Web Analytics

Spectacol la Câmpulung! / Ca să nu mai primească reproşuri, Ţâroiu şi Alexe s-au luat de mână şi au inaugurat PCR-ul înainte de a-l omologa

de | 18.06.2020 13:34 | Dezvăluiri

”Sută la sută miercuri e funcțional aparatul de testare PCR”. Detalii: miercuri însemna 10 iunie 2020, afirmația îi aparține managerului Spitalului Municipal Câmpulung, Nicolae Alexe, și a fost făcută pe 5 iunie. ”Ne mai trebuie aviz de la DSP, dar l-am solicitat deja”. Detalii: spusele îi aparțin aceluiași manager, dar au fost rostite pe 11 iunie. Adică după 10… Așa că a fost motiv să (re)iasă la rampă prefectul Emanuel Soare și să dea bobârnace. ”Medicul Aron, fostul manager interimar, era pregătit să dea în funcțiune aparatul PCR chiar a doua zi după ce a fost înlocuit de primarul Țâroiu”. Detalii: Aron a plecat de la Spital pe 25 mai, deci 26 mai ar fi fost ziua cea mare.
De atunci au trecut săptămâni, au apărut și suspiciuni privitoare la dublarea listei de achiziții necesare punerii în funcțiune a liniei de testare Real Time PCR și la prețurile de achiziție, iar cum și opinia publică a reacționat defavorabil la promisiuni ca de politician; luni s-a dat alarma, așa că, în unele cazuri cu doar câteva minute înainte, presa musceleană a fost solicitată să asiste la inaugurarea aparaturii.
PCR-ul de la Câmpulung, achiziționat cu sprijinul Holcim România și instalat cu ajutorul unor sponsori și al Asociației ”Salvați Câmpulungul și Muscelul”, este funcțional, însă mai are de așteptat până să ofere și rezultate. Asta deoarece amfitrionii evenimentului inaugural, primarul Țâroiu și managerul Alexe, au declarat că săptămâna trecută au solicitat celor de la Direcția de Sănătate Publică Argeș avizul de funcționare pentru linia de testare. Adică nici nu se punea problema ca aceasta să fie operabilă legal la datele anunțate anterior. La inaugurarea care nici de această dată nu i-a oferit primarul ocazia de a tăia panglica nu au fost prezenți reprezentanți ai sponsorului, nici consilieri locali, cu excepția celor din Consiliul de Administrație, și nici fostul manager interimar Andrei Aron, deși, au susținut maeștrii ceremoniei, fuseseră invitați. Doar că atitudinea de iritare a celor doi la solicitarea de a detalia acest aspect indica o altă variantă. Oricum, aparatul poate fi activat oricând, s-au efectuat și probe, urmând să fie deservit de un chimist și de un medic. Poate opera 90 de teste pe zi și nu doar pentru depistarea Covid-19, ci și a altor viruși. Potrivit medicului servant, rezultatele testelor vor depinde, printre altele, și de modalitatea de prelevare a exudatului nazal și faringian, de stadiul infectării și de atenția cu care probele vor fi aduse la linia de testare. Iar deocamdată Spitalul Câmpulung nu dispune de o autospecială cu care să transporte probele.

Spital Covid gata de orice?

Cu ocazia inaugurării necesare spălării imaginii celor doi, Țâroiu și Alexe au ținut să precizeze faptul că s-a solicitat revenirea Spitalului Municipal Câmpulung la situația anterioară, adică cea în care poate primi pacienți nu doar infectați cu noul coronavirus. Pentru îndeplinirea acestui scop, unitatea medicală trebuie să respecte anumite condiții, esențială fiind asigurarea unor trasee diferite pentru cazurile cu Covid-19, pe de o parte, și pentru celelalte afecțiuni. Deocamdată, într-un modul amplasat în curtea Spitalului, se asigură tratament ambulatoriu pentru cei care au nevoie la Oncologie, rare fiind situațiile în care alte persoane au acces pe poartă. Doar că, dacă se întâmplă acest lucru, nu se realizează triaj epidemiologic, iar spitalul deja a început să se umple cu cei infectați cu noul coronavirus.

A fost inaugurat aparatul PCR la Câmpulung

Echipamentul a fost prezentat de către primarul Liviu Țâroiu și managerul Nicolae Alexe, aceștia declarând că, după obținerea ultimelor avize de la DSP Argeș, la Câmpulung va începe testarea celor suspecți de îmbolnăvire. Aparatul poate prelucra 90 de teste pe zi, costul de pornire fiind de 90 de lei. Primarul Țâroiu a spus că va insista din nou pe lângă DSP pentru a se putea realiza o testare în masă a funcționarilor Primăriei, în condițiile în care există un caz de infectare depistat săptămâna trecută, cel al directoarei economice a instituției.
Cătălin Ioan Butoiu

Articol scris de Jurnalul de Arges

Distribuie!

0 Comentarii