Despre lecţia amară a lui Valeriu Nicolae şi diabetul puterii, de care suferă liderii USR Argeş

de | 24.06.2021 14:15 | Actualitate, Opinii

“Nu am văzut până acum niciun parlamentar sau membru USRPLUS cunoscut care să pună presiune publică pe liderii/aleșii/sfinții lor, să ia o poziție publică pe problemele de căpușeală, nepotism și sinecuri. Nici măcar unul dintre vitejii apărători ai onoarei neîntinate a domnului primar Nicușor Dan sau sectanții diverșilor lideri din USRPLUS sau PNL nu spune nici pâs. Despre ceilalți – sigur, cu urlete, cu iatagane, cu morți, despre ai noștri – niica, niicuța, că sunt fragili și au nevoie de slăvire, apică și mâncărică, să nu se veștejească. Ei, de asta suntem în căcat. Pentru că puterea strică capul oricui și, dacă ai tăi nu îți spun că ești în hazna, atunci pupincuriștii care sunt obișnuiți cu mediul înconjurător sigur o să te ducă la catastrofă”.

Postarea e de săptămâna aceasta și aparține unui om mai #rezist și mai de dreapta decât Ionuț Moșteanu, Nuți Lasconi, prefectul Emilia Mateescu și bula lor de oportuniști la un loc. Autorul e Valeriu Nicolae, un activist asumat de origine romă, publicist respectat în presa centrală și cu rubrică permanentă în ”Libertatea”. Pentru rubrica sa foarte citită din ziarul lui Tolontan, în care îi perpelește la rotisor pe impostorii cu doctorate și studii îndoielnice ajunși în funcții de demnitate publică, Vali Nicolae e supranumit și vânătorul de CV-uri. Ei bine, omul acesta, care a candidat în București și căruia i-au lipsit câteva zeci de voturi ca să iasă deputat independent, asta după ce și-a dat demisia din USR-PLUS, face istorie la propriu în Argeș. După experiența reușită din Ferentari cu ONG-ul “Casa Bună”, Nicolae a venit de circa doi ani în Argeș, unde implementează aceleași bune practici din Capitală, încercând să salveze și emancipeze copiii romi din comunitățile vulnerabile.

Sunt opt sate din două comune argeșene, plus un municipiu, de unde ”Casa Bună” a identificat copiii romi cu probleme și cărora le-a întins o mână. Cum? Le-a instalat calculatoare în bordeie și i-a învățat să lucreze pe ele. A transportat doctori și profesori prin noroaie, ca să le ofere sănătate și carte acestor copii. Cât de des au putut, Nicolae și voluntarii lui au oferit acestor suflete o masă caldă, un program ordonat. La Nucșoara, unde a cumpărat un teren din banii lui, activistul Valeriu Nicolae și echipa lui de voluntari construiesc cel mai mare așezământ integrat din România, cu masă, casă, doctori și profesori pentru copiii romi. Iar de el vor beneficia primii tocmai acești copii argeșeni din comunele Lerești și Nucșoara, cu satele Lerești, Voinești, Pojorâta, Nucșoara, Zboghițești și Slatina, plus municipiul Câmpulung Muscel. Fără să fie boier în acte și fără averea lui Dinicu Golescu, activistul Vali Nicolae repetă la interval de aproape două secole opera de propășire iluministă a unui mare argeșean. Și face în județul nostru o nouă Școală Slobodă Obștească, una adaptată la epoca digitalizării.

Și acum să revin la postarea amară a lui Valeriu Nicolae despre foștii săi colegi și camarazi din #rezist și din USR-PLUS, prea repede și prea balcanic dedulciți la mierea puterii și la efectele diabetului provocat de ea. ”Jurnalul de Argeș” și presa din județ scriu de vreun an și ceva de ”Casa Bună”, de Valeriu Nicolae și de lucrarea altruistă de la Nucșoara. Și nu o dată m-am întrebat: de ce nimeni din USR-PLUS Argeș n-a fost până acolo, să vadă despre ce e vorba? Să dea o mână de ajutor sau măcar să zică ceva despre această lucrare pașoptist/iluministă făcută de cineva care le-a fost coleg? Sincer, la reputația de vânător de CV-uri pe care o are Valeriu Nicolae, chiar nu mă așteptam ca deputatul Ionuț Moșteanu, ale cărui studii universitare sunt cel mai bine păzit secret de asasinarea lui J.F. Kennedy încoace, să-i întindă o mână de ajutor sau să zică ceva bun despre lucrarea ”Casa Bună” de la Nucșoara.

Dar nici primărița USR-istă Elena Lasconi, al cărei oraș e beneficiar în program și care se hrănește din imagine, să nu zică absolut nimic? Să rateze o asemenea oportunitate de (auto)promovare? Chiar am căutat pe google și am tastat combinația ”Elena Lasconi-Casa Bună” și nimic. Niente, nada, nema! La fel, nici domnișoara Emilia Mateescu, numită în funcția de prefect de către USR-PLUS, nu pomenește niciun cuvințel despre lucrarea de la Nucșoara. Ce se întâmplă, doctore? E ignoranță sau ordin de zi pe unitate să se treacă sub tăcere tot ceea ce fac Valeriu Nicolae și ”Casa Bună” la Nucșoara? Cred că, mai curând, e vorba de altceva. De fix ce a scris Vali Nicolae în postarea lui amară. De oportunism, carierism și dedulcirea la avantajele puterii. În timp ce Valeriu Nicolae a rămas la fel, foștii săi colegi s-au schimbat. Asta dacă au fost vreodată altfel, fiindcă eu, unul, am mari îndoieli.

P.S. Apropo, Valeriu Nicolae și ”Casa Bună” au dus 44 de copii din Lerești și Nucșoara pe gazonul Arenei Naționale, în deschiderea meciurilor de la Euro 2020. A fost un eveniment în care au fost implicați copii din județul nostru și despre care niciunul dintre liderii USR-PLUS Argeș – mă refer la deputatul Ionuț Moșteanu, la primărița Elena Lasconi și la prefectul Emilia Mateescu – n-a scos un cuvințel. Ca și cum n-ar fi existat și nu s-ar fi întâmplat.

Citește și “Casa Bună” din Ferentari face pui în Argeş / Activistul Valeriu Nicolae a cumpărat un teren de 30.000 euro la Nucşoara, pentru construirea unui aşezământ pentru copii

Citește și „Erau copii care nu văzuseră niciodată un calculator. Asta mi-a rupt sufletul un pic…”

Citește și 44 de copii din Lereşti şi Nucşoara au deschis meciurile de la Euro, la Arena Naţională

 

Articol scris de Gabriel Grigore

Distribuie!

0 Comentarii