Web Analytics

Delapidarea de la Spitalul Judeţean Argeş: pe urmele firmei bidon

de | 14.09.2017 09:45 | Dezvăluiri

7 amalia dumitrascu# Economista Amalia Dumitrașcu (foto) a delapidat banii virându-i în contul firmei Rivertex Project din Ștefănești  # Administratorii acestei firme sunt Nicolae și Ioana Iordache, care livrau Spitalului Județean bandaje, comprese și tifon  # Pe Nicolae Iordache, complicele Amaliei Dumitrașcu și administrator în firma bidon, îl regăsim în acționariatul mai multor firme pe care le-a băgat în insolvență

Societatea SC Rivertex Project Ștefănești, implicată în scandalul celor peste 40 de miliarde lei vechi delapidați de la Spitalul Județean de către economista Amalia Dumitrașcu (dată afară de la BCR Pitești, în 2005, pentru o fraudă de 700.000 euro) a fost în ultimii ani beneficiara mai multor contracte de achiziții încheiate cu diferite instituții publice. De altfel, unul dintre administratorii firmei, Nicolae Iordache, a fost asociat în alte două firme (aflate în insolvență) beneficiare ale unor contracte încheiate cu aproximativ aceleași instituții ale statului. În anul 2013, SC Rivertex Project a fost furnizor al Spitalului Județean Argeș, beneficiind de contracte în valoare totală de doar 9.220 euro. O sumă de 100 de ori mai mică decât cea pe care a sifonat-o Amalia Dumitrașcu din bugetul spitalului în conturile acestei firme (aproximativ 900.000 de euro).

Administratorul SC Rivertex Project, asociat în alte două firme aflate în insolvență

Nicolae Iordache, unul dintre administratorii SC Rivertex Project, a fost asociat în alte două firme care au dat faliment și care erau beneficiare ale unor contracte cu instituții ale statului. În 1994, Nicolae Iordache, împreună cu Cătălin Dincă – Iordache, a înființat societatea Carola Self Contrast SRL, având ca obiect de activitate construcția clădirilor rezidențiale și nerezidențiale. Societatea avea sediul în Pitești și un punct de lucru în Merișani. În 2002, același Nicolae Iordache și asociatul său Cătălin Dincă – Iordache au înființat o altă societate, Carola Plus Trading, specializată în fabricarea preparatelor farmaceutice. Inițial, firma Carola Plus Trading avea sediul în Pitești, pe str. Depozitelor, ulterior fiind mutat în Merișani, iar mai apoi în Ștefănești. În 2011, a fost înființată și firma SC Rivertex Project SRL, care îi avea ca asociați pe Ioana Iordache și Nicolae Iordache și care a moștenit o parte din contractele societății Carola Plus Trading cu instituțiile statului.
În 2012, două dintre societăți – Carola Self Contrast SRL și Carola Plus Trading – au intrat în insolvență. Un lucru foarte interesant se desprinde din dosarul de insolvență al SC Carola Self Contrast SRL, înregistrat la Tribunalul Specializat Argeș sub nr. 851/1259/2012, acela că între cele două societăți se făcea schimb de mărfuri, deși una avea profil medical, iar cealaltă activa în domeniul construcțiilor. Conform raportului întocmit de lichidatorul judiciar al SC Carola Self Contrast SRL (este vorba de SCP Anteus Expert SPRL), Nicolae Iordache și Cătălin Dincă – Iordache «în calitate de administratori ai debitorului, se fac vinovați de intrarea societății în insolvență, întrucât, pe de o parte, nu au fost prezentate documente din care să reiasă originea și vechimea creanțelor de recuperat, în sumă de 933.267 lei, datorată de SC T.Texland Comimpex SRL, respectiv 1.531.563 lei, datorată de SC Carola Plus Trading SRL”. Lichidatorul judiciar a susținut că principalul debitor al SC Carola Self Contrast SRL este SC Carola Plus Trading SRL, societate în care, aceiași Nicolae Iordache și Cătălin Dincă – Iordache aveau calitatea de administratori și asociați și că „în mod intenționat administratorii au folosit bunurile societății în interesul celeilalte societăți, având în vedere că s-au livrat mărfuri către această din urmă societate, chiar dacă prețul acestora nu era niciodată achitat, și astfel s-a ajuns la debite în sumă de 1.531.563 lei».

