Web Analytics

“Din zestrea Maramureșului“, o nouă expoziție la Muzeul Golești

de | 12.05.2022 10:59 | Actualitate, Cultură

Începând de astăzi, poate fi vizitată, la secția de Etnografie a Muzeului Golești, expoziția “Din zestrea Maramureșului“.Expoziția, care poate fi văzută și la Muzeul Țăranului Român și care a fost prezentă și la Muzeul Olteniei, a fost organizată de Muzeul Județean de Etnografie și Artă Populară Maramureș și Muzeul Golești.

La evenimentul de deschidere au fost prezenți și vicepreședintele Consiliului Județean Argeș, Adrian Dumitru Bughiu, directorul Direcției Cultură, Turism şi Tineret din cadrul CJ Argeș, Roxana Stoenescu, managerul Centrul Județean de Cultură şi Arte Argeș, Elena Iagăr, dar și de partenerii din Maramureș: managerul Muzeului Județean de Etnografie și Artă Populară Maramureș, Monica Mare și artiști populari din zonă. De altfel, delegația din Maramureș a fost prezentă și duminică la Parada Portului Tradițional de la Mioveni.“Eu aș vrea să subliniez rolul de ambasador al Maramureșului al acestei expoziții itinerante, care a fost la Muzeul Țăranului Român, dar și la Muzeul Olteniei. Nu pot să nu remarc frumusețea pieselor de Maramureș. Cât de elegant este costumul femeiesc. Avem și un interior țărănesc din Maramureș. Vă invit cu această ocazie să revedeți și gospodăria din Maramureș din cadrul muzeului nostru“ – afirmă Iustin Dejanu, managerul Muzeului Golești.

Citește și: Holcim lansează proiectul educațional pentru dezvoltarea competențelor de leadership pentru liceeni

“Avem în mijlocul nostru o zestre cât se poate de importantă. Maramureșul a fost și va rămâne chiar un brand de țară, atât prin aspectele care țin de tradiții, gastronomie, cât și prin port. Este inspirată perioada în care se organizează această activitate, ținând cont că în weekend, la Mioveni, s-a desfășurat o paradă, aș spune eu una de reper la nivel național, de port tradițional. Țin să vă urez bun venit în Argeș și cred că ospitalitatea argeșeană vă va face să vă simțiți ca acasă“ – a afirmat Adrian Dumitru Bughiu, vicepreședinte al Consiliului Județean Argeș.

“Mă bucur să fim prezenți și vă felicităm pentru ceea ce aveți aici, inclusiv prin faptul că păstrați un crâmpei din Maramureș prin această gospodărie. Știu ce înseamnă să întreții astfel de obiecte, știu că aici sunt peste 200, noi suntem un muzeu ceva mai mic, cu aproximativ 100 de obiecte de arhitectură tradițională, dar avem și clădirea pavilionară. Ne străduim să fim păstrători ai tezaurului maramureșean pe care l-am moștenit. Vreau să felicit Consiliul Județean Argeș pentru sprijinul pe care vi-l acordă. Patrimoniul, fără investiții, nu are cum să fie păstrat și valorificat. Am văzut investițiile Consiliului Județean în laborator, în modul cum arată muzeul, partea de muzeu în aer liber, construcțiile sunt bine îngrijite, aceste lucruri sunt posibile doar cu sprijinul Consiliului Județean“ – Monica Mare, manager Muzeul Județean de Etnografie și Artă Populară Maramureș.

Citește și: Argeș: Campanie de testare și depistare a tuberculozei la bovine. Ce spune directorul Sorin Sorescu

“Am gândit această expoziție ca un periplu în universul țăranului maramureșean prin care vizitatorii să vadă cam ce făcea țăranca în satele noastre din Maramureș și să îi inspire pe oameni să vină să ne viziteze. Este foarte important să valorificăm și creațiile artiștilor populari, pentru că încă îi mai avem.Acesta este universul țăranului român, în acest caz al țăranului din Maramureș, mereu aplecat asupra timpului pe care îl trăiește, pentru că etnografia nu înseamnă încremenire în timp, ci evoluție, păstrând însă esența simbolurilor, a trăirilor, a mitologiei și esența lucrurilor“ – a declarat Anamaria Nagy, curatorul expoziției.

Expoziția își primește vizitatorii până în luna august a.c..

Articol scris de Antoniu Neguț

Distribuie!

0 Comentarii