„Dintre politicieni, Tudor Pendiuc şi Gheorghe Davidescu sunt cel mai uşor de desenat”

de | 21.07.2011 16:45 | Actualitate

# Caricaturistul Jurnalului, Bogdan Pintilie, la a treia expoziţie
# La a câta expoziţie de autor eşti?
– Aceasta ar fi a treia,  deşi am expus şi în cadrul altor evenimente, cum ar fi dineurile organizate de AOA. Prin această expoziţie, am intenţionat să actualizez puţin caricaturile din zona aceasta a spaţiului politic. Am abordat sportul, segmentul oamenilor de afaceri iar acum am dorit să revin puţin şi să actualizez lucrările mele care vizează personalităţile politice care sunt în Argeş. Mă refer la parlamentarii care nu mai fuseseră actualizaţi din 2004, pentru că atunci am făcut ultima expoziţie de acest gen, şefii de deconcentrate şi, în plus, avem şi elemente de noutate, mă refer la câteva persoane din justiţie şi anume procurori, avocaţi… De asemenea, la această expoziţie vor fi caricaturi ale unor oameni din Consiliul Judeţean, câţiva primari de localităţi, cum ar fi Cotmeana sau Albota sau directori de bănci.

„Cine va veni la expoziţie, îi voi dărui caricatura!”

# Ai vorbit cu fiecare personalitate pe care ai desenat-o în caricaturile tale?
– De această parte organizatorică, pentru că aşa am dorit şi eu, s-a ocupat mai mult Centrul Cultural Piteşti, cei care, de fapt, mi-au şi propus să realizez o astfel de expoziţie. Eu deja o aveam gândită pentru că mi-am dorit, aşa cum spuneam, să actualizez puţin lucrările mele, iar oferta Centrului Cultural s-a potrivit ca o mănuşă.
# Cum se numeşte expoziţia?
– I-am dat numele: „Personalităţi argeşene în mileniul III”. De ce mileniul III? Pentru că suntem în mileniul III.
# Ce număr de lucrări sunt expuse?
– 70 de lucrări, care vor fi expuse timp de două săptămâni.
# Care ar fi obiectivul pe care doreşti să-l atingi odată cu această expoziţie?
– Eu îmi doresc foarte mult ca o mare parte dintre cei desenaţi, nu imortalizaţi, să şi vină la expoziţie. Bineînţeles că poate să vină oricine, dar bucuria mea ar fi dacă cei desenaţi ar şi veni la eveniment. Vernisajul va fi deschis două săptămâni, până pe 29 iulie, la Casa Cărţii, la parter, în sala mare, acolo unde, în ultimii ani, s-a ţinut Simfonia lalelelor. După aceea, eventual, cine va veni şi cine le va dori, bineînţeles dintre cei desenaţi, eu le voi dărui la fiecare.

„Răzvan Lucescu şi Gigi Becali nu au fost foarte încântaţi de caricaturile care-i vizau ”

# Dintre politicieni, care crezi că ar fi cel mai uşor de caricaturizat din punct de vedere al trăsăturilor?
– Nu ştiu dacă trăsăturile respectivelor persoane sunt mai simple, dar cel puţin mie mi se pare uşor de făcut Tudor Pendiuc, Gheorghe Davidescu şi chiar şi Constantin Nicolescu. Faptul că îi fac foarte des şi la ziar, mi se par uşor de făcut. De asemenea, chiar dacă nu îl fac foarte des, cred că uşor de făcut este şi Radu Nistor  (avocat şi consilier local PDL, n.red). Pe de altă parte, greu de făcut mi se par cei pe care nu i-am făcut deloc. Dar trebuie să recunosc că mi se întâmplă ca unele persoane să nu-mi iasă absolut deloc, chiar dacă le-am tot încercat.
# Au existat printre politicieni şi unii care să nu aibă simţul umorului şi să te certe pentru caricatura făcută? Sau să încerce să te convingă într-un fel sau altul, inclusiv pecuniar, să nu îi mai faci caricatura?
– În general nu au existat astfel de persoane, dar au fost într-adevăr şi unii care s-au arătat mai deranjaţi de caricatura respectivă decât alţii.
# Câteva nume de persoane care au fost deranjate?
– Nu a fost foarte încântat de caricatura pe care i-am făcut-o Răzvan Lucescu, de exemplu. Nu s-a pus problema să zică ceva, dar s-a văzut pe faţa sa că nu a fost foarte încântat. Era acum câţiva ani, pe vremea când era tot antrenor al Rapidului. A ezitat, iniţial nici nu a vrut să o primească… Dar, de exemplu, nici Gigi Becali nu a fost încântat, a primit-o, dar nu a zis nimic… Alţii, le-au acceptat şi atât.

„Dintre politicieni, ştiu că s-a supărat Ion Cârstoiu”

# Din judeţul nostru nu a existat nicio persoană care a fost deranjată de caricatura făcută de tine?
– Ba da. A fost acea caricatură cu Ion Cârstoiu, pe care eu am făcut-o la Jurnalul. Era celebra chestie când, prin 2004, nu prea primise el nişte voturi extraordinare în Argeş şi am făcut o caricatură cu Băsescu când îi bagă în fund un ardei iute lui Ion Cârstoiu. Sincer, îmi aduc aminte că mi s-a spus că a telefonat chiar la ziar să întrebe cine a făcut-o, de ce a făcut-o şi era foarte supărat. Nu m-am întâlnit cu Ion Cârstoiu, nu am vorbit vreodată, nu m-a sunat, nu am discutat niciodată despre asta.
# Femeile cum au primit caricaturile?
– Sunt destul de receptive, le plac mai mult desenele şi poate au simţul artistic mai dezvoltat. Cu diverse ocazii, unele doamne chiar mi-au cerut, în momentul în care nu se regăseau în diferite expoziţii, să le fac şi lor caricaturi, şi le-am făcut. Dacă sunt uşor de făcut? Depinde şi de trăsături, unele poate mă ajută, altele nu. Eu mai folosesc şi fotografie pentru că nu cunosc pe toată lumea, iar dacă fotografia nu mă avantajează, poate uneori să fie chiar mai dificil de făcut.
# Când ai realizat prima caricatură şi ce era?
– Prima caricatură am făcut-o undeva prin clasa a VIII-a. Iniţial am vrut să fac un portret al unui personaj istoric, dar nu mi-a ieşit grozav, era chiar uşor caricaturizat. Aşa că am prins ideea şi m-am întrebat dacă nu ar fi posibil să continui pe această direcţie, ceea ce am şi făcut şi a prins foarte bine şi publicului.
# Care a fost cel mai frumos compliment primit în urma unei caricaturi?
– Nu pot să spun că am primit un compliment deosebit, ci mai degrabă le vezi încântarea pe faţă în momentul când îţi transmit faptul că le-a plăcut. (Marius Ionel)

Articol scris de Jurnalul de Arges

Distribuie!

0 Comentarii