Prin hotărârea din 16 septembrie 2021, Curtea de Apel Brașov a menținut condamnarea unei persoane care, la data săvârșirii faptelor, avea calitatea de șef al unui post de poliție din cadrul Inspectoratului de poliție al Județului Covasna, la pedeapsa principală de 3 ani închisoare cu suspendarea executării pedepsei sub supraveghere, pentru săvârșirea infracțiunii de şantaj.
Citește și: Un profesor din Piteşti reclamă că este taxat la canalizare pentru apa folosită la udarea grădinii
Condamnarea fusese pronunțată, în primă instanță, de Judecătoria Întorsura Buzăului, la data de 2 februarie 2021.
Totodată, Curtea de Apel Brașov a aplicat inculpatului și pedeapsa complementară a interzicerii exercitării dreptului de a ocupa funcţia de care s-a folosit pentru săvârşirea infracţiunii, pe o durată de 2 ani de la rămânerea definitivă a hotărârii de condamnare.
Hotărârea Curții de Apel Brașov este definitivă.
În fapt, în luna iulie 2017, a avut loc un eveniment rutier, fără victime, în care au fost implicați conducătorii a două autovehicule, respectiv un tractor agricol pentru care legea nu solicita înmatriculare și un autoturism. Întrucât pentru tractorul neînmatriculat nu se deținea nici RCA, autorul accidentului a convenit cu partea păgubită să încheie o înţelegere amiabilă și să nu se mai prezinte la poliție. Despre această decizie l-a informat și pe șeful postului de poliție competent teritorial.
A doua zi după producerea accidentului însă, persoana păgubită l-a rugat pe șeful postului de poliție să o ajute să-şi recupereze paguba, respectiv contravaloarea reparațiilor autoturismului. În acest sens, polițistul, deși știa că tractorul agricol nu trebuia înmatriculat, a întocmit un dosar penal sub aspectul săvârşirii infracţiunii de punere în circulaţie sau conducerea unui autovehicul neînmatriculat, dispunând efectuarea de cercetări și începerea urmăririi penale.
Astfel, uzând de funcţia şi poziţia sa, inculpatul a administrat probe şi i-a suspendat conducătorului auto al tractorului agricol permisul de conducere pentru neprezentarea la unitatea de poliţie după producerea accidentului soldat cu pagube materiale, deşi fusese anunţat despre acest lucru, insistând ca acesta să îl despăgubească pe celălalt participant cu suma pe care o cerea.
Pentru a-l convinge să dea suma de bani cerută, respectiv 3.500 de euro, polițistul l-a asigurat pe autorul accidentului de faptul că, imediat după ce părțile implicate în accident se vor împăca, va finaliza dosarul penal cu propunere de clasare şi îi va restitui permisul de conducere, în caz contrar existând posibilitatea de a fi trimis în judecată, unde i se vor cere daune morale, iar permisul de conducere va rămâne suspendat pe durata procesului, care poate dura chiar şi un an.
În luna august 2017, agentul de poliție s-a întâlnit cu autorul accidentului și, după ce s-a asigurat că partea vătămată este de acord cu suma de 2.000 euro, a solicitat să-i lase lui banii pentru a-i remite păgubitului, iar a doua zi a finalizat cercetările în dosar și a întocmit propunerea de clasare a cauzei.
Astfel, inculpatul a condiţionat finalizarea dosarului penal cu propunerea de clasare a cauzei şi restituirea permisului de conducere şi a întocmit, cu bună ştiinţă, un dosar penal pentru o infracţiune neprevăzută de legea penală, la rugămintea păgubitului, pentru ca acesta să primească în final, în mod injust, suma de 2.000 euro de la autorul accidentului.
Citește și: Cercetată de DIICOT, Beatrice Rancea a fost angajată la Teatrul Davila
Dosarul a fost constituit ca urmare a unui denunț depus la Direcția Generală Anticorupție – Serviciul Județean Anticorupție Covasna, în cauză polițiștii anticorupție ai D.G.A. – S.J.A. Covasna fiind delegaţi de procurorul de caz din cadrul Parchetului de pe lângă Tribunalul Covasna să desfășoare activităţi de procedură penală.
0 Comentarii