Web Analytics

Despre „copiii” lui Dobrin, despre Victor Jigman şi despre „fratele” lui de la Rapid care bagă bani în fotbal

de | 2.11.2022 14:16 | Actualitate, Home, Opinii, Sport

Sâmbăta trecută, au venit la Pitești să încingă o partidă de fotbal unii proaspeți foști mari jucători ai României. S-au întors, de fapt, în „iarba verde de acasă”, pe terenul „Metabet”, Răzvan Raț, Vasile Maftei, Marius Bilașco și mulți dintre cei care, în urmă cu un sfert de veac, au fost pregătiți să-și ia zborul către „lumea mare” la Școala de fotbal „Nicolae Dobrin”.

Microbiștii mai în vârstă știu despre ce vorbim. Da, la Pitești, în 1996, s-a înființat prima școală de fotbal privată din România. Se numea Centrul de pregătire „Nicolae Dobrin” și aici au crescut, sub aripa marelui Gâscan, aproximativ 120 de copii – patru generații – dintre care 15% au jucat în divizia A și (unii) în campionate străine, 35% în divizia B și vreo 30% în „C”. Răzvan Raț, de pildă, un „boboc” din generația 81-82 al acestei școli, are 23 de titluri câștigate în carieră, inclusiv Cupa UEFA, cu Șahtior Donețk; a adunat 108 selecții la echipa națională – unde a fost fundaș timp de un deceniu – a mai evoluat la câteva echipe din Europa, iar acum este la al doilea masterat în management sportiv în Anglia. Maftei, alt „tricolor”, a fost zece ani căpitan al Rapidului, iar Bilașco este cooptat acum în conducerea CFR Cluj. După ei, pe la școală au trecut alți copii, deveniți apoi nume consacrate: Pulhac, Eduard, Chipciu, Rață, Stanca etc.

Citește și 15 ani de la moartea lui Nicolae Dobrin. Miercuri, slujbă de pomenire la cimitir

Ei bine, toți aceștia n-au uitat de unde au plecat și, prin urmare, au revenit cu drag la Pitești. Sâmbăta trecută s-a reîntregit astfel familia de campioni naționali din 1998. Iar „părintele” și-a revăzut copiii. Despre Victor Jigman e vorba. El este omul de afaceri, care, în urmă cu 26 de ani, înființa această școală privată, în fapt o academie de fotbal, gândită după model britanic. Împreună cu Gicu Dobrin, dl Jigman s-a inspirat pentru o așa „lucrare” de la Arsenal Londra, mai exact de la mister David Court, director al Diviziei juvenile a acestui club. Prin urmare, academia de la Pitești a fost realizată ca după manual, inclusiv cu școală, cantină, internat etc. Iar baza de selecție a fost de vreo 600 de copii din toată țara.

Mai este azi posibil așa ceva? Da, cu o condiție – spune Victor Jigman: „Cei care investesc în sport să nu se gândească apriori că trebuie să câștige. Ei trebuie să dăruiască fără să ceară nimic”. „Dan Șucu a venit să investească la noi, la Rapid. Parcă e frate cu dumneavoastră” – i-a spus zilele trecute Vasile Maftei dlui Jigman, amintindu-și ce le-a declarat domnul Șucu. „Am venit aici – spunea acesta – să vă dau banii pe care îi câștig din business și voi să jucați fotbal și să vă respectați”. Cam despre asta era vorba și acum 26 de ani la Pitești.
Recent, când a prezentat Strategia Națională pentru Sport, ministrul de resort, Eduard Novak, vorbea, printre altele, la Pitești, despre privatizarea cluburilor, ca fiind o condiție a performanței.

Deocamdată, însă, în România a fost adoptat un proiect de lege care prevede că primăriile trebuie să aloce cel puțin 30% din bugetul activităților sportive pentru copii și juniori. Deci, la fiecare 100 de lei bugetaţi pentru a susţine activitatea sportivă a seniorilor trebuie alocaţi 30 de lei şi pentru cei cu vârste între 5 și 18 ani. În practică asta ar însemna salarii mai bune pentru antrenori, echipamente pentru copii, transport către competiţii, chiar o masă caldă şi cantonamente.
Creatorul primei școli private de fotbal din România nu e de acord însă cu amestecul statului în cluburile de fotbal. De ce? „Fiindcă aici apar oameni care se pricep mai puțin la fotbal, dar care se lipesc mai mult la stat degeaba” – spune Victor Jigman. Exemple sunt destule, nu?

Citește și Noul stadion ”Nicolae Dobrin”, cel mai sustenabil obiectiv de investiții din istoria Piteștiului

Articol scris de Gabriel Lixandru

Distribuie!

0 Comentarii

Înaintează un Comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *