Web Analytics

Deşi a pierdut 26.000 de porci, Sorin Cârstea promite repopularea fermei Macro de la Costeşti: ”Nu ne dăm bătuţi în faţa pestei! Vom relua activitatea”

de | 12.03.2020 13:41 | Dezvăluiri

Peste 26.000 de porci au fost sacrificați la ferma Macro Suine Costești în ultimele două săptămâni, ca urmare a pestei porcine africane, iar acum s-a trecut la întocmirea dosarului de despăgubire. Sorin Cârstea, managerul fermei Macro de la Costești, spune că, deși pierderile sunt foarte mari, se va face repopularea fermei și, implicit, se va relua activitatea. De asemenea, Sorin Sorescu, directorul Direcției Sanitar Veterinare și pentru Siguranța Alimentelor Argeș, spune că s-a finalizat procesul de sacrificare atât la Costești, cât și la Slobozia, la firma Danbred, și că acum se lucrează la dosarul de despăgubire.

”Am calculat, în afara despăgubirilor, pierderi de peste 3 milioane de euro”

Sorin Cârstea (foto), manager Macro Suin Costești: ”Sâmbăta trecută s-a încheiat eutanasierea celor 26.000 de capete și acum suntem în procedură de evaluare cu Direcția Sanitar Veterinară asupra sortimentelor de porci, adică scroafe, purcei, care s-au eutanasiat și s-au îngropat, în vederea întocmirii dosarului pentru despăgubire. Noi ne dorim ca în circa patru luni să reluăm activitatea. Nu ne dăm bătuți în fața pestei! Vom relua activitatea, respectiv să populăm ferma cu genetică și cu porci din Danemarca, exact cum aveam și până acum, adică o genetică de vârf. Pentru asta evident că trebuie sume mari de bani. Vom face dosarul pentru despăgubire și după aceea, la 4 luni după dezinfectările de rigoare, să populăm. La cele 26.000 de capete vorbim de despăgubiri de milioane de euro. Sumele sunt mari, pentru că și paguba este uriașă. Să nu se înțeleagă că cineva are de câștigat din acest eveniment extrem de neplăcut. În afara despăgubirilor noi am ieșit pe minus, iar valoarea se ridică la peste 3 milioane de euro. Vă dați seama că noi am avut cheltuieli suplimentare cu groapa unde au fost depozitate animalele, cu personalul și, nu în ultimul rând, vom avea cheltuieli mari cu repopularea. Prețul în Europa s-a dublat din cauza acestei peste porcine africane și vă dați seama ce înseamnă asta. Repet, noi am calculat, în afara despăgubirilor, pierderi de peste 3 milioane de euro”.

”Am lichidat efectivele de animale la ferma de la Costești”

Sorin Sorescu, directorul DSVSA Argeș: ”Am lichidat efectivele de animale de la ferma de la Costești. S-a făcut curățenia mecanică, dezinfecția, sunt sub restricție 45 de zile și după aceea se fac recoltări de probe de sânge, examenele clinice și, dacă toate acestea corespund, se stinge focarul. În privința dosarului de despăgubire pot spune că se lucrează la el. Se reunește comisia de evaluare, analizează toate efectivele de animale pe categorii și se duce la constituirea dosarului de despăgubire, pentru că sunt foarte multe elemente de adăugat la el. Cred că în 30 de zile ar trebui să se depună dosarul de despăgubire, pentru că există un termen legal în care trebuie depus. Noi am finalizat procesul de sacrificare și la Costești, și la Slobozia”.

Articol scris de Marius Ionel

Distribuie!

0 Comentarii