Web Analytics

Despre o zi a beţivilor, în fişa postului, ca metodă antistres

de | 24.05.2023 13:44 | Actualitate, Home, Opinii

Un inginer argeşean care a lucrat ani buni pentru o importantă companie auto din Coreea de Sud ne-a relatat foarte amuzat modul în care cei mai mulţi dintre angajaţii uzinei respective căutau să se deconecteze de la stresul acumulat la locul de muncă. N-o să vă vină să credeţi, dar asiaticii aveau – şi încă mai au, probabil – o „zi a beţivilor”, ba chiar o „stradă a beţivilor”.

Chiar aşa? Da, exact aşa! Domnul inginer, acum pensionar, ne-a povestit ce a văzut cu ochii lui. Vasăzică, o dată pe lună, salariaţii companiei respective, fie că erau muncitori, tehnicieni, ingineri, şefi sau şefuleţi, aveau dreptul la o zi în care să se facă praf, mangă, criţă sau cum li se mai spune celor care se îmbată bine. Cum procedau? Să nu vă gândiţi că această… activitate era lăsată la voia întâmplării. Nu. Angajaţii aveau o stradă pentru aşa ceva, acolo unde erau nişte blocuri, în genul căminelor de pe la noi, unde fiecare avea camera lui şi numai a lui.

Citește și Bărbat internat la Psihiatrie pentru că omora și mânca toți câinii din sat

Curios din fire, inginerul nostru a fost cu un coleg, într-o astfel de zi, să-i ţină companie la… beţie. În cameră, pe un raft, o etajeră sau ce-o fi fost, erau tot felul de băuturi, din care colegul coreean a ales una şi, din câteva pahare, a fost „turtă”. De ce? Păi, cică, în general, ei nu sunt, precum unii dintre ai noștri, de cursă lungă, şi pică repede. Iar a doua zi sunt mahmuri, nu le arde de nimic, dar… au scăpat de stres, şi-au resetat computerul, cum ar spune IT-iştii. Şi mai era ceva, pe cât de greu de crezut, pe atât de adevărat. După ce omul muncii se îmbăta, cineva din personalul acelor blocuri intra în camera respectivă, îi căuta actele, vedea unde locuieşte, chema un taxi şi îl trimitea la el acasă. Nota de plată, deloc mică, urma a fi achitată de beneficiarul acestor servicii, care, timp de o lună, era mult mai liniştit, bun de muncă.

Dacă ar fi să judecăm după „modelul coreean”, la noi stresul n-ar fi o mare problemă. Mulți români n-au nevoie să le dea angajatorul dreptul la o „zi a beţivilor”. Şi-o iau ei singuri, ba unii îşi iau tot timpul pentru aşa ceva, mai ales că nu prea se omoară cu munca. Şi, din nefericire, tocmai de aici încep marile probleme.
În concluzie, nu ştim cum stau coreenii din punct de vedere al depresiilor, al bolilor psihice, al sinuciderilor care au loc pe fondul acestor maladii pe cât de tăcute, pe atât de crâncene. Ştim, însă, că în România incidenţa respectivelor boli e din ce în ce mai mare. La Psihiatria Spitalului Judeţean Argeş, de exemplu, se află internaţi, în medie zilnică, cel puţin 30 de pacienţi, iar cazurile privind gesturi extreme, de suicid, crimă sau alte violenţe s-au înmulţit parcă în ultimul timp. Un student din Leordeni s-a spânzurat recent într-un cămin al universității, un judecător din Piteşti s-a sinucis injectându-şi benzină în vene, un doctor s-a împuşcat în cap şi aşa mai departe.

Citește și Pitești. 35 de persoane erau internate vineri la Psihiatrie!

Articol scris de Gabriel Lixandru

Distribuie!

0 Comentarii

Înaintează un Comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *