Web Analytics

Delegaţie argeşeană în Spania, regiunea Murcia

de | 11.12.2013 21:16 | Actualitate

# Comunitatea Montană Iezer Muscel, condusă de președintele Leonard Soare, a fost partener într-un proiect de incluziune socială girat de Comisia Europeană, alături de alte trei entități similare din Spania, Letonia, Polonia și Irlanda de Nord. O delegație a Comunității Montane Iezer Muscel, condusă de președintele Leonard Soare, a participat între 20 noiembrie-1 decembrie a.c. la conferința organizată de municipalitatea din Ceuti, Regiunea Murcia. Deplasarea a avut loc în cadrul proiectului UE de incluziune socială în care CMIM din județul Argeș  este parteneră alături de alte trei entități similare din Irlanda de Nord-districtul Downpatrick, Letonia-regiunea Jelgava, Polonia-municipalitatea din Michalowice și Ceuti-regiunea Murcia.

Vizită la ONCE Murcia, cea mai mare organizație pentru nevăzători din Spania

Practic, circa 30 de reprezentanți din patru țări membre UE au văzut la fața locului cum aplică statul spaniol programele complexe de incluziune socială, schimbând impresii despre experiențe similare derulate în țările din care provin. Vizita a debutat cu primirea la municipalitatea din Ceuti, în prezența primarului acestei localități de circa 13.000 de locuitori, dar și a mai multor membri ai Consiliului Local. Administrația din Ceuti ne-a vorbit despre specificul localității, despre potențialul ei economic, dar și despre eforturile făcute în plan administrativ, cu accent pe incluziunea socială, mai ales în contextul recesiunii de la nivelul UE, care n-a ocolit nici Spania. Președintele Comunității Montane Iezer Muscel, Leonard Soare, a prezentat la rându-i potențialul și specificul Argeșului, lansând către gazde invitația de a se înfrăți cu o localitate din nordul județului nostru. A doua zi a continuat cu o vizită la sediul ONCE din orașul Murcia, cea mai mare organizație profilată pe incluziunea socială a nevăzătorilor din Spania, și una dintre primele și cele mai apreciate, ca nivel de seriozitate și eficiență, la nivel mondial. La sediul ONCE, partenerii din cele patru țări membre ale proiectului au fost primiți la cel mai înalt nivel și au aflat că în Spania sunt peste 4 milioane de persoane cu diverse dizabilități, de la cele de vedere, până la cele auditive sau cu handicap neuro-motor. În special pentru nevăzători și persoanele cu probleme auditive are o expertiză vastă ONCE din Regiunea Murcia, iar specialiștii pe care i-am cunoscut și care ne-au  prezentat diverse programe de incluziune socială ne-au convins de acest lucru. Trebuie știut că ONCE a fost înființată în 1938 de generalul Franco și este reprezentată la nivelul fiecărei regiuni spaniole și că organizația are drept de a organiza o loterie care-i asigură finanțarea și care este cea mai populară din Spania.

Prânz câmpenesc cu primarul din Ceuti, la o fermă de citrice

Programul a continuat în zilele următoare cu vizite la principalele repere turistice ale regiunii, la Muzeul Francisco Salzillo, la catedrala și cazinoul din capitala Murcia, dar și în stațiunea exclusivistă Mar Menor de la Mediterana sau la farul din Cabo de Palos, cel mai sud-estic  punct al Spaniei continentale. Isabel și Pilar, gazdele noastre de la primăria din Ceuti, ne-au dus în a treia zi în cel de-al doilea oraș al regiunii, superbul port Cartegena, unde am văzut teatrul roman, un edificiu pentru restaurarea căruia administrația a cheltuit peste 40 milioane euro. În ultima zi a vizitei, primarul din Ceuti și reprezentanții Consiliului Local ne-au invitat la un prânz câmpenesc la o fermă de citrice deținută de un producător local. În concluzie, vizita delegației Comunității Montane Iezer Muscel în regiunea Murcia a reprezentat un valoros schimb de experiență, care, așa cum sublinia și consilierul județean Leonard Soare, „dincolo de obiectivul bine definit al proiectului european, cel de incluziune socială, în care CMIM este partener alături de alte trei țări, a făcut și o bună propagandă României și în special județului Argeș”. Gabriel Grigore


Articol scris de Jurnalul de Arges

Distribuie!

0 Comentarii