Web Analytics

Din 2023 va fi majorat ajutorul de deces

de | 11.12.2022 18:44 | Actualitate, Home

Ajutorul de deces pentru românii asiguraţi sau pensionari creşte din anul 2023, după cum se arată în proiectul de lege al bugetului asigurărilor de stat pentru anul viitor, adoptat de Guvern. Mai exact, ajutorul de deces se majorează cu 694 de lei, astfel că, după creştere, el va ajunge la valoarea de 6.789 lei. De asemenea, şi cuantumul indemnizaţiei pentru rudele celor decedaţi va fi majorat la 3.395 lei.

Citește și: Universitatea Craiova renunță la Raiffeisen Bank, OMV-Petrom și la cantonamentele în Austria


În prezent, ajutorul de deces este 6.095 de lei. Conform Legii 263/2010, ajutorul se acordă în cazul decesului asiguratului sau al pensionarului, iar de el beneficiază o singură persoană care face dovada că a suportat cheltuielile ocazionate de deces și care poate fi, după caz, soțul supraviețuitor, copilul, părintele, tutorele, curatorul sau, în lipsa acestora, oricare persoană care face această dovadă.

Citește și: Dosar penal pentru un bărbat din Pitești care a evadat din arestul la domiciliu


Ajutorul de deces se acordă, de principiu, în baza unei cereri și a certificatului de deces. Asta înseamnă că banii trebuie ceruți, deoarece ei nu vin automat, iar ajutorul se va achita în termen de trei zile lucrătoare de la depunerea solicitării. Pentru ca modificările menţionate mai sus să intre în vigoare, proiectul legii bugetului asigurărilor sociale de stat pe anul 2023 trebuie să fie votat de Parlament, promulgat de şeful statului şi apoi publicat în Monitorul oficial.

Articol scris de Simion Cristina

Distribuie!

0 Comentarii

Înaintează un Comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *