaugă unor alte acuze justificate, făcute în ultimele luni și de către alte instituții din județ. O problemă gravă, și de care APM Argeș nu a ținut cont, atunci când a emis autorizația pentru Global Eco Center, a fost depistată cu ocazia anchetei desfășurate de către Biroul Teritorial Pitești al Avocatului Poporului: „În cererea nr. 1900/18.03.2010 și în descrierea amplasamentului (spațiu de depozitare temporară) pentru care s-a solicitat autorizația de mediu nu se menționează existența, în imediata vecinătate, a unor blocuri de locuințe. Precizarea este obligatorie și este reglementată prin Ordinul Ministrului Sănătății nr. 536/1997. De asemenea, art. 20 din Legea nr. 211/2011 privind regimul deșeurilor, stabilește că gestionarea deșeurilor trebuie să se realizeze fără a pune în pericol sănătatea umană și fără a dăuna mediului.”
Problemele au fost sesizate în primăvara acestui an și de către Adriana Croitoru, fosta directoare adjunctă de la Mediu, într-un interviu incendiar acordat Jurnalului de Argeș. Curajul de a spune lucrurilor pe nume a costat-o în cele din urmă înlocuirea din funcție pe Adriana Croitoru. Iată ce ne spunea aceasta la vremea respectivă:
„S-a greșit de la început. Este clar asta, și îmi asum cu fermitate ce spun. În momentul în care inspectorul de obiectiv a mers pe teren, hala de acolo avea o destinație – secție de galvanizare. Prin contractul dintre Landmark și Global s-a schimbat destinația halei. Și atunci obligația Agenției de Mediu era ca acolo să se facă un acord de mediu pentru schimbarea destinației. Nu puteai să îl autorizezi altfel. Au fost greșeli în lanț. Nu s-a cerut nici bilanțul de mediu. Nimeni pe lumea asta nu autorizează fără bilanțul de mediu. Nu e normal, mai ales că acolo venise o firmă să ecologizeze șlamuri galvanice cu conținut de cianură. Trebuia să se țină cont de istoricul acestei hale și să se evalueze acolo tot ce există ca și deșeuri. Numai atunci, când agentul economic termina de ecologizat, puteai să îi dai autorizație să aducă și alte deșeuri. La 50 de metri de depozit erau locuințe. Și nimeni pe lumea asta nu putea să autorizeze fără un studiu de impact. Sunt lucruri foarte grave. Inspectorul de obiectiv era obligat să precizeze în descrierea amplasamentului că, la doar 50 de metri, erau locuințe. Autorizația de mediu nu a fost dată superficial. Superficial e un cuvânt dulce. Nu știu să vă spun cuvântul potrivit. Poate fi „inconștiență”. Ce s-a întâmplat frizează anormalul. Sunt dovezi clare pe lege legat despre ce s-a petrecut acolo.”

Mariana Ionescu: „Vor plăti cei vinovaţi, inclusiv penal. Am probe, am martori”

Am stat de vorbă și cu actuala directoare, Mariana Ionescu, pentru a comenta acuzațiile ce i se aduc în raportul Corpului de Control al Ministerului Mediului: „Nu am nicio cunoștință legată de acest raport și cu atât mai puțin despre colegii mei la care se face referire. Legat de faptul că trebuia să se dea autorizație integrată de mediu, vreau să vă spun că și sediul central din Iași al Global Eco Center are același tip de autorizație de mediu, ca și cea pe care am dat-o pentru punctul de lucru de la Câmpulung. Cei de la Global aveau contract de închiriere cu Landmark înainte de a le da noi autorizația. Cât privește acel acord de mediu, care, chipurile, ar fi trebuit dat la autorizația de mediu revizuită din 2012, el era necesar doar dacă s-ar fi făcut un gard sau un zid acolo. Aș vrea să vă spun și că colegii mei au făcut sesizare la Parchet ca să se vadă ce e cu acest incendiu de la Global Eco Center. Toate aceste acuzații împotriva mea sunt niște povești, iar cei care le-au făcut vor trebui să răspundă, inclusiv penal. Eu am încredere în justiție, am câștigat toate procesele până acum. Am încrederea că toți cei care trebuie să plătească vor plăti. Se știu prea bine vinovații. Am probe, am martori în acest sens.”

Fosta directoare Adriana Croitoru a fost cercetată disciplinar, după ce a făcut dezvăluiri legate de neregulile de la Câmpulung: „Voi face plângere la Parchet pentru abuz în serviciu”

Am luat acum legătura cu Adriana Croitoru pentru a sta de vorbă vizavi de concluziile raportului Corpului de Control, dar și pentru a comenta abuzurile la care a fost supusă după ce a sesizat neregulile de la Global Eco Center: „Nu sunt în posesia acestui raport, dar, dacă cele precizate de dumneavoastră se confirmă, ele dovedesc că am avut dreptate în totalitate. Nu a fost normal ce mi s-a întâmplat. Am fost cercetată disciplinar pentru că mi-am însușit concluziile foarte pertinente din raportul Avocatului Poporului. Îi voi acționa în instanță pe cei care m-au cercetat disciplinar.  În afara de asta, voi face plângere la Parchet pentru abuz în serviciu împotriva celor care m-au cercetat disciplinar, după ce am sesizat neregulile de la Global Eco Center. Când voi avea și acel raport în întregime, vă voi putea spune mult mai multe. Acum pot să vorbesc, în sfârșit!”
Denis Grigorescu

Articol scris de Jurnalul de Arges

Distribuie!

0 Comentarii