Web Analytics
scris miercuri, 12.05.2021

Deputatul Adrian Miuțescu: „Am votat pentru securitatea energetică a României și pentru consolidarea parteneriatului strategic cu SUA”

Președintele PNL Argeș, deputatul Adrian Miuțescu, a prezentat miercuri, 12 mai, în plenul Camerei Deputaților, poziția PNL privind ratificarea Acordului între Guvernul României și Guvernul SUA pentru cooperarea în domeniul nuclearo-energetic civil.
Grupul deputaților PNL a votat miercuri pentru proiectul de Lege privind ratificarea Acordului între Guvernul României şi Guvernul Statelor Unite ale Americii pentru cooperarea în legătură cu proiectele nuclearo-energetice de la Cernavodă şi în sectorul energiei nucleare civile din România, semnat la Bucureşti, la 9 decembrie 2020 şi la Upper Marlboro, la 4 decembrie 2020.
Acordul vizează mai multe arii de cooperare, printre care: extinderea capacității CNE Cernavodă prin construirea Unităților 3 și 4, retehnologizarea Unității 1, cooperarea în domenii precum reglementarea, cercetarea și dezvoltarea, schimburi între laboratoare de cercetare și universități, pregătirea personalului. Valoarea acestor proiecte este de aproximativ 8 miliarde de dolari.
Acordul va rămâne în vigoare pentru o perioadă de 30 de ani și va fi extins automat cu perioade succesive de 5 ani, dacă una dintre părți solicită acest lucru. Acordul prevede și cooperarea pe termen lung și foarte lung prin posibilitatea dezvoltării reactoarelor modulare mici în România. În prezent, centrala nuclearoelectrică (CNE) Cernavodă asigură aproximativ 20% din necesarul de energie electrică al României.
“Acordul istoric semnat cu SUA anul trecut, de către Guvernul liberal, a primit avizul Comisiei Europene și reprezintă un pas uriaș în dezvoltarea parteneriatului strategic cu Statele Unite ale Americii. Am votat azi pentru realizarea reactoarelor 3 și 4 de la Cernavodă, cât și a altor proiecte conexe, care vor contribui la revitalizarea industriei autohtone, creșterea economică internă, prin posibilitățile de implicare a industriei locale în proiect, prin livrarea de materiale, echipamente și servicii și crearea de noi locuri de muncă. În iunie 2020, la solicitarea Ministerului Economiei, acționarii Nuclearelectrica au aprobat în ședința AGA încetarea negocierilor cu chinezii de la China General Nuclear Power Corporation pentru construirea reactoarelor 3 și 4 de la Cernavodă.
Aceste negocieri au fost inițiate de fostul prim-ministru, Victor Ponta, iar proiectul a fost un eșec, trenând timp de cinci ani, pentru că investitorii ceruseră condiții imposibil de îndeplinit în Uniunea Europeană.
Pentru România, energia nucleară reprezintă o opțiune strategică, fiind o componentă de bază a mixului energetic național, această opțiune fiind susținută de existența unei infrastructuri ce permite desfășurarea activității de producere a energiei electrice în condiții de siguranță și eficiență economică.
Noile politici în domeniul energiei și climei, inclusiv Green Deal, ne obligă la orientarea investițiilor în capacități energetice curate care să creeze premizele catre neutralitate climatică în anul 2050. Sursele regenerabile de energie, inclusiv hidro mare , împreuna cu energia nucleară vor contribui la atingerea acestor deziderate”, a declarat deputatul Adrian Miuțescu, președintele PNL Argeș, după ședința de plen.

Distribuie!

0 Comentarii

Ultimele articole