Una dintre firmele intrate în insolvență, contracte cu ABAAV și cu CJ Argeș

În ceea ce privește contractele societății falimentare SC Carola Plus Trading SRL cu instituțiile statului, trebuie specificat că, în 2007, firma în cauză a fost beneficiara a două contracte de achiziție prin SEAP în valoare de 5.433,87 euro. Unul dintre contracte, încheiat pe 10 septembrie 2007, viza achiziția de către Consiliul Județean Argeș (Județul Argeș) a unor echipamente pentru protecția muncii, în valoare de 2.590,25 euro. În celălalt contract, în valoare de 2.843,62 lei, încheiat cu Administrația Bazinală de Apă Argeș-Vedea, pe 3 decembrie 2007, era vorba de achiziția de echipament de lucru și protecția muncii.

Comprese și bandaje pentru spitale, formulare comerciale pentru Casa de Pensii Argeș

În același timp, SC Carola Plus Trading SRL a obținut un număr de 109 contracte de achiziție directă în valoare totală de 26.361,87 euro, toate încheiate cu instituții publice. În anul 2009, societatea a fost beneficiara a 42 de contracte de achiziție directă în valoare de 2.605,80 euro, în 2010 a obținut 24 de contracte în valoare de 3.485,50 euro, în 2011 – 25 de contracte în valoare totală de 8.323,65 euro, iar în 2012 – 18 contracte în valoare totală de 12.216,92 euro.
Printre „clienții” SC Carola Plus Trading SRL s-au numărat Spitalul Județean Argeș, Centrul Medical Clinic de Recuperare Neuropsihomotorie pentru Copii dr. „Nicolae Robănescu”, Penitenciarul Spital Poarta Albă, Spitalul Orășenesc „Carol I” Costești, Centrul Clinic de Urgență de Boli Cardiovasculare al Armatei, Casa Județeană de Pensii Argeș, Serviciul Județean de Ambulanță Gorj, Serviciul de Ambulanță Județean Bacău, Spitalul Orășenesc Abrud, Serviciul de Ambulanță București-Ilfov, Inspectoratul Județean al Poliției de Frontieră Suceava, Spitalul Orășenesc Găești și Penitenciarul Spital București. Printre materialele furnizate unităților spitalicești se regăsesc îmbrăcăminte pentru personalul medical (costum medic), cearșafuri pentru sălile de operație, comprese, tifon medical și bandaje. Cât despre Casa Județeană de Pensii Argeș, aceasta a achiziționat în 2009 mai multe formulare comerciale, deși obiectul de activitate al firmei SC Carola Plus Trading SRL era fabricarea preparatelor farmaceutice.

Administratorii firmei sunt de negăsit

7 rivertex stefanestiI-am căutat pe administratorii SC Rivertex Project SRL, pentru a afla și varianta lor în privința sumei colosale virate de Amalia Dumitrașcu în conturile firmei. Am mers chiar la sediul societății, din Ștefănești, str. Oțelești, nr. 76. La adresa respectivă se află chiar locuința soților Ioana și Nicolae Iordache, însă nu am găsit pe nimeni acasă. Am sunat și la numerele de contact ale societății, însă nu a răspuns nimeni. Ba mai mult, la unul dintre numerele de telefon, apelul ne-a fost respins. Am revenit cu un alt apel în scurt timp, însă am găsit telefonul închis.

SC Rivertex Project a livrat tifon şi feşe, bandaje şi comprese sterile către Spitalul Judeţean

Societatea Rivertex Project, moștenitoarea SC Carola Plus Trading SRL, a fost furnizor al Spitalului Județean Argeș în anul 2013, obținând șase contracte de achiziție directă în valoare totală de 9.220 euro. Deși beneficiară a numeroase contracte cu instituții publice, Rivertex Project nu a câștigat niciodată contracte de achiziție prin SEAP.
În ultimii ani, societatea a încheiat 23 de contracte de achiziție directă cu instituții publice din Argeș și Gorj, în valoare totală de 14.425,08 euro. Instituțiile care au avut drept furnizor această firmă au fost Spitalul Județean Argeș, Spitalul Orășenesc „Regele Carol I” Costești și Serviciul Județean de Ambulanță Gorj. Dacă în luna martie 2013, SC Rivertex Project obținea din 5 contracte încheiate cu Spitalul Județean Argeș, aproape 9.000 euro (2.600 euro, 2.190 euro, 2.120 euro, 1.460 euro, 560 euro), treptat sumele încasate de la unitatea spitalicească nr. 1 din județ au început să scadă. De la mii de euro încasate pe tifon și fașă, SC Rivertex Project a început să primească sume infime din contractele cu Spitalul Județean. Tot în anul 2013, dintr-un contract de achiziție de tifon medical societatea a obținut doar 290 de euro. Tot mărunțiș a primit și din contractele cu Serviciul de Ambulanță Gorj, care a oferit 156,33 euro pe bandaje și 162,12 euro pe comprese sterile, în 2014 și 242,91 euro pentru comprese, în 2015.

 

Articol scris de Jurnalul de Arges

Distribuie!

0 Comentarii