# Un raport al autorităţilor sanitare vorbeşte de toalete neigienizate, cu instalaţii defecte şi camere cu tâmplărie şi paturi deteriorate
Căminele liceelor în care sunt cazaţi anual elevii participanţi la olimpiadele naţionale pe care judeţul nostru le găzduieşte sunt pline de probleme sau cel puţin aşa reiese dintr-un raport de control al Direcţiei de Sănătate Publică Argeş, datând din luna martie. Raportul amintit vorbeşte despre grupuri sanitare neigienizate cu instalaţii defecte, infiltraţii ale apei în spaţiile de cazare, tâmplărie, mobilier şi paturi deteriorate. Potrivit autorităţilor sanitare, doar căminul Liceului Tehnologic „Dacia” are condiţii decente de cazare, aici nefiind descoperite deficienţe majore.
Olimpicii la engleză urmau să fie cazaţi la Colegiul „Dima”, unde autorităţile sanitare au închis un etaj întreg
În perioada februarie-martie, inspectorii DSP Argeş au realizat ample acţiuni de control în 98 de unităţi de învăţământ de pe raza judeţului, precum şi în căminele liceelor din Piteşti, cu atât mai mult cu cât în luna aprilie, Argeşul urma să găzduiască Olimpiada Naţională de Limba Engleză. Potrivit reprezentanţilor Direcţiei de Sănătate Publică, în Piteşti o mare parte din cămine au fost desfiinţate, iar la ora actuală mai funcţionează doar trei internate, la liceele „Dacia”, „Astra” şi „Dimitrie Dima”.
Primul verificat a fost căminul de la Colegiul „Dimitrie Dima”, acolo unde Primăria Piteşti şi Inspectoratul Şcolar Argeş intenţionau să cazeze olimpicii la engleză. În urma verificărilor făcute la acest liceu, au fost descoperite grave deficienţe, cum ar fi finisaje degradate la grupurile sanitare, instalaţii sanitare defecte, tâmplărie, saltele şi paturi deteriorate în cămin. Nici cantina nu era lipsită de probleme, finisajele interioare, utilajele şi mobilierul fiind deteriorate. În aceste condiţii, autorităţile sanitare au luat decizia de a închide întreg etajul doi al internatului şi de a sancţiona instituţia de învăţământ cu o amendă de 1.000 lei.
Imediat după închiderea etajului doi al căminului de la Colegiul „Dima”, a fost notificată Primăria Piteşti. „Am atras atenţia primăriei, în scris, asupra acestor neconformităţi găsite la liceul «Dima», unde era mult mai rău ca la «Astra». Primăria, atunci, a reorientat cazarea olimpicilor către căminul Liceului Astra”, spune dr. Aura Copciag, şefa Direcţiei de Control din cadrul DSP Argeş. Termenul acordat Colegiului „Dima” pentru remedierea deficienţelor a fost fixat iniţial pe data de 2 mai a.c. „Ne-au trimis o adresă şi ne-au spus că nu pot finaliza totul până în 2 mai, cum aveau termen şi ne-au cerut să le prelungim termenul până la 1 septembrie. Au zis că bugetul vine în aprilie, că nu pot să se apuce în mai-iunie, când copiii sunt la şcoală şi că vor face recondiţionările în iulie, august, adică până la 1 septembrie. Au adus şi un angajament de finanţare de la Primăria Piteşti, că îi ajută cu bani ca să remedieze aceste probleme”, ne-a mai declarat dr. Copciag.
Pentru neregulile din cămin, Liceul „Astra” a primit doar avertisment
În ceea ce priveşte Liceul Tehnologic „Astra”, locaţia aleasă în final pentru găzduirea olimpicilor, inspectorii sanitari au descoperit în timpul controlului infiltraţii ale apei de ploaie în corpul central şi în amfiteatrul instituţiei. La grupurile sanitare din cantină, tâmplăria era deteriorată. În internat grupurile sanitare necesitau igienizare, iar o parte a mobilierului prezenta un grad avansat de uzură. Pentru toate aceste deficienţe, conducerea unităţii a fost sancţionată cu avertisment şi s-a acordat termen de recondiţionare până la data de 2 mai a.c. Dată la care inspectorii sanitari au mers din nou pentru a verifica unitatea de învăţământ. Poate şi pe fondul scandalului generat de condiţiile mizere în care au fost cazaţi olimpicii la engleză din Vaslui, care au răbufnit în presă catalogând căminul de la „Astra” drept un loc deplorabil, cu „miros de mucegai amestecat cu miros de clor”, „paturi ce amintesc de scena închisorii unui film” şi un „frig de nedescris”, cu băi ce au toalete turceşti, uşi fără mânere şi „furtun ce lucrează sub acoperire ca duş”.
Potrivit reprezentanţilor DSP Argeş, la momentul acţiunii de recontrol (la aproape o săptămână de la incidentul legat de cazarea olimpicilor vasluieni) se remediaseră o parte din deficienţe. Nu mai erau infiltraţii la nivelul spaţiilor de cazare, iar o parte din mobilierul deteriorat fusese înlocuit. „Ceea ce s-a scris nu a fost chiar aşa, au fost exagerări. Din tot ce s-a spus, singurul lucru real a fost acela că exista o mochetă ruptă într-una din camere. În rest, înlocuiseră jumătate din dulapuri şi mai erau doar câteva metalice, care erau vopsite. Tâmplăria fusese recondiţionată. Erau saltele bune peste tot, lenjerie suficientă. A fost încercat fiecare duş. Chiar nu era miros de mucegai şi nu avea de unde să fie pentru că nu mai erau infiltraţii”, mai spune dr. Aura Copciag.
Mihaela Crişan, adjunct ISJ Argeş: „Colegiul «Dima» a demarat lucrările imediat după controlul DSP”
„Ştiu că s-a făcut un control la «Dima» şi că activitatea pe un etaj a fost suspendată, iar pe un alt etaj s-au făcut recomandări pentru îmbunătăţirea anumitor aspecte. Ştiu că şcoala a demarat lucrările imediat după verificările DSP-ului şi că prin colaborare cu primăria care poate aloca fonduri de la buget şi prin resurse proprii vor face în aşa fel încât până la începerea noului an şcolar totul să fie în stare perfectă. O parte dintre lucrările pe care le-au început sunt deja într-un stadiu avansat. Am purtat un dialog cu dna director de la Liceul Dima, care a spus că s-au făcut deja toate lucrările care au fost impuse de factorii responsabili şi că urmează să fie dat în folosinţă şi etajul închis. Este chiar o prioritate având în vedere că sunt foarte puţine spaţii de cazare şi că toate cele trei unităţi sunt licee tehnologice care au o cifră de şcolarizare destul de însemnată şi la învăţământul profesional, unde marea majoritate a elevilor provin din mediul rural şi au burse de la buget, aceştia locuiesc aproape toţi în internatele noastre, aşa încât este obligatoriu să le putem oferi cele mai bune condiţii. La ora actuală în Piteşti există trei licee unde se poate face cazarea elevilor şi avem şi cantine: Liceul Tehnologic Dacia, Liceul Tehnologic Astra şi Colegiul «Dima». De câţiva ani de zile s-a închis şi cantina de la Liceul «Ion Barbu» şi nu mai există cămine la niciun alt liceu. Este închis şi căminul de la «Costin Neniţescu». Practic, mai sunt aceste trei spaţii”, spune inspectorul şcolar general adjunct Mihaela Crişan.
0 Comentarii