Web Analytics

Deputatul Adrian Miuțescu, vot pentru legea privind combaterea atacurilor urșilor

de | 15.12.2021 22:29 | Actualitate, Politica si Administratie

Deputatul argeșean Adrian Miuțescu, membru fondator al partidului Forța Dreptei, a votat miercuri proiectul de lege pentru aprobarea OUG nr. 81/2021 privind aprobarea metodelor de intervenţie imediată pentru prevenirea şi combaterea atacurilor exemplarelor de urs brun asupra persoanelor şi bunurilor acestora. Votul vine după ce, în urmă cu câteva luni, deputatul Adrian Miuțescu se adresase Instituției Prefectului Argeș pentru a lua măsuri urgente pentru îndepărtarea urșilor din zonele locuite din nordul județului, după ce tot mai mulți argeșeni au avut de suferit în urma incursiunilor animalelor în gospodării. 

La votul de miercuri, 232 de deputați au votat „pentru”, 30  „contra” şi 23 s-au abținut. Potrivit proiectului de lege, intervenţie imediată înseamnă acţiunea umană rapidă, specializată, efectuată de către echipa de intervenţie în cazuri urgente, în care siguranţa şi securitatea persoanelor, respectiv bunurile acestora sunt puse în pericol prin prezenta sau activităţile unui/unor exemplar/exemplare de urs brun, indiferent de stadiul de dezvoltare biologica sau de sexul acestuia/acestora. Intervenţie prin alungare înseamnă, potrivit proiectului, acţiunea umană imediată, specializată, de alungare prin diferite mijloace a unui/unor exemplar/exemplare de urs brun, indiferent de stadiul de dezvoltare biologică sau de sexul acestuia/acestora.

CITEŞTE ŞI: Transport fără autorizație a zeci de kilograme de petarde și artificii, la Poiana Lacului

Prin intervenţie prin tranchilizare şi relocare se înţelege acţiunea umană imediată, specializată, de capturare, tranchilizare şi relocare a exemplarului de urs brun care prin acţiunile sale poate ameninţa viaţa ori integritatea corporală a persoanelor sau integritatea bunurilor acestora.

Extragere prin împuşcare se defineşte, în proiect, prin acţiunea umană imediată, specializată, de împuşcare cu arma de vânătoare deţinută legal a unui/unor exemplar/exemplare de urs brun, indiferent de stadiul de dezvoltare biologică sau de sexul acestuia/acestora, care ameninţă viaţa ori integritatea corporală a persoanelor sau integritatea bunurilor acestora. Prin extragere prin eutanasiere se înţelege acţiunea umană imediată, specializată, de inducere de către medicul veterinar a morţii rapide si nedureroase, prin injecţie letală efectuată după tranchilizarea totală a ursului.

CITEŞTE ŞI: Romsilva a marcat 30 de ani de existență printr-un eveniment special organizat la Covasna

Durata maximă a intervenţiei este de 24 de ore. Dacă în acest timp nu se realizează obiectivele intervenţiei în totalitate, activitatea se va închide prin completarea şi semnarea raportului de eveniment. Intervenţia imediată asupra exemplarelor de urs se efectuează gradual, începând cu metoda alungării. Sesizarea cazurilor în care este necesară intervenţia imediată se face de către orice persoană, prin apelarea numărului unic de urgenţă 112 sau prin alte mijloace de comunicare prin care poate fi sesizat comitetul local pentru situaţii de urgenţă.

Articol scris de Antoniu Neguț

Distribuie!

0 Comentarii