Web Analytics

Despre spiritualitatea tătară la „Simfonia lalelelor”

de | 21.04.2022 11:38 | Actualitate, Cultură

Vineri, 15 aprilie, de la ora 16.30, prof. univ. dr. Nuredin Ibram, din Constanța, a ținut, în cadrul programului oficial al „Simfoniei lalelelor”, o conferință publică despre rolul jucat de lalea de la perși încoace. Laleaua se află pe drapelul de stat al Iranului și a fost adusă de turci în Europa (olandezii au îndrăgit-o cel mai mult). Nuredin Ibram a vorbit despre „era lalelelor” din perioada sultanilor și despre faptul că în Turcia laleaua este considerată floarea lui Dumnezeu, datorită asemănării numelui (în lb. turcă, laleaua = laleh) cu Allah.

De-ar fi știut edilii comuniști când au fost de acord, în 1977, cu propunerea d-lui Ilarie Isac de „Simfonia lalelelor” că lalea înseamnă, în turcă, „floarea lui Dumnezeu”! Din cartea lui Nuredin Ibram aflăm că tătarii (noi am învățat la istorie despre năvălirile tătare) au jucat un rol foarte important în istoria Țării Românești și a Moldovei. Astfel, Basarab I, domnitorul Țării Românești, a fost ajutat de foarte mulți soldați călare tătari în războiul din 1330 de la Posada cu regele Ungariei, Carol Robert, război câștigat de români, fapt ce a condus la independența Țării Românești.

Posada este în Argeș, dar istoricii încă nu s-au pus de acord unde anume se afla această localitate (la Țuțulești? mai sus de Curtea de Argeș?). Și nu în ultimul rând, tătarii – care au trăit sute de ani în Crimeea – au ajutat Țara Românească și Moldova prin… distrugerea episcopatului catolic al Milcoviei, țările române rămânând ortodoxe!

Citește și Lupta cu postmodernitatea. Un manifest / Adriana Ruşăţeanu: „Voi, cei din Uniune, acceptaţi doar scriitori cu versuri de piatră”

Articol scris de Jean Dumitrascu

Distribuie!

1 Comentariu

  1. Despre tatari, numai de bine / de cei de-acum !
    Despre stramosii nostri, tot de bine !

    Răspuns

Înaintează un Comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *